Članek
Mitja Viler o dnevih po derbiju in pred gostovanjem v Novi Gorici
OSTATI PRI TEJ USMERITVI
"Če ne dobimo gola, bom vedno zadovoljen"
Foto: Drago Wernig
Življenje po derbiju. Naprej s pozitivno energijo in brez evforije.

Mitja Viler o trenutkih po razpletu sobotnega večera: “Ko zmagaš, je teden lepši. Lažje treniraš, vse je bolj prijetno, vzdušje v slačilnici je dobro. Derbi je pokazal, da je s takšno podobo tribun vsaka tekma dobra. Ob pogostejši takšni kulisi na stadionih bi lahko slovenska liga dobila še večji pomen in naredila nov korak naprej pri nadaljnjem razvoju, ki je v zadnjem obdobju zelo opazen.”

Uspešen start v drugi del sezone je pomenil potrditev dobrega dela v pripravah in sposobnosti igranja pod pritiskom.
“Po pripravljalnem obdobju nismo vedeli, kje smo natančno. Dva meseca se je govorilo samo o tej tekmi in razumljivo je prisoten povečan pritisk. Zato so se pojavile tudi določene napake, ki pa jih lahko po zmagi tudi odmisliš. Štejejo le točke in osvojili smo jih. Bomo pa v prihodnje v igri boljši. Pomembno je, da smo uspešno prestali prvo tekmo po dveh mesecih čakanja, ki pa jo je že treba pozabiti. Odmisliti derbi in se ukvarjati le z Gorico, je moto tega tedna.”

Z večjim obremenitvami kot ponavadi se je moral med uvodno preizkušnjo soočiti tudi naš sogovornik, saj so gostje veliko stavili na krilna napadalca. V prihodnjih pa želi poskrbeti tudi za vplivnejši delež v napadu.
“Med pripravami smo imeli nekaj zahtevnih tekem, ko si pod pritiskom in je treba več storiti v fazi branjenja. To je bilo zelo koristno. Razumljivo na prvi tekmi moraš bolj paziti, da ne pride do napak in kaj še privarčevati, do konca sezone pa bo vsega. Seveda je lepo, ko vsak prispeva delež, tudi za samozavest, a sem se zdaj privadil na drugačen način igre. Če ne dobimo gola, bom vedno zadovoljen. Ekipa vedno vrže na površje posameznika, ne bo pa nihče vprašal na koncu sezone, kdo je zadel ali podal. Gledalo se bo le, kje je Maribor. In le to je pomembno. Kot je pomembna le vsaka naslednja tekma.”

Za nas je naslednja v soboto. Z vedno nepredvidljivim gostovanjem v Novi Gorici, kjer smo avgusta doživeli enega izmed treh ligaških porazov.
“Takrat smo bili še v ritmu evropskih kvalifikacij, zdaj bo drugačna tekma. Nasprotnik bo drugače postavljen na igrišču in mi se moramo ustrezno pripraviti. Skušali bomo biti ekipa, ki bo narekovala ritem. Ne smemo pa igrati brezglavo, kot smo recimo proti Aluminiju in bili potem kaznovani. Zdaj igramo bolj pragmatično, ob tem pa moramo ostati pri tej usmeritvi z derbija, z zbranostjo na najvišji ravni. Mi moramo opraviti svoje delo in to je edina pot.”

16.krog LESTVICA
STRELCI
Maribor
40
Olimpija
37
Rudar
26
Domžale
25
Gorica
22
Celje
21
Aluminij
16
Krško
16
Triglav
11
Ankaran Hrvatini
7