Članek
Na Islandijo z jasno izraženim ciljem
PO HITER GOL, PO NAPREDOVANJE
Gregor Bajde: "Verjamem, da se bomo vrnili domov kot udeleženci 4. kroga"
Foto: vidrihmiha.si
Drugo najdaljše gostovanje v zadnjih letih (po Astani) ni prvo na Islandiji. V bogati zgodovini tekmovanja v evropskih pokalih smo že bili tudi na oddaljenem severu Evrope, v sezoni 1996/97. Tedaj je šlo za pokal Intertoto, s Keflavikom pa smo se ob prvi izkušnji z islandskim nogometom razšli z 0:0. Tokratna povezava je Keflavik kot mednarodno letališče ob pristanku (let iz Maribora je trajal 4 ure in 4 minute), nov severnjaški izziv pa FH Hafnarfjördur.

Prvih 90 minut se je končalo 1:0, kako bo na islandskih tleh? Zabiti gol in dokončati zgodbo je vodilo iz vijol’čne slačilnice. “Vemo, kaj bi pomenil gol v gosteh. In gremo v tekmo s ciljem, da ga zabijemo. Čim prej,” poudarja Gregor Bajde.

Islandci niso več neznanka. Od kod bo pretila največja nevarnost, ali lahko v enem tednu pripravijo kakšno novost v igri?
“Po analizi smo pričakovali, da bodo v Ljudskem vrtu bolj napadalni, a so se odločili za previdno igro. Tokrat bodo na domačem terenu bržčas poskušali napasti, igrati na drugačen način. Zdaj gre pričakovati precej igre na preskok, moramo biti zbrani ves čas in dobro opraviti obrambne naloge, potem pa udariti iz protinapadov.”

Vložek je velik, motiv neizmeren. Po treh odigranih evropskih in treh prvenstvenih tekmah pa so tudi tekmovalni občutki že na višjem nivoju.
“Vsaka odigrana tekma prinaša nova spoznanja in dviguje tekmovalni ritem. Razlog za optimizem pa je seveda v pričakovanju povratnega dvoboja naše izhodišče. Prihajamo z 1:0, ta prednost veliko pomeni in verjamem, da se bomo vrnili domov kot udeleženci 4. kroga.”

Soočiti se bo treba tudi s svojevrstnim vremenskim šokom. Je lahko temperaturna razlika ob selitvi na 20, 25 stopinj hladnejše okolje moteč dejavnik?
“Ne sme imeti pomena. Morda bo za nas celo boljše, saj bo lažje teči, ko ne bo vročine. Vremenske razmere ne bodo vplivale na razplet. Največ bo odvisno od nas samih. Tekma proti Zrinjskemu je zaradi pomembnosti privedla do določenega krča in nismo pokazali, kar zmoremo. Zagotovo nas je napredovanje razbremenilo. Tudi zmaga v Mariboru je pokazala, da smo naredili korak naprej in verjamem, da bomo v sredo odigrali boljšo tekmo kot doma.”
5.krog LESTVICA
STRELCI
Olimpija
13
Maribor
13
Domžale
8
Krško
8
Rudar
6
Celje
5
Triglav
4
Gorica
4
Aluminij
4
Ankaran Hrvatini
2