Članek
Prelomnica: mestni svet odloča o projektu obnove in nadaljnjem igranju evropskih tekem
V ČETRTEK O USODI STADIONA
Ljudski vrt. Še vedno dom prvakov, a z iztekajočim se rokom trajanja za organizacijo tekem najvišjega ranga. Po vseh letih klubskih posegov in obnovitvenih del, z veliko mero vijol'čnega entuziazma in improvizacij, so predstavniki Uefe pogojno še dovoljevali, a v prihodnje že preti prepoved nadaljnjega igranja evropskih tekem v Mariboru.

Zdaj pa so se zadeve o dolgo pričakovani, nujno potrebni obnovi Vašega in našega Ljudskega vrta začele premikati. Seznanjeni smo bili s predlogom rebalansa proračuna Mestne občine Maribor, v katerem je predvidena tudi postavka obnove oz. rekonstrukcije zahodne tribune, vendar samo v polovični vrednosti sredstev, ki bi bila sicer potrebna za celotno izvedbo projekta. Dobili smo informacijo, da bosta predlagana 2 milijona za prvo fazo obnove in da bo projekt izveden delno. NK Maribor poziva k spremembi takšnega predloga, saj stadion kljub tej investiciji ne bi omogočal igranja evropskih tekem, nogometna šola, v kateri imamo 200 otrok, pa v zdajšnji obliki ne bi več mogla funkcionirati.

Klub je vsa minula leta z dodatnim trudom in lastnimi vložki ohranjal stadion v tej podobi, da so še bili izpolnjeni minimalni kriteriji za organizacijo tekem v evropskih pokalih. Z novimi odloki Uefe pa ob obstoječem stanju Ljudskega vrta to več ne bi bilo izvedljivo in bi se morali preseliti na edini stadion, ki v Sloveniji to omogoča. V Stožice, kar je za NK Maribor nesprejemljivo, za mesto pa nedopustno.

Pri zgodbi o stadionu moramo izpostaviti, da je projekt, ki bi izpolnjeval vse zahtevane kriterije, v celoti izdelan že nekaj časa. Ko je nastal prvi predlog, je projekt v prvotni obliki stal 9 milijonov EUR, a ni ustrezal vsem kriterijem Uefe. NK Maribor je nato predstavil svoje zamisli in pripravil projekt, ki je znižal predvidene stroške investicije z 9 na 4 milijone EUR, kar zadostuje za igranje tekem na najvišji klubski in reprezentančni ravni, omogoča nogometni šoli nemoteno delovanje na višjih standardih z ureditvijo celotne spremljajoče infrastrukture. Objekt bi bil s tem zneskom v celoti dokončan, tako zahodna tribuna, kot prostori pod severno in južno tribuno.

»Zaprosili smo za sestanek pri županu, da bi lahko predstavili naše stališče o tej pereči, izjemno pomembni temi. Župan se je strinjal s predlogom NK Maribor, da bi bilo bolje projekt rekonstrukcije zahodne tribune, ki vključuje tudi prostore pod severnim in južnim delom tribune, izvesti v celoti. Zato je povedal, da bo mestnemu sveta predlagal rekonstrukcijo zahodne tribune Ljudskega vrta v višini 4 milijona EUR s sklepom, da se plačilo izvede v dveh letih. Tako bi po potrditvi spremembe proračuna 2018 pristopili k izvedbi potrebnih postopkov za rekonstrukcijo zahodne tribune, da bi lahko začeli z rekonstrukcijo v prvi polovici leta 2018,« je ob prelomnici o usodi stadiona Ljudski vrt poudaril direktor Bojan Ban.

In dodal: »Pri NK Maribor upamo, da bodo enakega mnenja tudi svetniki na četrtkovi seji mestnega sveta Mestne občine Maribor in bo rebalans proračuna potrjen, tako da bi lahko prišlo do izvedbe projekta v celoti in bi tudi vse prihodnje evropske tekme odigrali v Mariboru, na dokončanem stadionu, kar si mesto, navijači, vsi, ki so del vijol'čne zgodbe neprecenljivega pomena, zaslužijo. Predlog o 2-milijonski naložbi namreč ne omogoča uresničitve namena, fazna gradnja pa v tem primeru ne pomeni rešitve. Ne zanimajo nas nobene politične zadeve, takšne ali drugačne opcije. Naše edino in izključno vodilo je nogomet. In skrb za NK Maribor. Za večje udobje vseh gledalcev v Ljudskem vrtu, za boljše nogometne pogoje bodočim generacijam. To ni projekt za nas, ampak za prihodnost in pričakujemo, da bodo vsi mestni svetniki v četrtek podprli projekt in potrdili proračun z glasovanjem za naložbo v celotni vrednosti. S tem se celoten projekt ne bi delil na faze v sami izvedbi, ampak bi se ohranil in potrdil kot celota.«
9.krog LESTVICA
STRELCI
Maribor
21
Olimpija
17
Gorica
16
Aluminij
13
Domžale
11
Celje
11
DNŠ Mura
9
Triglav
9
Krško
7
Rudar
7