Zgodovina

Ljudski vrt: naravna, kulturna, arhitekturna in športna znamenitost mesta Maribor. V osebni izkaznici Maribora je zapisan z velikimi črkami, kot zaščitni znak mesta. Ljudski vrt gosti nogometaše od leta 1961. Poimenovali so ga po mariborskem javnem drevesnem parku, zasajenem leta 1873 na zemljišču zdajšnjega stadiona. Park so kasneje preuredili v vojaško strelišče, leta 1920 pa so na tem zemljišču uredili prvo nogometno igrišče. Zdajšnje igrišče je bilo zgrajeno leta 1952.

Tribuna z znamenitim lokom pa deset let pozneje (celotna dolžina 129,8 metra, središčna višina 18,4 metra). Leta 1994 so lesene klopi na pokriti tribuni zamenjali plastični stoli, leta 1998 še betonska stojišča na nepokritem delu stadiona, ob uvrstitvi v ligo prvakov 1999 so se zvrstila obnovitvena dela (ureditev lože, slačilnic, klubskih prostorov…), zahtevana za igranje na najvišji ravni, novo zgodovino pa Ljudski vrt piše od leta 2008 in temeljite prenovitve v sodoben objekt.

Tukaj so se slavile številne odmevne zmage, stadion pa ima tudi več organizacijskih mejnikov. V posebnem spominu ostajata 24. avgust 1994 kot datum prve tekme pod žarometi, ko smo zabeležili tudi najvišjo zmago vijoličastih v evropskih pokalnih tekmovanjih (10:0 proti estonski Normi). In 10. maj 2008, ko je bila prva tekma na prenovljenem stadionu (Maribor - Nafta) ter takoj izzvala evforijo v Mariboru ter širši okolici. Zasedenih je bilo tedanjih vseh 12.435 sedežev. S posodobitvijo stadiona se je v Ljudskem vrtu začelo tudi novo obdobje. Podpora z akustičnega objekta je še bolj izrazita, ekipa v vijoličastem pa pomeni še višjo oviro tekmecem. Podobno velja za slovensko reprezentanco, ki ni po naključju novega vzpona začela prav s selitvijo v Maribor. Nove tribune poleg povečanega udobja ponujajo zaščito pred dežjem prav vsem obiskovalcem. Igrišče je za 65 centimetrov poglobljeno, pod travnato površino pa je položena napeljava za talno ogrevanje in nov drenažni sistem. Vse ostalo, kar bo omogočilo talno gretje igralne površine, prihaja na vrsto v drugi fazi projekta. Prva faza projekta Ring, ki se je začel uresničevati 1. avgusta 2006 s podpisom pogodbe za začetek izvajanja del na sedežu Mestne občine Maribor, je predvidela izgradnjo tribun do izvedbe, ki omogoča uporabo. A streha nad glavo na vseh mogočih koncih stadiona ni edina pridobitev. Sem štejemo nove dostope na stadion in način pregledovanja vstopnic, Ljudski vrt v sodobni podobi tako ustreza vsem merilom Uefe.

Druga faza projekta posodobitve lepotca pod Kalvarijo predvideva vsebinsko zapolnitev in opremljanje prostorov, ki so ostali po koncu prve faze še neizkoriščeni. Gre za prostore pod novimi tribunami, kjer bodo nove telovadnice, klubski prostori, konferenčne dvorane in prostori za najem. Med prihodnjimi projekti pa se ne pozablja niti na sanacijo zahodne tribune.