Spominjamo se 
Zgodovina NK Maribor 1961-1970


  Rojstvo kluba 12. decembra 1960

  Kaken zaetek… Da bo postal velik, prepoznaven klub, je NK Maribor nakazal e v prvi tekmovalni sezoni po ustanovitvi. Takoj se je uspel prebiti v vrh slovenskega nogometa in osvojiti prvo mesto. In kako se je vse skupaj zaelo?

  Moi so se povezale, mariborske nogometne sile so teile k enotnosti. Odborniki so staknili glave in ob novem rojstvu, zdaj vijoliastega kluba, zdruili najbolje igralce. Spremenjeno razmerje kakovosti so pospremili z optimizmom – Maribor meri na prvo mesto v slovenskem prvenstvu. Naloga je bila olajana, od NK Maribor je novoustanovljeni klub podedoval tokovno prednost po jesenskem delu.

  Prva tekma proti Kovinarju

  lani prvega motva so imeli spoznavni trening na stadionu ob Traki cesti, takoj je sledilo nabiranje kondicije in uvodne pripravljalne tekme. Najprej proti Kovinarju, kot se spodobi, e so e po razpadu skupaj pisali prietek nove zgodbe. Na blatnem igriu so igralci Maribora dirjali v zeleno modrih dresih, ker novih vijoliastih e niso dobili. Vratarja Eferl in Vabi ter Donko, Gabrijan, Kreja, Zei, Breznik, ober, Blaznik, Arneji, Toli, Beti in Lepenik so priigrali zgodovinsko zmago z 2:1. tefan Toli je dvakrat neubranljivo kresnil proti golu in se vpisal v anale. Premiera je e bila poizkusna, prijateljska. Prvo resno tekmo pa so nogometai, ki so orali ledino, odigrali z reprezentanco svobodne Alirije na stadionu elezniarja, saj je bil Ljudski vrt v izgradnji. Konalo se je 1:1, gol za Maribor je zabil Vidic. lani prve ekipe so bili Herbert Vabi, tefan Toli, Marjan Kramer, Vinko Donko, Teo Vidic, Vinko Kreja, Egon Eferl, Anton eh, Milan ober, Oto Blaznik, Franc Kek in Peter Radulovi.

  Takoj uvrstitev v drugo jugoslovansko ligo

  Beograjan Andrija Pflander je bil trener, ki je popeljal motvo do prvega mesta v slovenskem prvenstvu in kvalifikacij za drugo zvezno ligo. Zaradi bolezni ga je nato zamenjal Zagreban Vladimir imuni. Mo, ki si je est let kasneje z Mariborani izbojeval tudi nepozabno druenje z najboljimi jugoslovanskimi ekipami. Po poklicu je bil nekdanji vratar uitelj telovadbe, zato je vse gradil na moi in kondiciji. Ekipa je imela energije za dve tekmi, eprav nihe ni bil profesionalec. Vsi so bili v slubi ali e dijaki in tudentje.

  V odloilni ligaki tekmi so Mariborani na gostovanju suvereno premagali Ljubljano s 4:0 in si priigrali monost, da se preko kvalifikacij prebijejo v drugo zvezno ligo. V prvem krogu kvalifikacij so se pomerili z ekipo Mladosti iz Zagreba, dve zmagi pa sta prinesli napredovanje. Naslednji je bil na vrsti Metalac iz Siska. Prvi dvoboj v Ljudskem vrtu se je konal 2:2, toda na povratni tekmi na Hrvakem so Mariborani pometli z nasprotnikom. Slavili so z 10:0, da ljudje sploh niso mogli verjeti vestem iz Siska. Na oglasni deski v srediu mesta, kjer so tedaj vpisovali rezultate, je bilo najprej zabeleenih 0:1... Metalca je pokopal Arneji, ki je dosegel kar pet zadetkov in tlakoval pot do trenutka odloitve, spopada z Uljanikom iz Pulja v zadnjem krogu kvalifikacij. V Mariboru je bilo 2:0 in poraz z 0:1 v gosteh ni odvzel sanj o drugi ligi. Za odmeven uspeh na povratni tekmi je bil med najzaslunejimi vratar Vabi. Na odloilni tekmi je NK Maribor nastopil v postavi: Vabi, Donko, Toli, Kek, Zei, Radulovi, ober, Vidic, Arneji, Blaznik, Kramer.

  Zgodovinski mejnik – uvrstitev v prvo zvezno ligo

  Od leta 1961 je NK Maribor uspeno nastopal v drugi zvezni ligi. e v sezoni 1962/63 pomnimo odmeven doseek, tretje mesto za Trenjevko in elikom. Naslednja sezona je prinesla e stopniko vije, drugo mesto za ekipo Zagreba. Nato pa je prila zgodovinska sezona 1966/67, z napredovanjem v prvo zvezno nogometno ligo. Ekipa je igrala odlino, e tiri kroge pred koncem prvenstva je z zmago v gosteh proti Bosni s 3:0 potrdila prvo mesto za tedaj najveji uspeh v zgodovini kluba. Enajsterica s pomembnega mejnika: Grloci, Bolfek, Fuek, Sizgoreo, Grubii, Klannik, Markovi, Oronjak (Krajnc), Prosen, Arneji, Binkovski.

  Na prvo prvoligako sezono so se Mariborani dobro pripravili. Prvo prvoligako tekmo v zgodovini kluba je NK Maribor odigral 20. avgusta 1967 v Skopju proti Vardarju. Motvi sta se razli z 1:1, kot prvega strelca bomo pomnili Marasa, ki je z glavo zadel po predloku Binkovskega. Vardar je pred tekmo veljal za favorita, Mariborane pa je v Skopju v soparnem poletnem vremenu priakalo sedem tiso bunih navijaev. Vseeno to niso bile ovire, da ne bi Arneji, Prosen in drugi odigrali brez strahu. V Ljudskem vrtu jih je za nagrado naslednjo nedeljo pozdravilo osem tiso pristaev. Tudi Proleterju iz Zrenjanina so dali vedeti, da so se resno lotili izziva prve zvezne lige. Nasuli so mu tri zadetke, strelci so bili Krajnc, Arneji in Binkovski. Nasploh se je uvodna prvoligaka sezona za vijoliaste dobro konala, v moni konkurenci so bili dvanajsti. Najbolji rezultat v petletni zgodovini igranja v prvi zvezni ligi pa so dosegli v sezoni 1969/70. Potem ko so v zadnjem krogu sredi Zagreba senzacionalno premagali Dinamo kar s 3:1, so na koncu prvenstva zasedli deseto mesto.