Igralci z največ nastopi v posameznih desetletjih

Datum rojstva: 4.12.1943
Število nastopov 1961-1970: 228
Skupno število nastopov: 375
Število golov: 76
Član NK Maribor: 1962-1968, 1970/71, 1972-1974, 1977-1979

Tisti, ki ga niso videli igrati v živo, še poslušajo zgodbe starejših, kako izvrsten nogometaš je bil. Z mariborskim klubom je tako in drugače povezan že petdeset let. Uradno je zbral 375 nastopov in zabil 76 golov. Tomislav Prosen izhaja iz Siska, kot osemnajstletnik je s Hrvaške zavil proti mestu ob Dravi in že po treh letih postal kapetan članskega moštva. Bil je na čelu vijoličaste vrste, ki se je leta 1967 prvič uvrstila v prvo zvezno jugoslovansko ligo. Navduševal je kot klasična desetka in čeprav so ga neprestano selili h klubom velike četverice nekdanjega jugoslovanskega nogometa, je vztrajal v Mariboru. Spoznal je tudi legionarsko življenje, na Nizozemskem je igral za NEC Nijmegen. Kariero je končal v Avstriji, na tamkajšnjih igriščih je bil aktiven še preko štiridesetega leta. Potem se je preizkusil v različnih vlogah, predvsem klubskega funkcionarja, zdaj sodi med nogometne upokojence.
 

 

 Datum rojstva: 11.9.1950
Število nastopov: 268
Število golov: 117
Član NK Maribor: 1970-1979

Sedemdeseta leta je zaznamoval Golgeter z veliko začetnico. Razmerje 268/117 pove dovolj. Gre za število nastopov in doseženih zadetkov. Branko Horjak je kot klasični napadalec v vijoličastem rešetal mreže kot za stavo, iz vseh položajev, na različne načine. V članskem moštvu se je pojavil v sezoni 1970/71. Jeseni je sprva še vstopal v igro s klopi, v spomladanskem delu sezone pa ob ustalitvi v začetni enajsterici že začel kazati nadarjenost odličnega strelca. Prvi ligaški gol je zabil Partizanu v Beogradu in jih do leta 1979, dokler je nosil majico NK Maribor, dodal še 116. Rekordna je bila sezona 1972/73, ko je v drugoligaški konkurenci dosegel 26 golov. Polnih devet sezon so bili soigralci in občinstvo vajeni njegovih učinkovitih potez, nato je do konca aktivne poti ostal v Avstriji. Uspešno se je podal v trenerske vode, leta 1994 z NK Maribor osvojil slovenski pokal. Razen vmesnega delovanja pri Železničarju in Aluminiju ostal povezan z NK Maribor. Skupaj štirikrat kot trener članskega moštva, vmes pa še kot pomočnik trenerja in strokovni sodelavec v nogometni šoli. Od letos tudi uradno nogometni upokojenec.
  
Datum rojstva:
Število nastopov 1981-1990: 240
Skupno število nastopov: 276
Število golov: 82
Član NK Maribor: 1981-1989, 1996/97

Pomnimo ga kot najuspešnejšega iz osemdesetih let: po rednem nastopanju in učinkovitosti (skupaj je v vijoličastem odigral 269 tekem in zabil 82 golov). Bil je gonilna sila ekipe do odločitve v klubu, da se ob koncu osemdesetih let začne novo poglavje s poudarkom na mlajših nogometaših. Migo, kot so ga klicali prijatelji, se je odlikoval s hitrostjo, močnim in natančnim udarcem. Dobro se je znašel v vlogi napadalca ali ofenzivno usmerjenega zveznega igralca. Po vmesnem igranju v Avstriji in pri velenjskem Rudarju se je v sezoni 1996/97 še enkrat vrnil v Ljudski vrt in pred koncem kariere z dvaindvajsetimi nastopi sodeloval pri osvojitvi prvega državnega naslova. Ostal v nogometu tudi po koncu aktivne poti, po vmesnem izobraževanju dolga leta prenaša izkušnje mlajšim igralcem v vlogi profesionalnega trenerja na nogometni akademiji onstran meje, v Kapfenbergu.
  Datum rojstva: 05.10.1965
Število nastopov 1991-2000: 294
Skupno število nastopov: 306
Število golov: 35
Član NK Maribor: 1992-2001

Devetdeseta leta sodijo med najlepša poglavja v zgodovini kluba, Gregor Židan pa je posameznik z največ nastopi iz tega obdobja. Po prihodu iz zagrebškega Dinama leta 1992 prehodil zanimivo pot: soustvarjal novo zgodbo ekipe v vijoličastem po osamosvojitvi, osvajal trofeje (pet naslovov državnega prvaka, trije naslovi pokalnega zmagovalca) in ob koncu desetletja aktivno sodeloval pri bleščečih evropskih podvigih. V Ljudskem vrtu so se zvrstili različni trenerji, pri vseh pa je pomenil udarno moč ob desni stranski črti, kjer nato dolgo nismo našli nadomestne rešitve. S prodori po desni strani in srčno igro osvojil srca navijačev, ki so mu izdelali tudi transparent Super Grega. Posebna zanimivost: igral za dve državi! V obdobju 1993-96 zbral 19 nastopov za slovensko reprezentanco, kot tedanji igralec Dinama pa je enkrat oblekel tudi majico Hrvaške, ki je pred osamosvojitvijo organizirala prijateljsko tekmo z ZDA. Po končani karieri se ukvarjal z zavarovalništvom, gostinstvom in nadaljeval v nogometnih vodah, ob delu z otroki. Živi v Ljubljani, dejaven kot vodja nogometne šole pri Olimpiji.
  Datum rojstva: 28.09.1971
Število nastopov: 294
Število golov: 103
Član NK Maribor: 1991-2000

Biti prvi je želja vsakega športnika, Ante pa je ob zbiranju lovorik uspeval postavljati posebne mejnike: zabil je prvi gol za NK Maribor ob začetku nastopanja v državnem prvenstvu, prvega v evropskem pokalnem tekmovanju in prvega v ligi prvakov. V generaciji, ki je zaznamovala devetdeseta leta, si po številu nastopov deli prvo mesto z Gregorjem Židanom. Na vrhu seznama najljubših potez v vijoličastem, ki jih ni bilo malo, ostajata nepozabna zadetka proti Lyonu v Ljudskem vrtu in Dinamu v Kijevu za doslej edino zmago slovenskega kluba v skupinskem delu tekmovanja lige prvakov. Opazili so ga tudi v tudi v tujini, igral je v treh državah (Švica, Belgija, Japonska), po končani karieri pa se je odločil nadaljevati v nogometnih vodah. Po pridobljeni trenerski licenci najprej kot pomočnik trenerja v Celju, zdaj pa že tretjo sezono najtesnejši sodelavec Darka Milaniča v klubu, kjer je preživel najlepše trenutke.

 
 Datum rojstva: 27.2.1986
Število nastopov: 196
Število golov: 50
Član NK Maribor: 2003-06, 2007-2010

Avtor nevsakdanje zgodbe: tako mlad, a z največ – 195 - nastopi v letih 2001 – 2010. Štiriindvajsetletni proizvod mariborske nogometne šole ima za seboj pestro kariero, vajen je že nehvaležne vloge, da mora vse začenjati znova. Ob preskoku v člansko konkurenco je hitro opozoril nase, dobil mikavno ponudbo iz tujine in odšel v Turčijo. Rizespor mu ni prinesel sreče. Po vmesnih zapletih v klubu so tujce postavili na stranski tir in šele po grožnji s posredovanjem Fife je Dragan dobil izpisnico. Ob vrnitvi v Ljudski vrt je prav tako dolgo čakal na dokončno ureditev papirologije iz Turčije, a kljub vsemu poudarja, da mu je turška izkušnja prinesla dragocene izkušnje. Po nogometni in življenjski plati. Hitronogi napadalec se je vrnil v domače okolje in poskrbel za najučinkovitejše obdobje kariere. Sprva kot mož za posebne naloge, ki je v šampionski sezoni 2008/09 veljal za jokerja, igralca, ki je prihajal v igro s klopi in zabijal odločilne gole. V sezoni 2009/10 se je trdno zasidral v začetni enajsterici in prebil na vrh seznama najboljših strelcev lige s petnajstimi doseženimi zadetki. Po uspešnih predstavah znova dobil povabilo iz tujine, jesenski del letošnjega tekmovanja igral za rusko ekipo Krilja Sovjetov. Doslej je v vijoličastem zadel 50-krat.