Zgodovina NK Maribor 1981-1990


  V senci dogodkov izven zelenih povrin

  Obdobje osemdesetih let se ni zaelo najbolj prijetno. Takoj po koncu sezone 1980/81, ko je motvo trepetalo za status in z zmago v zadnjem krogu proti eliku s 4:2 uresniilo cilj (deseto mesto je zagotavljalo obstanek v drugoligaki konkurenci), je namre izbruhnila najveja afera v zgodovini mariborskega nogometa. Takoimenovana "afera oga", po kateri je NK Maribor disciplinska komisija zdruenja drugoligaev izkljuila iz druge zvezne lige. Nadaljevati je bilo treba v republiki ligi. Prav v trenutkih, ko je selekcijski nain dela v klubu obrodil prve sadove… Toda neprijetna dogajanja niso pomenila popolnega potopa, mesto ni dvignilo rok nad najuspenejim nogometnim klubom. Motvo se je takoj vrnilo med drugoligae, z le dvema porazoma v prvenstvu, hkrati pa so vse pogosteje zaeli dobivati prilonost za igranje mlaji igralci iz domaega okolja.

  Izpadli in se vraali

  al pa tekmovalni uspeh ni razblinil rnih oblakov. Krize po "aferi oga" s tem e zdale ni bilo konec, ampak se je komaj prav zaela. Sledila so leta ivotarjenja, NK Maribor se namre vse do razpada nekdanje skupne drave ni ve trdneje postavil na noge. Osemdeseta leta so ob finannih teavah zaznamovala tudi tekmovalna nihanja, s selitvami iz slovenske v drugo zvezno ligo in nazaj. Vselej po osvojitvi prvega mesta v slovenski konkurenci ekipa nato ob napredovanju v viji rang ni mogla pobegniti z dna drugoligake lestvice. Sezona 1986/87 je bila zadnja v drugi jugoslovanski ligi, za slovo je vijoliasta eta gostovala v Bugojnu pri ekipi Iskre. Kot zadnji strelec za NK Maribor v tem tekmovanju ostaja zapisan Radulovi.

  Za konec v medrepubliki ligi

  Naslednja prelomnica je povezana z letom 1988. Najprej je dobilo rno obrobo – od nas se je poslovil nepozabni golgeter Mladen Krajnc, eden najboljih nogometaev kluba doslej. Za napadalca, ki je igral za NK Maribor v prvi in drugi ligi ter s hitrimi pobegi po igriu pridobil razline vzdevke (rni biser, rna gazela, Dida…), je bilo 22. oktobra 1988 med vonjo z motornim kolesom usodno trenje z avtobusom. Nova generacija v vijoliastem pa je v tem asu zaela z nastopanjem v zahodni skupini novoustanovljene, medrepublike lige. Tedaj je namre prilo v nekdanji Jugoslaviji do reorganizacije nogometnih lig, po novem sistemu je obstajala zraven prve zvezne lige e samo ena druga liga, na novo pa se je zaelo tekmovanje naslednjega ranga, s tirimi medrepublikimi ligami. V letih 1988-1991 je klub ves as tekmoval v tretjeligaki druini. Brez odmevnejih dosekov, a z uvajanjem igralcev iz lastnega podmladka v lansko vrsto in s postavljanjem temeljev za lepe trenutke, ki sledijo. V nai, samostojni dravi.