2001-2010


  Nepozabno – osvojiti naslov sredi Ljubljane

  Prelom tisoletja ni naznanil sprememb v vrhu slovenskega klubskega nogometa. Vijoliasti so e naprej dominirali v dravnem prvenstvu in v letu 2000 osvojili naslov dravnih prvakov z rekordno prednostjo 17-ih tok pred zasledovalci. Prvega naslova na klopi vijoliastih se je veselil nekdanji kapetan motva Matja Kek.

  Naslednja sezona je ponudila spektakel. Dva najveja slovenska kluba se v zadnjem krogu prvenstva udarita za naslov dravnega prvaka. Tekma vseh tekem. Stadion v Beigradu razprodan, 3000 mariborskih navijaev je videlo e peto zaporedno zvezdico vijoliastih. Odloila je naveza Nastja eh – Barnabas Sztipanovics. Hrvat Ivo uak je postal prvi tujec z naslovom slovenskega dravnega prvaka na trenerski klopi. In do zdaj e vedno edini. Tudi v naslednjih dveh sezonah tekmeci niso bili kos vijoliastim. V sezoni 2001/2002 so vijoliasti slavili est tok pred Primorjem, v naslednji sezoni pa preivljali prvo vejo rezultatsko krizo. Celjani so z mlado, poletno ekipo, trdno drali vodstvo na lestvici do sredine pomladanskega dela sezone. Sledila jim je Olimpija, z zaostankom tudi do 12 tok pa so, po menjavi klubskega vodstva in zaetku urejanja slabega finannega stanja, sproeni Mariborani prieli z velikim lovom. »Iz tekme v tekmo« je bil moto trenerja Keka in dokazovanja eljna slailnica je trenerju sledila. Celjane so vijoliasti ujeli 3 kroge pred koncem tekmovanja, v predzadnjem krogu pa bi si na razprodanem Ljudskem vrtu lahko priigrali e sedmi naslov dravnega prvaka. Pa ni kazalo na to. Celjani so vodili do 86. minute tekme, nato pa velik preobrat. Danijel Brezi in Damir Peki sta poskrbela e za eno nepopisno veselje v Mariboru. Solze so tekle v potokih, sledilo pa je e eno teavno obdobje – sanacija kluba.

  Mnogi pozabljajo – osvojili smo evropski pokal

  Obdobje po neverjetni uvrstitvi v Ligo prvakov ne bomo pomnili po uspehih na evropskih igriih. Prva ovira je bila previsoka kar tiri sezone po Ligi prvakov. Zimbru iz Moldavije je verjetno najveje razoaranje, sledili so Rangersi iz Glsagowa, ciprski Apoel (kljub vsemu se bomo tega kluba radi spominjali po tem, da je iz njihovih vrst pet let in pol kasneje priel eden vidnejih igralcev desetletja in trenutni kapetan motva Tavares) ter zagrebki Dinamo. ele v sezoni 2004/2005 so se vijoliasti otresli negativne serije in se uvrstili v izloilne boje za ligo UEFA. Italijanska Parma je bila le za odtenek bolja. Po prvi sezoni brez Evrope smo se v naslednji ele v zadnjem krogu proti Dravi uvrstili v pokal Intertoto. V tretjem krogu nagrada za zmagi proti Andorcem in rnogorcem – veliki Villareal, polfinalist lige prvakov pred nekaj meseci. e na prvi tekmi pa ok za vso nogometno javnost. Mlada ekipa iz Maribora je sredi panije senzacionalno premagala panskega podprvaka. V Mariboru je zaelo vreti, stadion za povratno tekmo smo razprodali v rekordnem asu. panci tudi po porazu polni sebe, v Maribor pridejo odloeni, da operejo »blamao« s prve tekme. Toda proti trmastemu nasprotniku in izjemni publiki ni lo. NK Maribor je v svoje vitrine pospravil prvi evropski pokal. Bili smo eni izmed enajstih zmagovalcev Intertoto pokala in se uvrstili v zadnji krog kvalifikacij za Pokal Uefa. Beograjski Partizan je bil takrat sreneji tekmec, stadion v Ljudskem vrtu pa spet poln. e zadnja velika tekma pred obnovo starega objekta.

  Ljudski vrt v novi obleki

  Nov mejnik v zgodovini kluba predstavlja teko priakovana obnova hrama nogometa, legendarnega Ljudskega vrta. Mestna obina Maribor je s pomojo evropskih sredstev zagotovila potrebna sredstva za obnovo dotrajanega objekta. Prvi delovni stroji so zaorali avgusta 2006, otvoritev objekta smo priakali 8. maja 2008. Nepozaben spektakel, 12.435 navijaev, razprodan stadion, brazilski bobnarji, zabava v mestu in pred stadionom, glasbeni program, padalci prinesli ogo, Milan Arneji izvedel zaetni udarec. Vse to se ne pozablja, prav tako ne prvi zadetek za vijoliaste na novem objektu, ki bo, najbr, e dolgo ostal zapisan tudi kot najlepi. Takratni kapetan Zoran Pavlovi je sproil iz voleja s kaknih dvajsetih metrov, neubranljivo za vratarja Nafte Alea Luka. Konnih 3-1 niti ni bilo pomembnih, spominjali se bomo velikega spektakla in zadovoljnih obrazov nogometaev obeh ekip in vseh vijoliastih izbrancev.

  Vrnitev naslova

  Prva celotna sezona v novem domu je bila izjemna. V jesenskem delu smo odloali tekme v zadnjih trenutkih, spomladi trezno pripeljali prvenstvo do konca. Na odloilni tekmi proti Celjanom so emocije popustile. Tako pri nogometaih, ki niso mogli skriti solza sree, strokovnem tabu na elu z glavnim trenerjem Darkom Milaniem, ki je osvojil svojo prvo lovoriko v karieri, kot tudi ne pri navijaih, ki so zadnjih nekaj minut tekme ob rti igria spremljali dogajanje. Podelitev pokala nekaj dni kasneje je ponudila e eno nepozabno rajanje na juni ploadi Ljudskega vrta. NK Maribor je v sezoni 2009/2010 ponovno zael z lovljenjem evropskih sanj. Dve sicer uspeni sezoni sta pokazatelj, kaj moramo e dodati, da podaljali evropsko jesen.