Prva finalna kvalifikacijska tekma za vstop v 1. Ligo

NK MARIBOR – FK PROLETER 3:1 (2:1)
Stadion Ljudski vrt, 8.7.1973 ob 16:30
Gledalcev 20.000
Sodnik: Kurir (Split)

NK Maribor:
Vabič, Petrič, Grbavac, Bradvič (Vučekovič), Bolfek, Djuričić, Ražič, Breber, Horjak (Klančnik), Prosen, Binkovski

FK Proleter:
Šarovič, Dubljevič, Draškovič, Dakič, Egelja, Kovrlja, Manislavič (Mišič), Sučevič (Soldo), Radisavljevič, Kanački, Vidovič

Strelci:
1:0 Binkovski 5'
2:0 Horjak 6'
2: 1 Vidovič 31'
3:1 Vučekovič 65'

Tribune Ljudskega vrta so bile to nedeljsko popoldne najbolj polne v zgodovini NK Maribor. Vstopnic na dan tekme sploh niso prodajali, zaprte blagajne so pričale o tem, da je še zadnja vstopnica pošla v predprodaji. Ograja Ljudskega vrta ni zdržala pritiska, navijači brez dragocenega kosa papirja so podrli enega izmed stebrov, tako da je kar nekaj navijačev prišlo na stadion brez vstopnice, vse dokler ni policija naredila živega ščita in zapolnila luknjo v ograji. Rekordi so padali tudi v novinarski loži.
Na zelenici Ljudskega vrta je potekal težek boj najboljših drugoligaških ekip sezone. Dvajsettisočglava množica je spremljala zelo dinamičen in kvaliteten dvoboj. Tekmo so bolje začeli gostje. V prvih treh minutah so prikazali tako hiter nogomet, da so navijači skoraj onemeli. Potem pa je počilo. Vijoličasti so se po slabšem začetku pobrali. Kaj pobrali? V dveh minutah so povedli z 2:0. Najprej je v peti minuti Bradvič podal v kazenski prostor, Ražič je z glavo podal v prazen prostor na levem krilu, kjer je kot iz topa udaril Boris Binkovski in premagal odličnega vratarja gostov Šaroviča, ki pred tem ni prejel gola reci in piši kar 815 minut. Ko poki petard še niso pojenjali, je NK Maribor vodil že z 2:0. Binkovski je z leve podal do Bradviča na desni, le-ta pa v sredino, kjer je bil Šarovič prepozen, Branko Horjak pa ne. Z glavo je zadel prazno mrežo in veselje na tribunah je bilo nepopisno.
Vijoličasti so se po nenadnem vodstvu potegnili v obrambo, gostje pa iz minute v minuto bolj pritiskali. V 31. Minuti je Vidovič ukradel žogo na sredini igrišča, se otresel Petriča, preigral še Djuričiča in se znašel iz oči v oči z Vabičem. Sijajni vratar je njegov strel najprej odbil, vendar se je žoga nesrečno odbila nazaj do Vidoviča, ki mu iz drugega poizkusa ni bilo težko premagati Vabiča. V drugem delu so vijoličasti v 63. Minuti zastreljali 11-m. Breber je podal v kazenski prostor, kjer je Kovlja igral z roko. Z bele točke je poizkusil Ražič vendar na razočaranje vseh udaril mimo gola. Že dve minuti kasneje so vijoličasti povišali vodstvo. Breber je podal še enkrat več v kazenski prostor, kjer so obrambni igralci Proleterja pozabili na Vučekoviča (ob polčasu je menjal poškodovanega Bradviča), kateremu ni bilo težko še tretjič premagati Šaroviča.Čeprav so vijoličasti, tudi po sodniških napakah, izgubili povratno tekmo v Zrenjaninu s 3:0, spada ta dvoboj med najbolj vidne. Maribor je tisto julijsko nedeljo gorel. Nogometaši so na igrišče po dolgem času pritekli s sponzorjem na dresih – promovirali so Talisovo pivo Skol, v tovarni stikal so ustanovili klub navijačev in vratarju Vabilu pred tekmo predali priznanje za odlične predstave v sezoni, gledalci so spremljali bogat srečolov, s tem, da zaradi nervoze praktično noben izmed dobitnikov ni prišel po nagrado. V predtekmi so mariborske nogometašice v fantastičnem vzdušju (že 2 in pol uri pred temo je bilo na stadionu vsaj 15.000 gledalcev) odigrale 0:0 proti realno veliko kvalitetnejši ekipi Loto Merkur iz Zagreba. Takšnih nogometnih dni je bilo konec sedemdesetih, predvsem pa v osemdesetih letih prejšnjega stoletja žal premalo. Zato je toliko pomembneje, da se jih s ponosom spominjamo.


Stojijo od leve: trener Ivan Marković, Herbert Vabić, Milan Đuričić, Dragan Grbavac, Branko Horjak, Vladimir Bolfek, Josip Ražić, pomočnik trnerja Vojislav Simeunović
Čepijo od leve: Boris Binkovski, Marjan Bradvić, Zvonko Breber, Miro Petrič, Tomislav Prosen