Uvrstitev v Ligo Prvakov

Povratna tekma 3. kroga kvalifikacij za Ligo prvakov

NK MARIBOR - OLYMPIQUE LYON 2:0 (2:0)
Stadion Ljudski vrt, 25.8.1999
gledalcev 7500 (razprodano)
sodnik: Oguz Sarvan (Turčija)

Strelca:
1:0 Šimundža (24')
2:0 Balajić (44')

NK Maribor:
Simeunovič, Vugdalič (Fileković), Sešlar, Židan, Šimundža (Filipović), Čipi, Balajić (Karić), Djuranovič, Galič, Bozgo, Šarkezi
trener: Bojan Prašnikar

Olympique Lyon:
Coupet, Carteron, Bak, Violeau, Anderson, Dhorasoo, Vairelles, Blanc (Delmotte), Fournier, Caveglia (Laigle), Malbranque (Kanoute)
trener: Bernard Lacombe

Maribor je gorel. Vstopnice pred tekmo so pošle v pičli uri, nekateri navijači so prenočili v vrsti pred blagajno na Mladinski ulici. Po senzacionalni zmagi vijoličastih v Lyonu (z golom Filipoviča so Mariborčani slavili z 1:0) se je v štajerski prestolnici iskala karta več. V večini primerom se ni našla. To je ena izmed tekem, za katero bi lahko, pa brez pretiravanja, prodali 30.000 vstopnic. Pa je stadion takrat sprejel le 7500 navijačev. Zadnjič.
Francozi so kljub porazu na prvi tekmi v Maribor prišli s prepričanjem, da so veliko boljša ekipa, s svojo samozavestjo so že pred tekmo izpadli prav nerodno. Na stadionu jih je pričakal redko viden kotel. Vijoličasti so 25.avgusta 1999 odigrali verjetno najboljšio tekmo v zgodovini kluba. O tem bo vedno pričal rezultat, vsi tisti, ki so tekmo spremljali na stadionu ali v TV prenosu, pa bodo pomnili, da je mariborska ekipa popolnoma obvladovala položaj na igrišču in z izjemno predstavo zakoličila mejnik v razvoju nogometa v štajerski prestolnici in Sloveniji nasploh.
Ko je Ante Šimundža v 24. minuti tako silovito udaril s kakšnih 18-ih metrov, da se je Coupet postavil le v vlogo nemega opazovalca. Delirij na tribunah, vijoličasti pa še naprej kontrolirajo potek tekme., se pametno branijo in silovito prehajajo v protinapade. V 44. minuti praktično odločitev - Stipe Balajič je po dolgi akciji sprožil s kakšnih 20-ih metrov. Bolj natančno ne bi mogel - žoga je zadela stičišče prečnika in vratnice, od tam pa za hrbet Coupeta. Zgrogirani Francozi so si do konca tekme pripravili nekaj priložnosti, Laigle je zadel vratnico, ostale nevarne situacije pa je razrešil zanesljivi Marko Simeunovič.O vzdušju na igrišču in ob njem, o pomenu tega zgodovinskega dneva za mariborski šport pričajo fotografije, vsem tistim, ki so bili priča temu enkratnemu dogodku pa slike veselja nikoli ne bodo zbledele.