Članek
S trenerjem o razpletu prvenstva, pokoronskem obdobju in ugotovitvah za prihodnost
NADGRADITI IN VERJETI
Na postavljenih temeljih v novi sezoni ciljati višje...
Foto: Grega Wernig
Konec prvenstva. Nismo prvaki, smo pa v pokoronskem obdobju prišli od -7 do 2. mesta. Za slovo zmaga s 4:1 proti Aluminiju in končni vrstni red PLTS 2019/20 je 1. Celje, 2. Maribor, 3. Olimpija.

“Čestitke fantom na profesionalizmu, res so se potrudili, da se poslovimo z zmago od vseh, ki jim je Maribor v srcu. Vsem našim navijačem, ki so prišli v Kidričevo, se zahvaljujemo za podporo. Ko ‘zagrmi’ navijaški odziv, se dodatno zganeš, igra takoj steče hitreje in lepo je bilo, da smo vsaj na takšen način v tem specifičnem zaključku sezone lahko imeli stik z navijači,” je poudaril Sergej Jakirović.

Kakšna je trenerjeva analiza zaključka sezone, storjenega v obdobju skupnega sodelovanja?
“Najprej moramo čestitati moštvu Celja na osvojenem naslovu prvaka, po prikazanem in stanovitnosti med sezono povsem zasluženo. Enajst tekem smo dobro oddelali, zabeležili 8 zmag in 3 poraze. Moramo analizirati te tekme, na katerih nismo bili na nivoju, smo pa tudi v tistih trenutkih, ko nismo bili rezultatsko uspešni, odigrali po najboljših močeh. Derbi je bil recimo zame naša najboljše odigrana tekma, ki pa smo jo izgubili. Toda ni derbi odločil o prvaku, Maribor je izgubil preveč točk na ‘majhnih’ tekmah. Smo pa uspeli vmes priti do upanja, škoda, z enim remijem v teh treh tekmah brez točk bi morda zdaj lahko slavili naslov prvaka. Ni nam uspelo, moramo pa iz teh dogodkov izvleči dragocena spoznanja za naslednjo sezono.”

Za zaključek štirje goli in potrditev, da smo po ponovnem zagonu bili najučinkovitejša ekipa lige.
“Govorili smo, da bomo skušali biti raznovrstni. Nekatere zadeve so se zdaj začele dogajati, čez noč ne gre. Treba je izpostaviti, da ni bilo katastrofalno, ko sem prišel, niti ni sedaj čudežno. Nekatere zadeve smo spremenili, fantje so opravili nalogo, kot je treba. Zdaj moramo samo tako nadaljevati in verjeti, da lahko v novi sezoni osvojimo naslov.”

Sledi kratek premor, trener bo proste dneve preživel v družinskem krogu, potem pa nazaj v delovni ritem. V torek z zborom na skupni večerji, v sredo s prvim treningom.
“Prvi dan bosta že na sporedu dva. Letos je specifika, v različnih pogledih. Moramo se prilagoditi in pripraviti na novo sezono, ko vemo, kakšni bodo naši cilji. Pred prihodom sem vedel, da ne bo lahko. Bili smo četrti, poznal sem ligo, saj sem pred tem odigral številne pripravljalne tekme s slovenskimi klubi. Zdaj ob pridobljenih novih spoznanjih natančno vem, kaj nas čaka. Včasih se iz poraza največ naučiš, mi smo se iz tistega v Sežani. Smo pa med drugim dokazali, da lahko zmagujemo v kontinuiteti.”

V novo sezono z novo energijo, a tudi z nekaj novimi igralci.
“Ko ocenjujemo naše dosežke, prednosti ali pomanjkljivosti, lahko ocenjujemo predvsem moštvo. Tukaj ne gre izpostaviti posameznikov. Želel bi si, da bi imeli še boljšo in bolj mirno posest žoge, igralec Maribora mora še boljše reševati situacije 1 na 1. Od novih igralcev pričakujem, da zaostrijo konkurenco in da naredijo korak naprej skupaj z moštvom. Hitro bo spet šlo zares, tako da ne bomo imeli klasičnih priprav, ampak bomo nadaljevali s treningi. Na tem, kar smo doslej storili, bomo gradili za naprej.”
36.krog LESTVICA
STRELCI
Celje
69
Maribor
67
Olimpija
67
DNŠ Mura
56
Aluminij
55
Bravo
49
Tabor Sežana
46
Domžale
43
Triglav
32
Rudar
12