Članek
Oliver Bogatinov o pred in pokoronskem Mariboru, smernicah za prihodnost, Evropi, kadrovanju…
UČINKOVITOST VLIVA OPTIMIZEM
“Novi obrazi prinašajo mladost, hitrost, drugačno dimenzijo”
Foto: Miha Vidrih
Končano je poglavje 2019/20. Turbulentno, precej nenavadno sezono smo zaključili z učinkovito predstavo v Kidričevem, zaporednima zmagama in na drugem mestu. Kakšna je prva analiza športnega direktorja?
“Prehiteli Olimpijo, žal pa to ni bilo dovolj za prvaka. Vesel pa sem odziva moštva v zadnjih tekmah, prizadevnosti in uspešnega dela trenerja Sergeja Jakirovića in celotnega štaba ter naj bo to osnova za začetek nove sezone, ko bodo števci na ničli. So pa nam dosedanje tekme prinesle precej koristnih spoznanj. Če je predkoronski Maribor zmagoval velike tekme in izgubljal točke proti ekipam s spodnjega dela lestvice, je bilo v pokoronskem obdobju ravno obratno, pa to ni bilo dovolj za prvaka. Na teh tekmah smo z izjemo v Sežani dobro opravili, žal pa proti Olimpiji in Celju nismo osvojili niti točke. Veljajo pa čestitke nogometašem Celja, ki so popolnoma zasluženo slavili. Izkoristili so slabši trenutek Maribora in Olimpije, kar potrjuje podatek, da je tokrat za osvojitev naslova zadostovalo najmanj točk v zadnjih enajstih letih. To pa seveda ne zmanjšuje uspeha Celjanov, ki so zasluženo prvaki. Trikrat so nas premagali, to pove dovolj.”

Če pogledamo samo pokoronsko obdobje, je razvidno, da smo osvojili enako število točk kot Celje in bili najučinkovitejše moštvo lige.
“Lestvica je sestavljena iz 36 krogov, odloča stanovitnost. Ni pravila, koga zmaguješ, ampak da imaš na koncu več točk kot drugi. Tekmovalni cilj Maribora je osvajanje prvenstva in 8 tekem v evropskih tekmovanjih. Iz našega zornega kota je potrebno analizirati ta pokoronski Maribor, ker velikih sprememb ni mogoče v kratkem času postoriti, evropske tekme pa so pred vrati. Ja, res je, bili smo izredno učinkoviti, kar vliva optimizem za nadaljevanje. Dvignili smo povprečje doseženih golov na več kot 2 gola po tekmi, kar je izreden dosežek in dobra popotnica za naprej. Vse, kar je bilo napovedano ob vstopu v novo poglavje, drži. Fantje so pokazali novo, svežo energijo. To je bilo opazno, prisotna je bila velika želja po novem dokazovanju trenerju in njegovi ekipi. Strokovni del je opravil izredno delo v danih trenutkih, časa pa je bilo izredno malo. Zdaj pa po kratkem premoru vstopamo v novo obdobje, ko se bomo pripravljali na evropske kvalifikacije in bomo osreodotočeni na to. Toda pozor, v evropskih tekmah bo poleg učinkovitosti v napadu mogoče še bolj pomembna stabilnost v obrambi. Dovolite mi, da citiram Fergusona: 'Napad zmaguje na tekmah, obramba zmaguje prvenstva.' Pokoronski Maribor je imel četrto obrambo lige po prejetih golih, kar je tudi pomembno pri analizi moštva in bo potrebno izboljšati v bodoče, da bi se lahko tudi v prihodnje veselili skupnih uspehov."

Nova sezona se začenja 12./13.8. s prvenstvenim startom, 27.8. pa bo za nas datum začetka evropskih kvalifikacij. Letos v doslej še nevideni obliki, z vso specifiko ene tekme, ko bo še večjo vlogo odigral žreb, prizorišče, dnevna forma, trenutni navdih...
“Proti Aluminiju je bilo opazno, kako drugačno energijo je pokazala ekipa, ko se je zaslišalo navijače. V evropskem tekmovanju bo v vsakem krogu le po ena tekma, žreb bo odločal, ali bomo gostitelji, ali bomo igrali v gosteh. Na razplet bodo vplivali različni dejavniki, tako da bo od žreba in dnevne forme veliko odvisno, saj ne bo mogočih popravkov v povratnih dvobojih. Se pa ne glede na okoliščine cilji Maribora ne spreminjajo. Če smo prej rekli 8, to pomeni letos vsaj 4 tekme v Evropi. Čeprav smo v statusu nosilcev, je na nasprotni strani precej zahtevnih nasprotnikov. Letošnje kvalifikacije bodo specifične, spomnimo se nekaterih izkušenj iz prejšnjih let. S Chikhuro je bilo na prvi tekmi 0:0, prav tako z Zrinjskim ob prvem spopadu ali še prej z Birkirkaro. Ti primeri, ko je Maribor potem na domačem igrišču obrnil rezultat, pomenijo opozorilo in bo nedvomno manjkala tudi podpora s tribun, ki je včasih pomagala do preobrata.”

Kadrovanje je tokrat potekalo že med sezono, tako da smo v pričakovanju novega začetka že predstavili pet novincev. Kaj moštvu prinašajo novi obrazi?
Repas, Martinović in Jug so se nam hitro priključili ter se že seznanili z našim režimom dela. Prav s tem namenom, da bo zdaj čas prilagajanja krajši. Poleg njih sta tukaj kot pomembna nova člana moštva še Matko in Kramarič, ki prihajata po odlični sezoni pri Bravu. To so fantje, ki prinašajo mladost, hitrost, agresivnost, drugačno dimenzijo. Upam, da se bodo hitro prilagodili ekipi in zahtevam trenerskega tima.”

Prestopni rok se bo šele začel in bo daljši kot ponavadi, ko bo ob še kakšnem morebitnem prihodu znanega tudi kaj več o odhodih. Zadnjo kadrovsko novico smo na prav poseben način obeležili na zadnji tekmi, po desetih letih zapušča vijol’čni dom Aleksander Rajčević.
“Nobeno slovo ni prijetno, v tem primeru je bila pri meni osebno ta odločitev težko sprejeta. Žalosten sem, ker izgubljamo fanta, ki je bil prisoten ob vseh največjih uspehih kluba v zadnjem desetletju in imel pomembno vlogo pri vseh dosežkih. Rajčević je bil v garderobi spoštovan, v javnosti pa na nak način podcenjen. Prihajajo novi časi, šlo je res za zelo težko odločitev, ki pa je bila sprejeta v interesu kluba. Kot bodo tudi vse naslednje.”
36.krog LESTVICA
STRELCI
Celje
69
Maribor
67
Olimpija
67
DNŠ Mura
56
Aluminij
55
Bravo
49
Tabor Sežana
46
Domžale
43
Triglav
32
Rudar
12