Članek
Končno gre zares, vijol'čni načrt za evropsko premiero je znan
Z AVTORITETO NA IGRIŠČU
Foto: Grega Wernig
Maribor – Coleraine, 1. krog kvalifikacij za Ligo Europa. Splet okoliščin je prinesel, da je prva uradna tekma v sezoni tudi prva evropska in zaradi tega ima še dodatno težo. Ko gre za evropsko tekmovanje, pa so cilji v Ljudskem vrtu znani.

“Žal nismo mogli odigrati uradne tekme, toda to ne spreminja naših načrtov. Sprejeli smo, da se je treba prilagoditi in sprejemamo, da smo v tej tekmi v vlogi favorita. Želimo zmagati, ne glede na to, kje ali s kom igramo. Tako bo tudi tokrat. Verjamem, da se bomo pokazali v pravi podobi. Z avtoriteto na igrišču,” v pričakovanju otvoritve sezone Sergej Jakirović.

Prvi nasprotnik je tipičen predstavnik otoškega nogometa. Veliko dolgih podaj, veliko žog v kazenski prostor, veliko dvobojev, fizične igre. Moštvo s Severne Irske je nevarno ob prekinitvah, ob odločnosti bo potrebna tudi najvišja stopnja zbranosti in osredotočenosti pri pristopu.
“Analizirali smo moštvo Colerainea, med pripravami smo si ogledali tudi številne prejšnje tekme Maribora proti nasprotnikom s podobnim slogom igre. Posebna pozornost in previdnost bo potrebna pri prekinitvah, sicer pa se moramo postaviti kot ekipa, ki narekuje svoj ritem. Ne smemo si dovoliti, da pademo v obdobje brez nadzora, z divjanjem gor in dol po igrišču. Imamo nekatere sladke skrbi pri izbiri moštva na določenih pozicijah, so pa fantje pripravljeni. Kdorkoli bo dobil priložnost, pozna svoje zadolžitve.”

K sreči v ekipi večjih težav pred četrtkovo premiero ni, izven kadra je le Gregor Bajde. Treningi so na visokih obratih, (z)manjkala je le prava uradna tekma v domači konkurenci. Nemanja Mitrović kot poveljnik obrambe in povratnik v državno reprezentanco: “Vsi že komaj čakamo to prvo tekmo. Zelo dobro se zavedamo, kaj nam prinaša Evropa, nam igralcem in celotnemu klubu. Naredili bomo vse za uvrstitev v naslednji krog. Tudi na papirju slabše ekipe imajo več možnosti v tem sistemu tekmovanja, tako da je tekmecem namenjena velika mera spoštovanja.”

Moštvo je seznanjeno z vsemi značilnostmi severnoirskega tekmeca, ničesar se ne prepušča naključju.
“Veliko smo se v slačilnici pogovarjali med seboj, čaka nas specifična tekma. Gostje imajo svoje zakonitosti v igri, od katerih ne odstopajo. Ko so blizu kazenskega prostora, hitro zaključijo akcijo. Morali bomo biti še bolj zbrani, pozorni na t.i. druge žoge, saj se iz teh situacij pogosto dosegajo zadetki. Toda mi smo pripravljeni, naš namen je znan. Od prve minute moramo potrditi na igrišču, da smo favoriti. Da smo Maribor!”

Končno gre zares. Ljudski vrt, četrtek 20:45. Brez prisotnosti gledalcev, a z neposrednim prenosom na SK1.
5.krog LESTVICA
STRELCI
DNŠ Mura
13
Tabor Sežana
9
Maribor
8
Domžale
7
Bravo
7
Olimpija
5
Luka Koper
5
Celje
5
Aluminij
4
Gorica
3