Članek
Mauro Camoranesi o predvidenih smernicah novega delovanja
PONIŽNO IN S STRASTJO
"Čaka nas ogromno dela, a so temelji dobri"
Foto: Grega Wernig
Ob predstavitvi na novinarski konferenci smo novega trenerja povabili še pred klubski mikrofon. Preden je začel z delom, je Mauro Camoranesi izpostavil nekaj načel delovanja. Za uvod z osnovnimi smernicami, s podrobnejšimi informacijami pa za slačilnico. Kaj več o vijol’čnem utripu znova v obdobju, ko bo več časa z moštvom. V petek je bil na pripravljalni tekmi v Hartbergu še v vlogi gledalca, od sobotnega treninga pa prevzema taktirko.

“Če povem po pravici, sem zelo, zelo vesel, da mi je ponujena priložnost s strani kluba, kot je Maribor. Zame gre za izziv, zelo pomemben izziv, kako vrniti ekipo na vrh lestvice. Zadovoljen sem, ker so mi se s tem uresničile sanje oz. želje, ki sem jih imel ob začetku nove trenerske poti. Odkar sem prišel v Slovenijo, sem si želel, da bi vodil ekipo, ki se bori za naslov,” o prvih vtisih v Ljudskem vrtu in s pojasnilom, zakaj je sprejel ponudbo Maribora.

“Ker se počutim srečnega, da sem po samo šestih mesecih treniranja v Sloveniji prejel klic in izzval pozornost tako velikega kluba na tukajšnjih prostorih. To je velik motiv zame. Zahtevno bo voditi takšen klub, kot je Maribor, a sem sprejel izziv. Imam veliko željo po dokazovanju in komaj čakam, da začnemo z delom. Sem tukaj in sem vesel. Slovenska liga mi je všeč, v njej se počutim prijetno, sem pa preprosta oseba, ki ima rad nogomet in ga zanima samo pošteno delo.”

O viziji, sistemu igre…
“Nerad govorim o sistemih igre. Moje mnenje je, da so najpomembnejši igralci in njihova želja po uspehu, manj pa sistemi. V našem primeru mora biti najprej v ospredju želja po vrnitvi na vrh. Opazno je, da je ekipa v zadnjem času izgubila nekaj zagona, ko je kljub odličnemu finišu prejšnje sezone osvojila drugo mesto. Jasno je, da nas čaka ogromno dela, mislim pa, da so temelji moštva zelo dobri in nam omogočajo možnost za uresničitev naših ciljev.”

O premagovanju evropskega šoka, imenovanega Coleraine...
“Si predstavljam, da je bil to kar hud udarec. Cilji Maribora so seveda tekmovati čim dlje v evropskih pokalih. Žal se ni izšlo. Zdaj se je treba zbrati, odmisliti, kar je bilo, se popolnoma posvetiti tekoči sezoni in si ustvariti novo priložnost za evropske nastope.”

O sporazumevanju in premagovanju jezikovnih ovir…
“Že od prihoda v Slovenijo se skušam naučiti čim večjega števila besed, kar pa seveda ni lahko. Jezik je res zahteven, obvladam pa že nekaj nogometnih izrazov, kar mi omogoča dobro komunikacijo in mislim, da s tem ne bom imel težav. Še vedno je tisto, ki govori, igrišče, ne pa v tolikšni meri trener. Verjamem, da se bomo z igralci dobro sporazumevali. Iz izkušnje, ki jo imam v Sežani, je najbolj pomembno delo med tednom. Bolj pomembno je pokazati, kakor povedati. Ne bo težav s sporazumevanjem, saj govorim tudi angleško, ne sicer dovolj dobro za medijske nastope, a dovolj za komunikacijo z igralci. Ob tem ne pozabimo, da imamo v slačilnici fante, ki znajo italijansko. Nekaj pa jih zna tudi portugalsko, ki je blizu španščini.”

O praznih tribunah in pokoronskem nogometu…
“Žal je to prizadelo ves svet, ne samo svet nogometa. Moramo nadaljevati z enako strastjo in upati, da se gledalci čimprej vrnejo na tribune, da bodo lahko uživali v nogometu, kot so nekoč. Mi pa moramo medtem še naprej zavzeto opravljati naše delo in dvigniti ekipo na čim višji nivo.”

… in o ciljih na vijol’čni klopi v obdobju do 2023, kakor je zapisano v dolžini pogodbe?
“Glavni cilj je, da spet sestavimo tekmovalno ekipo in da povrnemo zaupanje v ekipo, ki bo verjela, da se znova lahko bori za največje stvari. Če bomo delali ponižno in z veseljem, tisto nujno potrebno strastjo, bomo sposobni izpolniti pričakovanja ter doseči želene rezultate. Cilji so visoki, vendar uresničljivi.”
15.krog LESTVICA
STRELCI
Maribor
28
Olimpija
27
DNŠ Mura
26
Luka Koper
26
Domžale
19
Tabor Sežana
18
Celje
16
Bravo
16
Aluminij
13
Gorica
10