Članek
12. december: naš, vijol’čni dan
60 LET PONOSA IN SLAVE
Zgodba o 60 let NK Maribor je zgodba, kjer se prepletajo vzponi in padci, toda prevladujejo pozitivni trenutki z nepozabnimi spomini. Je zgodba o solzah sreče in žalosti. O nenadzorovanem veselju, o mejnikih, ki jih mnogi klubi niso dočakali niti v neprimerno daljšem obdobju. Ko smo padli, smo tudi znova vstali. Ko smo bili na nogah, pa smo šli daleč. Skupaj. S trdnimi, hitrimi koraki.

NK Maribor je strast, pogonsko gorivo. Tudi zgled in smerokaz. Klub, ki povezuje in združuje. Razveseljuje, a tudi poučuje.

Kazali smo pot in dajali upanje, da ni vse v denarju. Ampak je nekaj tudi v srčnosti, občutku pripadnosti. Maribor je bil ves čas čustveno povezan z nogometom, ki nam je sporočal tudi življenjske nauke. Da so uresničljive celo najbolj drzne sanje. In da z garanjem lahko nadoknadiš marsikaj.

Ob sožitju z delavskim mestom drugače ni šlo. Metanje na glavo je štelo enako kot gol z glavo. Smo pa z nogometom storili marsikaj, vplivali na različne generacije. Tako na igrišču kot na ulici. Dvignili tudi stopnjo tolerance. Počasi, a vztrajno je Maribor postal bolj odprta družba. Z evropskimi tekmami smo prinesli tudi evropske navade. Mesto Maribor je z nogometom raslo v različnih pogledih, tudi psihološko. Če smo v ekonomskem smislu včasih bili na (pre)nizki točki, smo se v športu obnašali evropsko.

Nogomet ima v Mariboru tisto dodatno čustveno dimenzijo, ki je ne gre izmeriti. Ko je bilo marsikomu težko, je uteho našel ob golu, zmagi, trofeji, evropskem spektaklu. Ko je klub zašel v slabšo fazo, smo prebolevali skupaj, potrpeli in ga dvignili nazaj. To smo počeli šest desetletij več kot uspešno. Gremo še v sedmo.

MI SKUPAJ ENO SMO!
19.krog LESTVICA
Maribor
38
Olimpija
35
DNŠ Mura
33
Luka Koper
30
Domžale
25
Tabor Sežana
24
Celje
23
Bravo
22
Aluminij
15
Gorica
10