Članek
Konec jesenskega dela, čas za trenerjevo analizo storjenega in predstavitev načrta priprav
POT JE PRAVA, SLEDIJO ŠE POPRAVKI
Foto: Grega Wernig
Nenavadno, turbulentno nogometno leto 2020 je končano. Z remijem, ki pa ni pokvaril skupnega vtisa. Prezimili bomo na vrhu, na premor s simboličnim naslovom jesenskega prvaka.

“Zagotovo smo si želeli zaključiti ta del sezone z zmago, ampak glede na spoznanje, kako se je začela tekma in da smo morali vmes dvakrat loviti zaostanek, sprejmemo tudi ta razplet. Čeprav bi glede na priložnosti, ki so ostale neizkoriščene, lahko zmagali,” je v oceni dvoboja z Aluminijem izpostavil Mauro Camoranesi.

Ob nekaterih rotacijah je bilo v nedeljskem večeru dovolj energije za zadnji uspešen korak, a je (z)manjkalo učinkovitosti…
“Na četrtkovi tekmi proti Muri smo porabili veliko energije. Odločitev, kdo bo igral, je bila povezana z razporeditvijo moči. Fantje, ki so manj igrali v zadnjem obdobju, so pokazali veliko željo, delovno zagnanost ter so si zaslužili minute na igrišču. Podoba moštva je bila dobra, ustvarjamo si veliko priložnosti, na vseh tekmah in tudi ta ni pomenila izjeme. Morali bi izkoristiti še kakšno.”

19 tekem, 38 točk. Splošna ocena jesenskega dela je pozitivna.
“Ko se spomnim, kako se je začela sezona, kaj vse se je dogajalo v prvih štirih, petih krogih in kako smo potem nadaljevali ter zaključili ta prvi del tekmovanja, lahko rečem, da sem zadovoljen. Z igralci, z opravljenim delom nasploh. Opazno je, da smo pridobili intenzivnost ekipe in odziv igralcev, to je bilo bistvenega pomena. Vsi, ki so dobili priložnost, so dobro odgovorili zahtevam. Predvsem pa je opazno, da smo napredovali kot moštvo.”

Kaj je pri trenerju dobilo negativno oznako?
“Edina zadeva, ki bi jo izpostavil v negativni luči, je spoznanje, da prejemamo preveč golov. Predvsem na domačem igrišču. Popraviti moramo zadeve v fazi obrambe, o tem ni dvoma. Ni pa preprostega recepta, kako to doseči. Obstajata dva načina igre. So ekipe, ki igrajo, da ne izgubijo. In ekipe, ki igrajo, da bi zmagovale. Mi imamo obvezo, da zmagujemo, kar omogoča tekmecem več prostora na igrišču. Opazno je, da so se proti nam osredotočali na protinapade in tako dosegli namen. Bomo pa delali na tem, da v prihodnje odpravimo opazne pomanjkljivosti.”

Po zahtevnem ritmu jesenskega dela na zimski premor s tremi točkami prednosti pred prvimi zasledovalci.
“Tudi če bi imeli 4 ali 5 točk prednosti, to ne bi veliko spremenilo. Izhodišče je dobro, imamo prednost, ki pa ni odločilna. Tri ekipe so se oddaljile in imajo enakovredne možnosti v boju za naslov. Pomembno je, da smo tam, kjer smo si želeli biti. Smo na prvem mestu, pot je prava, manjkajo pa nam še določene zadeve, nekatere segmente v igri bo treba izpiliti, zato bomo nadaljevali z delom, da posežemo po popravkih in uresničimo naše cilje.”

Kakšen je načrt zimskih priprav?
“Z aktivnosti začenjamo 13. januarja, zbor bo dan prej ob skupni večerji. Prvi teden vadbe smo predvideli v Ljudskem vrtu, nato sledi osrednji del v Turčiji. Najprej pa je ‘predpisan’ odklop od nogometa, ob zasluženem počitku po storjenem v preteklih tednih. Moramo se dobro odpočiti in povrniti energijo za to, kar sledi v nadaljevanju prvenstva. Imeli bomo čas za temeljite priprave na drugi del sezone, ki bo najpomembnejši.”
19.krog LESTVICA
Maribor
38
Olimpija
35
DNŠ Mura
33
Luka Koper
30
Domžale
25
Tabor Sežana
24
Celje
23
Bravo
22
Aluminij
15
Gorica
10