Članek
Športni direktor Oliver Bogatinov v oceni vijol’čne jeseni in o najaktualnejših temah s smernicami za prihodnost
ZADOVOLJSTVO NI LE V POGLEDU NA LESTVICO
Foto: Miha Vidrih
Zapiramo poglavje 2020. Jesenski del je končan, v 2021 vstopamo s prvega mesta. V korona letu se je dogajalo marsikaj, tako na igriščih kot tudi izven travnatih površin. Nogometni utrip na tribunah je bil ustavljen, potrebno je bilo prilagajanje na novonastale razmere, ki jih pred tem nismo poznali. Zahtevno obdobje v različnih pogledih smo uspešno prestali in ob začetku zimskega premora je primeren trenutek za pogovor s športnim direktorjem o najaktualnejših temah.

Oliver Bogatinov v oceni jesenskega dela, ki smo ga zaključili na prvem mestu in s tremi točkami prednosti pred najbližjimi zasledovalci.

“Ko pogledamo lestvico, smo lahko vsi zadovoljni. Začelo se je nekoliko slabše, kar je tudi razumljivo glede na poznejši prihod novega trenerja. Vsak strokovni štab potrebuje nekaj časa, da se spozna z delovanjem, ustrojem kluba, z igralci in da skozi določeno obdobje izpelje zamisli, ki jih ima ter da se te zamisli ‘primejo’ pri igralcih. Le ti pa so najbolj zaslužni za trenutno stanje na lestvici, saj so pokazali in dokazali, da so sposobni obrniti rezultatsko krivuljo navzgor. Ne smemo pozabiti, da je Mauro Camoranesi tretji trener Maribora v letu 2020, ki je bilo krizno leto ne samo zaradi korone, ampak tudi v rezultatskem smislu. Krivulja se je obrnila navzgor, kar daje tudi zadovoljstvo poleg pogleda na lestvico.”

Ekipa je zbrala največ točk in se izkazala z največjo učinkovitostjo v ligi. Edini podatek, ki je manj prijeten, je o številu prejetih zadetkov.
“Malo je bilo tekem z nedotaknjeno mrežo, a tudi malo takšnih, ko nismo zadeli. V strokovnem štabu smo se odločili za način igre, da zabijemo gol več od nasprotnika. To pa, razumljivo, prinaša tudi določena tveganja. Skušamo pokrivati celotno igrišče, opazno je, da se fantje podijo za žogo na vsakem delu igrišča. To zahteva veliko energije, a tudi zbranosti, skupinskega dela in pa veliko odgovornosti s strani vsakega posameznika na svojem delu igrišča. Posledično se nam je zgodilo večje število prejetih golov, hkrati pa jih je veliko tudi doseženih v primerjavi z ostalimi ekipami. Kar veseli, so osvojene točke. In pa razmerje med doseženimi ter prejetimi goli, po katerem smo prav tako najuspešnejši v ligi. Kot napadalci, ki zabijejo, niso odvisni samo do sebe, ampak tudi od žog, ki jih dobijo, tudi o učinku obrambe ne odločajo le predstave na štoperskih položajih. Zaradi načina igre naši obrambni igralci nimajo tolikšne pomoči preostalega dela moštva. Če bi igrali obrambno, z dodatnim blokom, se o tem ne bi pogovarjali. Res pa je tudi, da to neprijetnost želimo izboljšati v drugem delu sezone, vendar hkrati ne želimo zanemariti napadalnega učinka.”

Ob rezultatski uspešnosti še dodatna značilnost moštva pod taktirko Maura Camoranesija, z opazno utrditvijo značaja in izraženi moči kolektiva.
“Kolektivni duh, enotnost sta že v DNK-ju kluba. Vesel sem, da na tem gradimo tudi pod Maurovim vodstvom. Izredno sem zadovoljen z opravljenim delom, povezanostjo, solidarnostjo na igrišču in kolektivnostjo ter odločnostjo, ki se kaže v vsakem dvoboju preko intenzivnosti in tempu igre. Mauro je igral na vrhunskem nivoju in vsak njegov nasvet, vsaka misel je več kot dobrodošla za vse igralce.”

V letu 2020 smo opravili še eno pomembno zadevo, ob lovu na rezultat tudi prehodno tranzicijo moštva. Še v spomladanskem delu je denimo znašala povprečna starost začetne enajsterice na posamezni tekmi 29 let, v jesenskem delu smo jo občutno znižali, na 25.
»Na začetku mandata sem omenil, da smo v obdobju tranzicije, racionalizacije. Ob tem pa imamo željo, da bi bili kot ekipa hitrejši, za kar so poskrbeli mlajši fantje. Če dodamo mladosti še stabilnost, ki jo imajo ostali izkušenejši igralci, potem povprečna starost ekipe pade, a ne na račun kvalitete igre. A tega nismo počeli načrtno oz. samo z namenom pomladitve zaradi pomladitve, ampak so si fantje, ki začenjajo tekme, to z delom, odrekanjem in načinom igre tudi zaslužili.«

K preobrazbi moštva so pomemben delež prispevali tudi novinci iz poletnega prestopnega roka Repas, Jug, Mlakar in Martinović, prav tako Matko, ki je dobil priložnost po vmesni posoji, da začne svojo prvo člansko sezono v vijoličastem. Kakšna bi bila nasploh ocena vijol'čnega kolektiva v prvi polovici sezone 2020/21?
»Ekipa je kvalitetna, imela je dobre temelje, potrebovala pa je določeno preoblikovanje, novo dimenzijo. Predvsem glede hitrosti. Vsak novinec, razumljivo, potrebuje določeno obdobje za prilagajanje in fantje so uspešno prestali uvodno fazo. Repas je priložnost, ko jo je dobil, izkoristil in bil eden najpomembnejših pri dodajanju nove dimenzije moštvu. Mlakar je že bil tukaj, pri njem je prilagajanje potekalo hitreje. Verjamem, da tudi sam pri sebi ve, da kljub dobrim igram lahko da še mnogo več in tudi sam to verjamem. Jug upravičuje zaupanje, Martinović je pridobil pomembno vlogo v obrambni vrsti, Matko zabijal gole na ključnih tekmah. Večji pomen kot posameznikom pa bi dal moštvu, kajti v naprotnem primeru, brez enotnosti slog igre, ki zahteva veliko napadanja in branjenja, ne bi dosegel namena. Že od marca, ko poteka koronaprotokol, so fantje zelo povezani med seboj, na način, da to obdobje, ko nogomet kot ena redkih športnih panog, ki živi v tem času, vliva optimizem. Zasluge za napredek v različnih pogledih pa gredo predvsem celotni ekipi, ki potem vržje na površje posameznika. V tem kontektsu je zato nehvaležno omenjati samo novince, saj je veliko fantov pokazalo, da razume skupinsko dinamiko in interese ekipe. Npr. Pihler je pokazal, da s svojim značajem lahko odigra odlično tudi na štoperskem položaju, Klinar ob desni tudi na levi strani, Santos v vlogi desnega bočnega igralca, Kronaveter na krilu, da ne naštevam naprej. Po drugi strani je npr. Peričić utrdil stabilnost, Vrhovec je vedno na maksimumu ne glede na nasprotnika, dovolj zgovorno je pogledati samo njegovo veselje ob četrtem golu Matka proti Domžalčanom. Kolmanič je naredil korak naprej v intenzivnosti dvobojev in takoj odigral ducat zaporednih tekem na odličnem nivoju. Skupaj z Rudijem sta na levi strani predstavljala veliko nevarnost za nasprotna vrata, a hkrati nista zanemarjala obrambnih nalog. Mihelič je kljub svojim letom garal na vsakem treningu in priložnost, ki jo je dobil z Gorico, odlično izkoristil. Odigral je kot mladenič, za informacijo naj povem, da je na tej tekmi pretekel več kot 12 kilometrov. Ne želim izpustiti nobenega imena, saj tako kot je Mauro govoril, so vsi igralci znali sprejeti svojo vlogo ne glede na to, ali so začenjali tekmo ali čakali na svojo priložnost. Tako da bi na tem mestu omenil tudi Koblarja, ki daje velik pomen nogometu in profesionalnem odnosu do dela ter je hkrati začel zanemarjati socialne medije ter znamke oblačil, ki so visoko na lestvici vrednot. Pardon, zmotil sem se, to je moja novoletna želja.«

Najzanimivejša tema med vsakim premorom: kadrovanje, prestopni rok. Kako pestro dogajanje se obeta v Ljudskem vrtu, kaj je že mogoče razkriti, nakazati?
“Letošnje korona leto je res specifično, skušamo biti in ostati realni pri presojah ter poslovanju. Naš namen je, da v spomladanskem delu nadgradimo igro in z manjšimi kadrovskimi spremembami poskrbimo za ravnotežje ekipe. Prvo novico smo že predstavili, zaključuje se obdobje, ki ga je zaznamoval Mitja Viler in lahko povem, da bomo iskali še eno rešitev na položaju levega bočnega igralca. V tem delu sezone je Kolmanič pokazal napredek, naredil velike korake naprej, po odhodu Vilerja pa bomo tukaj iskali novo moč. Nekoga, ki ne bo zaviral Kolmaniča na nadaljnji razvojni poti. Nekoga, ki mu bo nudil dobro alternativo in konkurenco, da bo lahko vsak izvlekel največ iz situacije.”

Je predvidena tudi kakšna dodatna rešitev v ožji obrambni vrsti glede na dolgo odsotnost Nemanje Mitrovića?
“Razmišljamo v smeri, da tisti, ki bi prišel, ga ne bi zamenjal, ampak nadomeščal, saj komaj čakamo, da se Mitrović vrne v pogon. Ob tem imamo poleg igralcev, ki so nosili glavno breme, tudi Koblarja in Uskokovića ter želimo, da tudi onadva v prihodnje naredita korak naprej, kot ga je v jesenskem delu Kolmanič.”

Načrt priprav je že natančno razdelan, postavljanje temeljev za nogometno 2021 bo znova potekalo v Ljudskem vrtu in ob turški obali.
“Upamo, da bo epidemiološka slika takšna, da bomo lahko varno potovali. V Turčiji bomo opravili osrednji del priprav, odigrali 4 zahtevne tekme. V primerjavi z ostalimi bomo fantom namenili nekoliko daljši božično-novoletni premor. Zberemo se 12. na skupni večerji, 13. januarja bo prvi trening. Fantje so dobili individualne programe, prilagojene vsakemu posamezniku. Vse od marca jih nismo puščali izven države, ko se je začelo neprijetno korona dogajanje. Odrekali so se vsak dan, s prikazanim na igrišču so si zaslužili nekaj dni dodatnih dni premora. Večinoma so odpotovali v domovino, na polnjenje baterij v družinskem krogu. Tudi v premoru pa bo zahtevana odgovornost, da bodo znali poskrbeti zase.”

V nogometno pomlad bomo vstopili z dobrim izhodiščem, tudi tekmovalni cilji so znani.
“Vsi si želimo in stremimo k temu, da bi ostali na vrhu tudi po koncu sezone. Rezulati, prav tako predstave na igrišču vlivajo optimizem. Veliko dobrega smo storili v prejšnjih mesecih, a bo to treba ohraniti tudi v nadaljevanju sezone. Tekmeci nas bodo želeli ujeti, mi jih želimo zadržati na razdalji. Če se spomnimo lanske sezone, Celje dolgo ni veljalo za favorita ali kandidata za naslov. Zato bi bile vsakršne napovedi nehvaležne, največ pa bo odvisno od nas. Pri nas pa si postavljamo visoke standarde, želimo osvojiti prventsvo in pokal ter se hkati dobro pripraviti na evropska tekmovanja.”

Katere dejavnike velja izpostaviti kot tiste z oznako najpomembnejši, kakšno bo vodilo za vijol’čno pomlad?
“Enotnost, solidarnost in iskanje notranjih rešitev. Če pogledamo dogajanja med jesenskim delom sezone, ne moremo mimo omenjnega primera Pihlerja, ki je v trenutku, ko se je Mitrović poškodoval, prekvalificiral iz centralnega ali občasno tudi ofenzivnega zveznega igralca na štoperski položaj in odigral fenomenalno. To je tista moč, ki jo imamo. Upam, da bodo tudi ti fantje, ki so manj igrali, znali narediti korak naprej. Ob mlajših imamo tudi igralce, ki so v zrelih letih in znajo stopnjevati formo ter kazati stanovitnost. Temelji so dobri, mešanica vsega pa bo najpomembnejša na poti do uspešne izvedbe.”
19.krog LESTVICA
Maribor
38
Olimpija
35
DNŠ Mura
33
Luka Koper
30
Domžale
25
Tabor Sežana
24
Celje
23
Bravo
22
Aluminij
15
Gorica
10