Članek
Ažbe Jug o vratarski zgodbi, ki je na teh pripravah zahtevala povečano mero prilagajanja
ODZIV KAŽE PRAVO PODOBO MOŠTVA
"Zbranost je najbolj pomembna v takšnih trenutkih, s prilagajanjem na situacijo"
Foto: Grega Wernig
Finiš priprav. Še zadnji treningi, še ena tekma. O ovirah, s katerimi smo se morali soočiti, je bilo že veliko povedanega. Med posebnostmi v turški bazi izpostavimo zgodbo o vratarjih. O drugačnem režimu in prikazani veliki meri prilagajanja Ažbe Jug.

“Priprave so res specifične. Upam, da so prve in zadnje v takšni obliki. Da bomo na naslednjih lahko že delovali, kot smo vajeni. Seveda je bilo nam vratarjem težko brez Mitje Piriha, morali smo se prilagoditi in se usklajevati z njim na daljavo. Mitja nam je poslal program dela, dogovorili smo se, da bo najprej njegova navodila med treningi neposredno izvrševal Handa. Ko je bil pozitiven še on, smo ostali brez nadomestnega trenerja. Potem smo bili vratarji priključeni k moštvu, v strokovnem štabu pa so prerazporedili naloge. Za vse nas je bilo to posebna preizkušnja, toda v takšnih trenutkih se je potrebno prilagoditi, čim manj razmišljati o okoliščinah. Imeli smo navodila trenerja vratarjev in bili osredotočeni na vsak trening, na tekme. Zbranost je najbolj pomembna v takšnih trenutkih, s prilagajanjem na situacijo. Zavedali smo se, da samo tako lahko delujemo in napredujemo,” Ažbe Jug o neprijetnem začetnem zapletu, ki je zahteval dodatno mero prilagajanja.

“Mitja se je najprej dogovoril o dnevnem načrtu dela s trenerji in na podlagi tega uskladil naše zadolžitve. Da ne bo preveč oz. premalo intenzivno. Po treningih smo imeli analizo, kaj smo postorili in kako se pripraviti na naslednje aktivnosti. Prav tako pa smo s trenerjem vratarjev, na daljavo, opravili tudi analize obeh tukaj odigranih tekem. Ko je dobil posnetke tekem, je kot vedno ‘izrezal’ najpomembnejše akcije in potem smo skupaj analizirali celotno tekmo oz. različne vratarske situacije.”

Velika preizkušnja pa je le še utrdila značaj. In dodatno aktivirala notranje rezerve.
“Vemo, zakaj smo tukaj. Kljub vsemu, kar se nam je vmes pripetilo, je zadnja tekma pomenila podobo prave ekipe. Spoznanje, kako smo se odzvali in kako smo se prilagodili, je veliko povedalo. Ni šlo drugače, kot da vse negativne dejavnike odmisliš in se usmeriš le k temu, da se odigra tekma, kot se mora. To je bilo opazno na igrišču. Tekmo je vedno treba oddelati na najboljši način, z ustrezno količino teka, bojevitosti. Verjamem, da bo tako tudi v nedeljski zadnji preizkušnji, saj je energija ekipe na visokem nivoju. Tisti prvi udarci so nas presekali, potem pa smo iz dneva v dan ujeli želene tirnice. S popolno osredotočenostjo le na trening in razmišljanje, kako napredovati. Posamično in moštveno. Verjamem, da nas ti vmesni pripetljaji ne bodo preveč pretresli. To pove veliko o tem, kakšna ekipa smo. In klub nasploh. Dogajale so se skoraj neverjetne zadeve, a smo vsi skupaj pokazali, da se znamo odzvati in prilagoditi ter ostati osredotočeni na tisti glavni cilj, ki nas čaka v nadaljevanju sezone.”
24.krog LESTVICA
STRELCI
Maribor
44
Olimpija
44
DNŠ Mura
40
Domžale
36
Luka Koper
36
Bravo
33
Tabor Sežana
29
Celje
26
Aluminij
21
Gorica
15