Članek
Iz Turčije brez trenerja: Mauro Camoranesi o neprijetnem zapletu in prilagajanju ob delu na daljavo
TEŽKO BREZ OSEBNEGA STIKA, A SMO SE ZNAŠLI
"Odkar sem moral v izolacijo, je manjkala ta neposrednost, sodelovanje z moštvom"
Foto: Grega Wernig
Priprave, kot še jih ni bilo, so končane. Z nekaj neprijetnimi udarci, a z utrditvijo značaja in dodatno povezavo moštva. Žal večji del aktivnosti v Turčiji ni potekal pod neposredno taktirko Maura Camoranesija, toda pozitivna miselnost ostaja trenerjeva značilnost tudi v takšnih trenutkih, ko bo moral zaradi vmesnega pozitivnega izvida na COVID-19 testiranju še nekaj časa ostati v hotelski izolaciji.

“Imeli smo veliko težav, najpomembnejše pa je, da smo jih uspeli reševati sproti in po prilagojenem načrtu na koncu vendarle odigrali tudi tri tekme, kar je bil osrednji cilj ob prihodu v Turčijo. Ne moremo oceniti priprav kot idealne, zaradi vmesnih nevšečnosti, razumljivo, celotno dogajanje ne gre opisati kot tisto, kar smo pričakovali, toda fantje so oddelali vse predvidene treninge in tisti, ki so bili na voljo za igro, so dobili tudi pomembne tekmovalne minute v tem obdobju,” ob telefonskem pogovoru iz Beleka Mauro Camoranesi, ki se skupaj še s sedmimi osmoljenci priprav ni smel vrniti v Maribor s preostalimi člani odprave.

Prilagajanje je ostala najbolj uporabljena beseda v Beleku. Namesto predvidenih štirih smo v tekmovalnem delu priprav opravili tri preizkušnje.
“Prva tekma je bila po dogovoru s srbskim moštvom, potem pa je sledilo obdobje ob prilagajanju in soočanju s koronavirusom. Obe ukrajinski ekipi sta pomenili dobro preizkušnjo za nas. Bistvenega pomena je bilo, da igralci dobijo čim več minut, s tega vidika sem lahko zadovoljen. Odziv moštva je bil dober, fantje si zaslužijo pohvale za prikazano, obžalujemo pa, da nismo na zadnjih tekmah v kadru imeli še več igralcev.”

Enega najzahtevnejših izzivov je pomenilo pomanjkanje neposrednega stika, za moštvo in trenerja.
“Težko je delati na takšen način, na daljavo. Seveda kot trener ne pripravljaš le treningov, ampak potrebuješ tudi oseben stik z moštvom. Da vidiš vsak trenutek dogajanja, kako se počutijo igralci, da se pogovoriš tudi ob kakšni vaji med treningom, med akcijo na tekmi, na sestankih, analizah ali nasploh v hotelu. Odkar sem moral v izolacijo, je manjkala ta neposrednost, sodelovanje z moštvom, v tem pogledu nam je bilo delovanje oteženo. Vse, kar je pandemija povzročila na globalni ravni, velja tudi za nas. Ohranjanje razdalje, smo, žal, občutili tudi na takšen, najmanj prijeten način, a smo se znašli in poiskali nadomestne rešitve.”

Pozitivni izvidi so vmes onemogočali popolno izvedbo treningov, ob trenerskih so bile razredčene tudi igralske vrste.
“Najbolj pomembno je zdravje vsakega posameznika, le o tem razmišljam. Ko se nam je priključil Guerrico, smo imeli v kadru 27 igralcev, domov se jih vrača 26, celotne aktivnosti pa je opravilo veliko manj igralcev. Bili so v karanteni, žal izgubili dneve treningov, k sreči pa niso imeli zdravstvenih težav in bodo lahko nadaljevali z delom, ko jim bo dovoljeno. Žal se Mlakar ne more vrniti z moštvom, se bodo pa podobne zadeve dogajale še naprej. Vsi klubi bodo potem tudi med prvenstvom kdaj pogrešali koga izmed igralcev, to je pač trenutna realnost.”

Glede na okoliščine nas čaka prilagajanje tudi v prihodnje. Kako bomo organizirali naslednje delovni dni v Ljudskem vrtu?
“Žal moram ostati v Turčiji, prav tako večina preostalih sodelavcev. Organizirali se bomo, tako da bo Fernando, ki se je kot edini izmed trenerjev vrnil z moštvom, naš stik na daljavo. V dogovoru z njim in športnim direktorjem bomo pripravili naslednje aktivnosti, upam pa, da se bomo vsi po poteku karantene postopoma vračali v Maribor, predvidoma že v tem tednu ter bomo z moštvom v zaključnem delu priprav pred začetkom prvenstva.”
27.krog LESTVICA
STRELCI
Olimpija
51
Maribor
49
DNŠ Mura
45
Domžale
40
Luka Koper
37
Bravo
35
Tabor Sežana
33
Celje
27
Aluminij
27
Gorica
19