Članek
Oliver Bogatinov ob novem vijol'čnem poglavju o delu z moštvom in trenutnih kadrovskih informacijah
FANTJE VEDO, ZAKAJ SO TUKAJ
“Vaje, ki so načrtovane, so izvedene, to je bistvenega pomena."
Foto: Grega Wernig
Spet doma in spet na puno! V sredinem dopoldnevu se je začelo novo vijol’čno poglavje, vstopili smo v zaključni del priprav v Ljudskem vrtu. Dokler se ne vrne Mauro Camoranesi, treninge še naprej vodi športni direktor Oliver Bogatinov. Ob njem na igrišču z moštvom kondicijska trenerja Fernando Nowicki in Milan Vulović, delo z vratarji pa je znova prevzel Mitja Pirih.

“Po vsem, kar se nam je dogajalo v zadnjem mesecu, se stanje izboljšuje. Na nek način že od marca lani govorimo, da se moramo prilagoditi na novo realnost do cepiva. V tej smeri smo izpeljali priprave v Turčiji, s spoznanjem, da je treba živeti s tem in iskati rešitve iz dneva v dan, kako ne zanemarjati noogmetnega dela. Opravili smo vse treninge, ki so bili načrtovani, odigrali smo tri od štirih predvidenih tekem. Res je, da so bili drugi nasprotniki kot tisti iz prvotnega načrta, toda za nogometne analize so tudi te tekme prinesle ustrezne odgovore,” poudarja Oliver Bogatinov, ki je na novinarski konferenci predstavil vse najaktualnejše informacije.

Najprej o začasni vlogi nadomestnega trenerja…
“Lepo je delati s fanti, ki vedo, zakaj so tukaj. In se obnašajo profesionalno, od zajtrka pa vse do večerje.”

O komunikaciji na daljavo z Maurom Camoranesijem…
“Vaje, ki so načrtovane, so izvedene, to je bistvenega pomena. Fantje se zavedajo svojih obveznosti in vse počnejo z namenom, da dočakajo nadaljevanje prvenstva v ustreznem stanju. Tisti, ki redno trenirajo, se dobro počutijo. Naredili so vse, kar je v njihovi moči, da se dobro pripravijo. Mauro mi vnaprej za naslednji dan pošlje program s točkami, na katere moramo biti osredotočeni. Priključil se je že Fernando Nowicki, ki je v veliki meri olajšal delo. Vsi skupaj pa seveda čakamo na trenutek, ko bo nazaj Mauro, preostali sodelavci iz strokovnega štaba in Mlakar.”

V kolikšni meri lahko minulo dogajanje vpliva na nadaljevanje sezone?
“Videl sem nevarnost v tem, če bi nas kaj podobnega doletelo med prvenstvom. Nas je v zadnjih tednih priprav. Bistvenega pomena je, da ko te doleti in če te doleti, naj bo čim manj zdravstvene škode. Iz tega vidika skušamo vsi gledati pozitivno na te zaznane pozitivne primere. Situacija je fante na nek način povezala in dodatno združila v boju z naravnim pojavom. Zdaj je že prisotna tudi prekuženost in upam, da bomo šli skozi spomladanski del brez dodatnih zapletov.”

Toliko Oliver Bogatinov v vlogi trenerja. O tematiki za športnega direktorja, na temo prestopni rok, pa pojasnil:
“To je to, kar se tiče trgovanja. Guerrico je dopotoval neposredno iz Južne Amerike, potrebuje še določen čas za prilagajanje, da bi podali konkretnejšo oceno trenutne pripravljenosti. Vratar Sušak je še vedno z nami, našli smo možnost, da ga povabimo zraven na priprave v Turčijo. Na koncu je bilo tudi koristno za klub, saj smo ostali brez Handanovića, Pridgar pa je moral v izolacijo, tako da smo bili vmes z dvema vratarjema in je Sušak dobro izkoristil priložnost. Glede njegovega nadalnjega statusa se bomo pogovorili v prihodnjih dneh. Enako kot za prihode velja za odhode. Trenutno ni nobenih sprememb, ni prišlo do kakšnih dogovorov ali konkretnih ponudb za katerega izmed posameznikov.”

Še 1 teden je do spomladanske premiere v Domžalah, kakšen je načrt za zaključni del?
“14 igralcev je ves čas v polnem pogonu, zdaj se jih je pridružilo še 5, a so v t.i. pokoronski skupini. Postopoma jih bomo uvajali in stopnjevali obremenitve, da vidimo odziv pri vsakem posamezniku.”

Koliko časa potrebuje igralec, da se vrne v tekmovalni ritem po odsotnosti s treningov?
“Težko je reči, ker je veliko neznank, kakšen bo vpliv bolezni na njihova pljuča. Kronaveter je denimo dejal, da je lovil sapo med igranjem. Vse strokovne literature in raziskave, ki analizirajo vpliv koronavirusa na organizem športnika kažejo na to, da morajo imeti 4-tedensko okrevanje. Verjamemo, da bo šlo hitreje.”

Nekateri so v podobnih razmerah zaprosili za preložitev tekme ali tekem, stališče NK Maribor je ne glede na vmesne težave v tem pogledu jasno.
“Naše stališče se ne spreminja, pravila so jasna. 14 zdravih igralcev je dovolj, da se tekma odigra. Mi bomo sledili temu pravilu, ne želimo nobenih izjem.”24.krog LESTVICA
STRELCI
Maribor
44
Olimpija
44
DNŠ Mura
40
Domžale
36
Luka Koper
36
Bravo
33
Tabor Sežana
29
Celje
26
Aluminij
21
Gorica
15