Članek
S športnim direktorjem o najaktualnejših temah, o vijol’čni sedanjosti in prihodnosti
BOJ ZA PRVAKA NE MORE BITI BREME
Foto: Miha Vidrih
Po prvem odzivu s klopi in z igrišča še ocena trenutnega stanja iz pisarne, ob pogovoru s športnim direktorjem. Veselje ob ponovnem zagonu nogometa po dolgih petih tednih premora in vmesnem zaprtju je pokvarilo spoznanje o točkovnem izkupičku: po prvih dveh odigranih tekmah zadnje četrtine prvenstva smo osvojili eno točko.

“Glede na to, da smo jo dočakali brez pripravljalnih preizkušenj in po vmesnem popolnem zaprtju, čudežev na tekmi v Kidričevem ni bilo pričakovati. Tovrstne dvoboje, na takšnem igrišču ponavadi odloči minimalna razlika, kakšne posebne lepote v igri ni moglo biti. Je pa ostal grenak priokus zaradi zapravljene enajstmetrovke. Večje presenečenje v negativni obliki smo doživeli proti Domžalam, tako za strokovni štab, vse v klubu in navijače. Videli smo obraz Maribora, ki ga na treningih nisem opazil. Zakaj je bila podoba takšna, je zadeva za bolj temeljito analizo. Nam pa dajejo odgovori s tekme določene smernice, kako naprej, saj je pomenila preveliko odstopanje od načrtov. Predvsem pa od podobe, ki jo želimo spremljati. Res smo si priigrali številne priložnosti, toda nedopustno in nerazumljivo je, kako smo prejemali zadetke,” je poudaril Marko Šuler.

Trener je izpostavil, da sledi odkrit pogovor z igralci o vseh zadevah. Amir Dervišević dodal, da si za prikazano na igrišču krivdo morajo razdeliti le igralci. Gre morda pri izvedbi tudi za razloge psihološke narave? Je nujnost zmag, z bremenom pritiska, ki ga prinaša boj za naslov prvaka, preveliko?
“Če ne gledamo samo na nogomet, je že trenutni čas na določen način depresiven. Fantje niso samo nogometaši, ampak tudi ljudje, ki imajo zasebno življenje. Trenutno obdobje jim ne pomaga. Živijo v balončku, z zaporednimi testiranji, z minimalnimi socialnimi stiki. Nogomet je kolektiven šport, pri katerem si odvisen od drugih. Vemo, kaj pomeni utrip ljudi, navijačev, ozračje na stadionih. Vse skupaj ima določen vpliv in pušča posledice. Boj za prvaka pa ne more biti breme. Nuja zmage, ko igraš za Maribor, je kot pojesti zajtrk. Nekaj, kar moraš, nekaj samoumevnega. Moramo pa se zavedati, da je zdajšnji Maribor drugačen od prejšnjih oz. tistega, ki ga poznamo. Z drugačnimi značajskimi lastnostmi fantov. Vsi nismo bili v tej situaciji, tudi za nas je nova realnost vsakdanjika nekaj novega. Maribor se mora tudi v poslovnem delu prilagajati zdajšnjemu obdobju in iskati nove rešitve. Dogajanj, ki so se zvrstila v zadnjem letu, nismo vajeni. Od sprememb v strokovnem štabu do tektonskih premikov v pisarnah. Moja zamisel je, da se temu v prihodnje izognemo. Zato smo si vzeli več časa tudi pri izboru trenerja, ko smo upoštevali ogromno dejavnikov. Tudi mnenje okolice, ki je bilo Simonu zelo naklonjeno. Povlekli smo to dolgoročnejšo potezo, ker želimo gledati stabilen, tekmovalen Maribor in v vrhu, kamor sodi. Seveda pa ne gre čez noč. Ko vse seštejemo, ima skupek dosedanjih dogodkov določen pomen, seveda pa ne gre v tem iskati razlogov za neuspeh na igrišču. Maribor je bil v preteklosti v podobnih ali še težjih situacijah in se je znal vedno dobro odzvati. Ne dvomim, da se bo tudi tokrat.”

Kako do boljše podobe v finišu sezone?
“Fantje so razočarani, to se čuti. A če lahko iz trenutne situacije izvlečemo kaj pozitivnega, so zdaj v situaciji, ko nimajo več kaj izgubiti. Tekme do konca sezone lahko igrajo brez obremenitve. Dokler sem v Mariboru, nikdar ne bom opustil želje, da bi postali prvaki. Ni predaje, fantom pa velja sporočilo, pojdite na igrišče in odigrajte sproščeno. Že kot igralec nikdar nisem sproti gledal lestvice. V nogometu se hitro lahko vse spremeni, kot si lahko v enem tednu spodaj, si v naslednjem lahko spet zgoraj. To miselnost bi rad prenesel na ekipo. Da gremo oddelat na najboljši način do konca, saj je to naša dolžnost. Vsi imamo obvezo do kluba, plačani smo za to, da pokažemo, kar zmoremo. Kvaliteta je prisotna, o tem ni dvoma. Vsi smo podpora moštvu, o dogajanju na igrišču, o neposrednih potezah pa odločajo igralci. Fantom sem povedal, da smo del krivde za vmesne dogodke prevzeli tudi mi. Za zadnje dogodke pa morajo breme oz. posledice prevzeti tudi sami.”

Pred nami je še več kot mesec tekmovalnega zaključka sezone, a se vmes sestavlja že vijol’čni mozaik za projekt 2021/22. Katere so predvidene poteze pri kadrovanju za prihodnje obdobje, ki jih je že mogoče omeniti?
“Ne samo zaradi trenutnih rezultatov, ampak že nekaj časa je prisotna zamisel o prevetritvi igralskega kadra. Morda se bližamo trenutku, ko je treba storiti nekaj, kar se nakazuje že dolgo časa. Kajti igranje za Maribor in boj za trofeje nikomur ne sme biti breme. To je stvar, s katero živiš. Ne bojim se prevzeti odgovornosti ali sprejeti posledic, ki bi jih prinesla prevetritev in začetek nekoliko drugačne zgodbe. Zdaj smo v situaciji, ko to ni mogoče. Te zadeve bi se morale dogajati pozimi. Vedno se je nov mozaik sestavljal pozimi. Tokrat bo to treba storiti poleti. Zadeve se že dogajajo, na nekatere še moramo čakati, saj je precej zneznank. Veseli pa, da so prve poteze že dorečene in urejene. Osnovno vodilo je znano, vsi tukaj delamo za NK Maribor, ki je in vedno bo nad nami. To je treba imeti v mislih, zato je včasih treba potegniti tudi poteze, ki niso lahke. So pa nujne.”
34.krog LESTVICA
STRELCI
Maribor
60
Olimpija
59
DNŠ Mura
57
Domžale
54
Bravo
42
Luka Koper
42
Tabor Sežana
41
Aluminij
39
Celje
37
Gorica
26