Članek
Slovo legende: Jasmin Handanović o klubski in navijaški zahvali za nepozabne trenutke med vratnicama
MOZAIK SMO SESTAVLJALI SKUPAJ
Foto: Grega Wernig
Konec sezone 2020/21 pomeni tudi konec posebne zgodbe: kariero je zaključil največji med vratarji v pestri zgodovini NK Maribor.

Nepozabnih deset let Jasmina Handanovića v vijoličastem je zaznamovalo čustveno slovo.
“Še zmeraj sem pod vtisom vseh dogodkov. Spoznanje, da smo spet videli gledalce in doživeli tekmo z njimi po štirinajstih mesecih, je izzvalo posebne občutke. V mojem primeru pa je bil že sam odhod na stadion presenečenje, ki so mi ga pripravili navijači. Viole so me prišle iskat pred hišo in pospremile na zadnjo pot do stadiona na nepozaben način. Hčerka je še zdaj pod vtisom, saj je prvič v tej obliki doživela, da je navijaška kultura v Mariboru nekaj posebnega. Lepo je videti, kako navijači živijo s klubom in znajo ceniti vse uspehe ter vse, kar nekdo naredi za klub. Bilo je res nekaj nepozabnega.”

Ob navijaški tudi posebna klubska zahvala za neprecenljiv delež k novodobnim uspehom: z upokojitvijo št. 33.
“To je res posebna čast. Mislim, da je šele druga številka v zgodovini kluba, ki je upokojena. Ob tem te kar stisne pri srcu, v prsih. Res je bil poseben občutek v soboto, ko se zavedaš, da je to tvoja zadnja tekma, ko si prisoten kot del zgodbe na takšen način. Težko je opisati z besedami, je pa čustveno. Zelo čustveno.”

351 tekem, 12 trofej, 5x uvrstitev v skupinski del evropskih lig. Ob tem pa kar 135 tekem, ko je mrežo ohranil nedotaknjeno. Je sploh mogoče izpostaviti naj tekmo ali naj obrambo, glede na to, da so se vrstile serijsko?
“Težko je izpostaviti samo eden trenutek ali dogodek. Nekatere zadeve so se tudi meni dogajale prvič v karieri. Ko ob prihodu v novo okolje prideš v tako organiziran klub, kot je Maribor, potem pa še prihajajo vsi ti uspehi, iz sezone v sezone, so občutki fenomenalni. Zato gre tukaj najprej zahvala klubu, da me je pripeljal. Ne bi pa govoril o posamičnih dosežkih, saj se ta mozaik uspehov ni sestavljal z menoj, ampak z vsemi igralci in člani strokovnega štaba, ki so bili ali so še v klubu. Sam sem vedno skušal prispevati svoj delež. In se trudil, da bi bil vzor na ter izven igrišča. Z odgovornim opravljanjem svoje vloge.”

Bi kaj spremenil, naredil drugače?
“Mogoče bi dodal še kakšno trofejo (smeh). Veliko smo jih osvojili, a se nam jih je nekaj tudi izmuznilo. Ampak to je bila cena uspehov in padcev, ki se jim ne moreš izogniti. Nismo bili dovolj trdni v nekaterih trenutkih, ciljev, ki smo jih visoko postavili. Sicer pa posebnega obžalovanja ni. Skupaj smo preživeli toliko lepih trenutkov, da spomini nikdar ne bodo zbledeli.”

Vsak konec pa pomeni tudi nov začetek. Handa, ki se je odločil, da si bo v Mariboru ustvaril družinski dom, bo ostal povezan z Ljudskim vrtom. Preselil se bo le na drugo stran, v nogometno šolo, kjer bo bogato znanje prenašal na naslednje generacije v vlogi trenerja vratarjev.
“Rad bi pomagal fantom, bodočim nogometašem, da bi povezali člansko moštvo in nogometno šolo. Namen bo, da iščemo fante iz domačega okolja, jih vzgajamo, usmerjamo. Da so ob preskoku iz mladinskega pripravljeni na zahteve članskega nogometa. Želim si, da bi naredili še nekaj dodatnih korakov v smeri, da dvignemo celoten ustroj na še višji nivo. Ob novem delovnem projektu v klubu pa sem dobil tudi povabilo Boštjana Cesarja, selektorja reprezentance U19. Dejal mi je, da bi si želel, če se priključim štabu. V tej selekciji imamo tudi nekaj fantov iz Maribora, tako da sem se odločil sprejeti izziv. Seveda z dovoljenjem kluba, da sem lahko prisoten tudi na reprezentančnih akcijah. To bo sicer pomenilo nekaj več obveznosti zame, predvsem v prvem letu, dokler se zadeve ne utečejo, bom najbrž manj doma, a ob razumevanju družine bo šlo usklajevati zadeve.”

Sporočilo naslednikom?
“Kot sem fantom že dejal ob zaključku v slačilnici, kariera hitro mine, življenje poteka prehitro. Misel za prihodnje generacije je, naj vsak uživa v vsakem treningu, tekmi. Bi pa rad izpostavil še enkrat Viole, vse navijače, prav tako pa celotno delovno pisarno NK Maribor, ki mi je omogočila takšen zaključek. Z vso to energijo, ki jo premorejo in skušajo prenesti na moštvo, na navijače, bo klub znova nizal uspehe. Tudi po odhodu nas, ki smo pustili velik pečat, bo Maribor osvajal nove trofeje, prišli bodo novi Handanovići, novi Tavaresi... Treba je delati in verjeti vase. Predvsem pa verjeti v klub.”

0.krog LESTVICA
Aluminij
0
Bravo
0
Celje
0
DNŠ Mura
0
Domžale
0
Radomlje
0
Luka Koper
0
Maribor
0
Olimpija
0
Tabor Sežana
0