Članek
Kako naprej: o najaktualnejših vijol'čnih temah v pogovoru s športnim direktorjem Markom Šulerjem
POSKRBETI ZA NOV MARIBOR V PRAVI PODOBI
Osem igralcev po izteku pogodbe odhaja, Tavares začenja priprave z moštvom
Foto: Grega Wernig
Dnevi po zaključku projekta 2020/21. Pogled nazaj, ocena zdajšnjega stanja, predvsem pa usmeritev k prihodnosti. O najaktualnejših temah iz Ljudskega vrta v pogovoru s športnim direktorjem Markom Šulerjem.

Prve analize so opravljene, kakšne so misli o razpletu prvenstva po nekaj prespanih nočeh?

“Celotna sezona, ko jo nekako sestavljaš skupaj, ima toliko različnih obrazov, dogodkov. Ko jo daš v celoto, prideš do zaključka, da je bil glede na vmesni potek skoraj idealen scenarij, da smo na zadnji tekmi odločali sami o sebi. Ko sestaviš to v celoto, je nekaj zmanjkalo. To je tisti delček v športu, ko se reče, koliko si dal, toliko se ti vrne. V končnici je bilo vloženega ogromno truda, energije, zato je razočaranje tako močno. Ko pogledamo celotno sezono, pa moramo biti realni, saj je bilo preveč nihanj, turbulenc, da bi osvojili naslov.”

Med finišem sezone je bila naloga nehvaležna: po prihodu strokovnega tima na čelu s Simonom Rožmanom smo hkrati izvajali selekcioniranje, uvajali spremembe in lovili rezultat.
“Sprememba je bila kar precejšnja. Tako v procesu treninga, predvsem pa v ideji, načinu igre. Da lahko igralci sprejmejo do potankosti vse novosti, je potreben čas. Od tod tudi nekaj rezultatov, ki nam niso šli na roko in so vplivali na razplet. Vmes smo se znašli v fazi, ko je bilo toliko sprememb, novih zadev, da je fantom težko zameriti, da bi v tako kratkem času uspeli narediti vse, kar bi si želeli. Da ima nekdo čarobno palico in uvaja spremembe, hkrati pa lovi rezultat, je nemogoče. Če dodamo se ponesrečene priprave, vmesno zaprtje s prekinitvijo treningov, so številni dejavniki privedli do tega, kar se je zgodilo. Razočarani smo zaradi izgubljenega naslova, smo pa našli veliko pozitivnih smernic. Kar me je navdihnilo z optimizmom, je spoznanje, da sem videl napredek v igri in rezultatu. To je potrdil tudi odziv ljudi, navijačev po koncu tekme z Muro. Pa tudi izraženo zanimanje za igralce potrjuje, da je izbrana pot prava.”

Zdaj prihaja tisti del, pred začetkom priprav, ko je športni direktor tisti, ki ima največ dela. Pojavlja se zanimanje tujih klubov za igralce, številnim poteče pogodba, kakšno je trenutno stanje glede najzanimivejših kadrovskih zadev?
“Igralci so šli na premor, nam pa se začenja osrednji del. Čeprav lahko rečemo, da traja že nekaj časa. Več tednov so zadeve že v polnem zamahu, nekatere so urejene in dorečene, nekatere v zaključni fazi. Smo v specifičnem obdobju, zadeve se šele zdaj odpirajo. Kratek je rok do prestopnih aktivnosti, ki pa bodo za nas velikega pomena. Nerealno bi bilo pričakovati, da bi prav vse načrtovane zadeve izpeljali v poletnem pestopnem roku, nekatere osnove pa verjamem, da bomo. Kar nekaj igralcev odhaja. Vsi, ki jim potečejo pogodbe. Razen Tavaresa. Nekateri igralci s še veljavnimi pogodbami so dobili znak, da si lahko poiščejo novo okolje. Nekateri mladi so že bili priključeni k moštvu, nekateri še bodo. S tremi, štirimi igralci pa smo v resnih pogovorih in upam, da bo kmalu s kom že lahko sklenili dogovor. Bo kar nekaj novih obrazov, predvsem pa bomo v novi sezoni videli nov Maribor.”

Handanović, Pirić, Klinar, Uskoković, Koblar, Cretu, Felipe Santos in Bajde so igralci, ki jim poteče pogodba. Ob Tavaresu, ki pa še ostaja v klubu.
“Tavares začenja priprave z moštvom. Kot dolgoletni kapetan in najboljši strelec je zadolžil klub, zanj se pripravlja slovo na drugačen način. Za Handanovića smo že potrdili, da prehaja v nogometno šolo in nadaljuje življenje s klubom.”

Kako donosne so omenjene ponudbe za morebitne izhodne prestope?
“Za dva igralca obstaja resno zanimanje. Treba bo dobro razmisliti o ponudbah, smo pa kot klub v obdobju racionalizacije. Zato donosne ponudbe ne bomo mogli zavrniti. Ko bo vse konkretno na mizi, se bomo odločili.”

Kakšen je status Jana Mlakarja?
“Sem v stikih z Brightonom. Veliko besede pri odločitvi pa ima tudi Jan Mlakar sam. Dogovor o posoji je potekel, osebno bi ga rad videl še naprej z nami, prav tako trener. Verjamem, da lahko ponovi takšno sezono ali odigra še boljšo. Pogovoril se bom z njim, želel bi si, da poveže še eno sezono pri nas in ne začenja nove zgodbe drugje. Kvaliteta pri Janu nikdar ni bila vprašljiva, je pa v fazi, ko potrebuje predvsem kontinuiteto igre. To pa mu prav Maribor lahko omogoči v najboljši mogoči obliki.”

Premor bo kratek, priprave se začenjajo že 7. junija. Kot vsako poletje bodo najprej v ospredju evropske kvalifikacije, tokrat v novoustanovljenem konferenčnem pokalu.
“Vstopamo v novo tekmovanje, ki pa za nas ničesar ne spreminja. Klubski načrti se ne spreminjajo, ne glede na razplet prvenstva. Gremo na eno novo pot, v različnih pogledih. Seveda bi z navdušenjem sprejeli trofejo, bi pa morda naslov prvaka celo zameglil določena spoznanja. Seveda pa je v Mariboru Evropa tisti glavni cilj, ki nas čaka. Vse je usmerjeno k temu, tudi sestavljanje ekipe. Nehvaležno je to početi zdaj, saj se to ponavadi naredi pozimi. Toda gremo naprej z optimizmom. Ne iščem problemov, ampak sem tukaj, da najdem rešitve. Nekatere smo že našli, druge še bomo. Želja je priti čim dlje v evropskem tekmovanju in naredili bomo vse, da bi bili uspešni. Če je Maribor pravi in se ustrezno pripravi, se mora izogniti lanskemu scenariju. Verjamem, da bomo tekmovalni in bomo nastopali, kot je to Maribor počel v preteklosti.”

Še en zagon za novo sezono pa bo pomenila tudi nova kulisa, končuje se projekt prenove zahodne tribune. Odziv navijačev ob vrnitvi v Ljudski vrt je pokazal, koliko je manjkalo sožitje tribun in igrišča.
“Maribor potrebuje občinstvo, mesto pa potrebuje NK Maribor. Zdaj je na nas, da to energijo, ki jo je bilo čutiti v soboto, usmerimo pozitivno v novo zgodbo. Ogromno izzivov je pred nami, ob tej podpori navijačev vsi, ki smo del te zgodbe, vidimo, da je Maribor lahko tam, kamor sodi. Dokončanje Ljudskega vrta bo velik dogodek, hkrati pa dodaten tekmovalni motiv in takrat moramo mi biti tisti, ki bomo pravi. Verjamem, da tudi bomo.”
0.krog LESTVICA
Aluminij
0
Bravo
0
Celje
0
DNŠ Mura
0
Domžale
0
Radomlje
0
Luka Koper
0
Maribor
0
Olimpija
0
Tabor Sežana
0