Članek
Pogovor z razlogom: športni direktor Marko Šuler o aktualnem stanju in dopolnitvi strokovnega štaba
VERJETI V ZADEVE, KI JIH DELAMO
Novi pomočnik trenerja je postal Radovan Karanović
Foto: Grega Wernig
Poraz nikdar ni prijeten. Še posebej, ko se tekma konča 0:3. Po bolečem razpletu nedeljskega dvoboja v Kidričevem v pogovoru o aktualnem stanju in osrednjih temah športni direktor Marko Šuler.

O predstavi proti Aluminiju.
“Dejstvo je, da smo prevladovali na igrišču, ampak igra se za gole. Rezultat je tisti, na podlagi katerega dobivaš točke. Ostali smo brez točk, predvsem pa je bilo nedopustno pomanjkanje agresivnosti. Vemo, kakšne so tekme proti Aluminiju, tukaj se je treba ‘pofajtati’, nisem pa videl na igrišču nikogar, ki bi se zoperstavil na takšen način.”

O točkovnem primanjkljaju po osmih krogih in o tem, da ne moremo mimo spoznanja, da smo prejeli že 13 golov.
“Podatek je porazen in veliko pove. Osnova v nogometu je obramba, v našem primeru pa ne moremo govoriti o vratarju ali obrambi. Celotna ekipa v fazi obrambe stori premalo. Če fantje ne bodo stopili skupaj in zagrizli, bomo imeli težave tudi v prihodnje. Če se ekipa ne bo začela metati na glavo, ne bo uspeha. Kajti drugače Maribor ne zna in na drugačen način ni dosegel ali osvojil ničesar.”

O statusu trenerja.
“Situacija zagotovo ni prijetna, a ni nerešljiva. V takšnih trenutkih rad pogledam nazaj in zgodovina govori, da je bil Maribor najmočnejši, ko je bilo najtežje. Ker se znamo odzvati in mobilizirati. Zato je Maribor ne samo kot klub, ampak tudi kot mesto nekaj posebnega. Verjamem, da lahko Simon Rožman izpelje zadevo, kot si vsi skupaj želimo. Dela se dobro, trud se mora obrestovati na ustrezen način. Vedeli smo, da bodo vzponi in padci, ko smo se lotili tega projekta. Šli smo v zgodbo, ki ni lahka in bi jo malokdo upal izpeljati.”

O sporočilu slačilnici.
“Treba je verjeti v projekt. Sam verjamem v ekipo, bodo pa morali verjeti tudi fantje. V takšnih trenutkih moramo nazaj k osnovam, da ti nogomet začne vračati. Boljše ekipe od naše ne vidim v ligi. Takšnih trenutkov, kot jih zdaj prestajamo, je bilo v klubski zgodovini že ogromno. Prišel sem v Maribor zaradi te prepoznavne miselnosti že kot igralec. Ko je redkokdo verjel, da lahko igramo Ligo prvakov. Pa smo jo! Nato smo doživeli težek udarec proti Astani in so le redki verjeli, da lahko ponovimo uspeh. Pa smo se čez dve leti znova uvrstili v Ligo prvakov! Sprejemamo kritiko, je upravičena. Od navijačev, javnosti, vseh, ki jim je mar za NK Maribor in si ne pihamo na dušo po nepotrebnem. Verjamem, da bomo na koncu sezone, kjer želimo biti. Treba je verjeti v zadeve, ki jih počnemo. Ko verjameš, je igrišče edino merilo. V klubu smo si enotni, pričakovanja so visoka. Zavedam se, da je pot do uresničitve cilja vse prej kot preprosta. Bom pa verjel do konca. V primeru Maribora je zgodovina zelo poučna. Rim ni bil zgrajen v enem dnevu, tudi naša zgodba ne bo sestavljena čez noč. Tisti, ki poznajo Maribor, se zavedajo, da smo drugačni. Da se znamo odzvati in biti samokritični, ko se znajdemo pred ovirami. To pa je zdaj naša naloga, moja, trenerjeva, klubska, da povlečemo prave poteze. Vsi skupaj lahko postavimo zadeve na pravo mesto in gremo v pravo smer.”

In o sprejeti odločitvi o dopolnitvi strokovnega štaba.
“Po sporazumni prekinitvi pogodbe z Alešem Kačičnikom, ki se mu zahvaljujemo za prispevek in delavnost, ki jo je vložil v obdobju skupnega delovanja, smo morali poiskati novo rešitev. Potrebovali smo dopolnitev strokovnega tima. Želeli smo, da vlogo prevzame nekdo, ki pozna klub in je deloval v klubu. Odločili smo se za Radovana Karanovića, ampak ne mimo trenerja ali v nasprotju z mnenjem Simona Rožmana. Radovan ima znanje in izkušnje, izpolnjuje zahtevane kriterije ter lahko doda svoj delež. Gremo naprej z novo energijo in z namenom, da naredimo vse, da pripeljemo ekipo na nivo, katerega želimo.”

Namesto Aleša Kačičnika bo tako v nadaljevanju sezone prvi sodelavec Simona Rožmana 52-letni Radovan Karanović, ki je dobro seznanjen z ustrojem v Ljudskem vrtu, saj je 11 let deloval v naši nogometni šoli (med leti 2005 in 2016 v vlogi trenerja selekcij U17, U15 in U13). Nato je tri sezone deloval kot pomočnik trenerja v Krškem, dve sezoni samostojno vodil Beltince, od letošnjega poletja pa je bil vodja nogometne šole v Krškem.13.krog LESTVICA
STRELCI
Luka Koper
27
Bravo
23
Olimpija
23
Maribor
21
DNŠ Mura
20
Tabor Sežana
16
Celje
12
Domžale
12
Aluminij
11
Radomlje
9