Članek
Športni direktor Marko Šuler o predvidenih kadrovskih načrtih in doslej opravljenih potezah
PRVE POGODBE ŽE PODPISANE
Foto: Grega Wernig
Vtisi so se polegli. Pogled na jesensko dogajanje je dobil temeljite zaključke, zasnovani so že načrti za vijol’čno pomlad. Moštvo ima prosto do začetka zimskih priprav, v polnem obsegu pa potekajo aktivnosti v klubskih pisarnah. Najaktualnejše so teme s področja kadrovanja, zato je bil naš gost v ponedeljkovem pogovoru za nkmaribor.com športni direktor Marko Šuler.

Za uvod analiza vijol’čne jeseni….
“Z novo sezono smo šli v začetek ene nove zgodbe, s popolno prevetritvijo ekipe. Pot, ki smo si jo izbrali, ni lahka. Gre za pot, na kateri smo se zavedali, da se bodo zvrstili vzponi in padci, vendar v prvem delu nismo uspeli narediti tistega želenega premika glede miselnosti slačilnice. Moštvo je nadaljevalo v enaki sestavi, potem pa smo v drugi polovici jeseni videli drugačen Maribor: točkovno, mentalno, predvsem pa značajsko znova na tistih tirnicah, ki jih poznamo. Ob zaključku smo tam, kjer si želimo biti. Še zdaleč pa ta razvojna zgodba ni zaključena. Pred nami je še ogromno dela, zavedamo se, da smo lahko v nadaljevanju sezone veliko boljši.”

O kadrovskih informacijah v več delih: najprej o podpisanih pogodbah...
“Aktivnosti v zvezi s sestavo ekipe potekajo že kar nekaj časa. Z večino igralcev, ki bi jim pogodbe potekle prihodnje poletje, smo se dogovorili o podaljšanju sodelovanja. Ekipa ne bo doživela večjih sprememb, jedro ostaja. Pogodbe so podaljšali Milec, Mitrović, Žugelj, Koderman, Mutavčić in Vipotnik, odprta je še zgodba z Vrhovcem ter Pihlerjem.

O sklenjenih dogovorih z igralci v statusu posojenih nogometašev…
“Poleti smo morali poiskati številne nove rešitve v kratkem času, zato smo posegli tudi po posojah, vendar z možnostjo odkupa. Dve možnosti sta aktivirani, Makoumbou in Voloder že imata potrjen status. Preostaneta še Mudrinski in Alvir, pri obeh je možnost za odkup, imamo pa čas za odziv do konca sezone.”

O predvidenih okrepitvah…
“Ocenjujemo, da na dveh igralnih mestih potrebujemo še dodatne moči za spomladanski del. Na štoperskem in krilnem položaju, na levi strani napada. Nekateri stiki so že vzpostavljeni, dogajanje je kar pestro.”

O morebitnih odhodih…
“V teh koronskih časih je nekoliko več negotovosti, prisotna je precejšnja mera preračunljivosti in previdnosti. Dejstvo je, da je ekipa tržno zanimiva, obstaja določeno povpraševanje. Fantje so v zadnjih mesecih pokazali, da so na ustreznem nivoju in pripravljeni narediti tudi korak naprej v tujini. Razplet bo odvisen od številnih okoliščin. Odhod enega ali dveh igralcev je realna možnost, a še je prezgodaj za potrditve, saj se bo verjetno več dogajalo potem v januarju.”

O prvem novem obrazu in skrbi za mlade igralce…
“Vrača se Antolin, po uspešnem jesenskem poglavju v Beltincih bo začel priprave v Ljudskem vrtu. Bobarić ostaja v Ajdovščini, predvidoma tudi Guerrico v Sežani, če se ne zgodi kakšna nepričakovana sprememba. Obreht bo tudi v spomladanskem delu igral v Dravogradu, za Pridgarja bomo morda našli novo rešitev. Za Vipotnika in Gorenaka je kar nekaj popvraševanj klubov za posojo, oba potrebujeta tekme. Posoje so se doslej pokazale kot pravilna pot, fantje so nabirali koristne izkušnje in igralne minute ter se vrnili v dobrem stanju. To je rešitev, ki jo podpiramo in se je bomo posluževali tudi v prihodnje.”

O aktiviranju notranjih rezerv iz jesenskega kadra…
“Priprave začenjamo z internimi osvežitvami, Pihler, Mutavčić in Maher bodo šli v priprave z moštvom, morda v prvih dneh še po prilagojenem programu oz. z določeno mero previdnosti. Stanje bo bolj spodbudno kot pred kakšnim mesecem, saj bo v primerjavi z jesenskim finišem nared tudi Žugelj. Priključi se tudi Tavares, ki bo del moštva še v drugem delu sezone, potem pa poleti peljemo skupno sodelovanje v druge vode.”

O razširitvi strokovnega štaba…
Radovan Karanović ostaja trener, z upanjem, da bi naše sodelovanje trajalo še dlje, kot je predvideno v pogodbi. Seveda bo največ odvisno od rezultatov, toda z dosedanjim delom smo lahko vsi zelo zadovoljni. Ne samo glede točkovne bere, tudi glede razumevanja zadev na igrišču, v klubu, mestu... Bo pa za lažje nadaljnje delo treba razširiti delovanje, zato potrebujemo še koga glede na celoten obseg dela in strokovnemu timu bomo pridružili še enega ali dva člana. Predvidoma do 10. januarja želimo imeti sestavljen mozaik, v moštvu in v štabu.”

O načrtu aktivnosti med pripravljalnim obdobjem…
“Vemo, kaj pomenijo zimske priprave. Glavno bazo za celotno sezono, tudi za evropske poletne kvalifikacije. Smo že pri dvajsetih odigranih tekmah, v spomladanskem delu šlo bo hitreje. Želim si, da bo ekipa kazalo to tekmovalno podobo kot ob zaključku jesenskega dela. Imeli smo dober ritem, temelji so dobri, lahko pa vse skupaj še nadgradimo. Na razvojni poti ne gre prehitevati, ostali bomo pri miselnosti od tekme do tekme. Predvidenih je 6, največ 7 pripravljalnih tekem. Začenjamo proti Triglavu, ob spremembi okolja bosta udarna 2 tedna v Turčiji, z raznolikimi, atraktivnimi nasprotniki, potem pa sledi generalka proti Celju in za tekmovalni uvod takoj derbi.”

O vijol’čni pomladi…
“Če se izrazim v odstotkih, je 20 do 30 odstotkov zagotovo še možnosti za napredek. Pri nekaterih posameznikih več, pri nekaterih manj, saj so že zdaj bili na visokem nivoju. A je še mogoče priti do izboljšav v telesni pripravi, taktičnih zadevah, evropski miselnosti. Vidim potencial v zdajšnjem moštvu, o tem govorim že od prvega dne. Fantje upravičujejo zaupanje in se veselim tekmovalnega leta 2022.”
20.krog LESTVICA
STRELCI
Maribor
39
Luka Koper
38
Olimpija
31
Bravo
30
DNŠ Mura
29
Domžale
23
Celje
22
Tabor Sežana
19
Aluminij
19
Radomlje
19