Članek
Pogovor med delovnim premorom: športni direktor o nagradi za storjeno in sestavljanju vijol’čnega mozaika
ZAUPANJE SE JE OBRESTOVALO
Foto: Grega Wernig
Teden po slavju, teden pred ponovnim zborom moštva in začetkom priprav. Primeren trenutek za pogovor z Markom Šulerjem, ki je ob prvi celotni sezoni v vlogi športnega direktorja z zadovoljstvom pospremil uresničitev cilja in se že takoj usmeril k naslednjim obveznostim. Obisk v pisarni smo izkoristili za pogovor o aktualnih temah.

O razpletu, ki je vrnil NK Maribor na šampionska pota…
“Zasluženo, prigarano. Oddelano do zadnje sekunde, predvsem pa povsem v slogu Maribora. Dejansko vsi, od kluba do navijačev, smo dihali skupaj skozi celotno sezono. Vmes smo preživeli marsikaj, prestali različne izzive in na koncu pripeljali trofejo, kjer mora biti. Sezona je bila turbulentna, z vzponi in padci, plusi ter minusi. Ko pa potegneš črto, je dosežek odraz vseh okoliščn. Ostal je občutek, kot da v drugo smer ni moglo iti, ob vloženem trudu, slovesu Tavaresa in prisotni energiji z vseh strani. Šli smo tudi v določeno tveganje, z ozkim kadrom, neprimerno manjšim izborom igralcev kot kdaj poprej, a na koncu se je izplačalo. Bili smo ustrezno nagrajeni in prišli do uspešne zgodbe.”

O prvi trofeji v novi vlogi…
“Soočil sem se s številnimi vprašanji o primerjavi med naslovi v aktivni karieri in zdajšnjim, v funkcionarski vlogi. Odgovor se ponuja sam po sebi. Na tej strani si precej nemočen, največ pa temelji na zaupanju. Zaupal sem in se je obrestovalo. Kljub temu, da sem prej kot igralec doživel ogromno trenutkov slavja, je prva lovorika v drugačni vlogi vedno nekaj posebnega. Trud je dobil najlepšo nagrado, ob potrditvi dobrega dela pa osvojen naslov in uresničitev cilja pomeni tudi obvezo, da delamo tako še naprej.”

O sestavljanju kadrovskega mozaika za novo sezono…
“Igralci so si zaslužili premor, morajo si napolniti baterije, saj bo hitro spet šlo zares. Imamo tudi precej reprezentantov, ki bodo izpustili uvodni del priprav, a pomenijo njihova vabila priznanje za delo v klubu. Je pa zdaj popolna osredotočenost na kadrovanje. Poletni prestopni rok je najbolj nehvaležen, saj bodo vmes potekale že evropske kvalifikacije, začela se bo ligaška sezona in se lahko vmes precej zgodi. Precej zadev je že bilo napeljanih, kmalu sledijo konkretnejše informacije. Naslov smo proslavili, a se ne bomo uspavali. Z osvojitvijo naslova smo takoj dobili tudi novo odgovornost, breme, kako na najboljši način oddelati evropske kvalifikacije. Želimo imeti ekipo, ki bo v Evropi tekmovalna in konkurenčna. Temu je zdaj vse podrejeno. Z namenom o krepitvi obrambne in zvezne vrste ter napada. Zaradi poškodbe Juga bomo dodali še enega vratarja. Bergsen in Pridgar ne moreta sama v uvodni del sezone, potrebujemo še enega vratarja z izkušnjami, ki lahko zaostri konkurenco in prevzame odgovornost. Smo na dobri poti pri sestavljanju celotnega mozaika, je pa še prehitro za razkritje imen.”

O morebitnih odhodih…
“Možni so tudi odhodi, dogajanje se bo v prihodnjem obdobju zagotovo stopnjevalo. Doslej sta na klubski naslov prispeli dve ponudbi, nismo ju sprejeli. Jedro ekipe želimo zadržati, razen v primeru, če bo prišlo do ponudbe, ki je ne gre zavrniti.”

O prvi sklenitvi dogovora…
“Lahko pa predstavimo prvo, notranjo okrepitev. Pihler je obljubil zvestobo še za dve leti. Imel je težko poškodbo, gre za hvaležnega igralca, ki združuje kakovost, lojalnost in univerzalnost. Vemo, kaj nam lahko prinese, saj je sposoben izpolniti zahteve na različnih igralnih položajih. Že v končnici sezone, ko se je vrnil po okrevanju, je bil na želeni ravni. Zadovoljni smo, da ostaja z nami in da bo lahko z moštvom že od začetka priprav.”

O nadaljevanju sodelovanja s Kronavetrom
“Po pogodbi je imel v primeru osvojitve naslova avtomatično podaljšanje, z že določenimi pogoji. Dogovor velja še za eno leto. V finišu sezone je Rok prispeval pomemben delež in pokazal, da imamo z njim ob izkušnjah tudi konkretnost.”

O nadaljnji usodi igralcev, ki so v Ljudskem vrtu bili na posoji (Mudrinski, Ivanović, Alvir)…
“Pri vseh treh se veliko dogaja z njihovimi klubi. Fantje imajo prosto, do začetka priprav ne gre pričakovati, da bi bile zadeve dorečene. Vse možnosti so odprte, besedo imajo tudi njihovi klubi, pomembno bo seveda tudi stališče igralcev, pa naše želje. Smo v stikih in videli bomo, kaj se bo zgodilo. Trenutno stanje je nespremenjeno. Nihče ni odpisan, nihče ni potrjen za naslednjo sezono.”

O igralcih, ki se vračajo s posoj…
“Z zadovoljstvom lahko ugotovimo, da so dosegle namen. Načeloma vsi začnejo priprave v Ljudskem vrtu. Koderman, Vipotnik in Gorenak se vračajo z novimi koristnimi spoznanji, prav tako Bobarić, ki je imel nekaj težav s poškodbami in pri katerem bomo še dorekli zadeve glede nadaljnjega statusa.”

In o novi vlogi Marcosa Tavaresa…
“Preselil se je v mojo pisarno, kot pomočnik športnega direktorja, koordinator pri sodelovanju kluba z nogometno šolo in okoliškimi klubi. Aktivna kariera je zaključena, na veliko veselje vseh na najlepši način. Zdaj pa imamo Marcosa v vlogi, ki bo združevala več funkcij. Pomenil bo vez s slačilnico, prav tako pa dragoceno pomoč pri kadrovanju in povezovanju. Z namenom, da utrdimo in še poglobimo stike ter vzpostavimo sodelovanje, od katerega lahko imamo vsi ustrezno korist. Vemo, kje je nogometni bazen, od koder Maribor lahko v prihodnje črpa nove igralce in Marcos je tukaj lahko tisti člen, ki povezuje. Je že začel z delom in ne dvomim, da bomo vsi skupaj uspešno sodelovali.”

11.krog LESTVICA
STRELCI
Olimpija
30
Luka Koper
21
Celje
19
Maribor
14
DNŠ Mura
14
Domžale
13
Bravo
10
Radomlje
10
Gorica
8
Tabor Sežana
7