Članek
Iz madžarskega prvaka k slovenskemu: 21-letni hrvaški napadalec do konca sezone na posoji iz Ferencvarosa
ROKO BATURINA NOV ADUT V NAPADU
Foto: Grega Wernig
Po razpletu žreba se razpleta tudi kadrovska križanka. Naslednja poteza pomeni zapolnitev vrzeli v konici napada: novinec št. 3 za novo sezono je Roko Baturina, 21-letni hrvaški nogometaš (22. rojstni dan bo praznoval ta ponedeljek), ki smo ga na slovenskih igriščih že spoznali.

Izkazal se je, ko je kot posojen igralec iz zagrebškega Dinama v spomladanskem delu sezone 2019/20 v šestnajstih tekmah dosegel osem zadetkov za Bravo in si prislužil prestop v Ferencvaros. Pri madžarskem prvaku je med bojem za mesto v ekipi odigral 26 tekem in zabil 10 golov, bil v jesenskem delu prejšnje sezone posojen k poljskemu prvaku Lechu, zdaj pa začenja nov izziv v vijoličastem.

Športni direktor Marko Šuler o novem napadalcu: “Vemo, kakšna igralca sta zapustila naše vrste po koncu sezone. Marcos Tavares je zaključil svojo nogometno pot, z nami ni več prvega strelca lige, Ognjena Mudrinskega. Glede na klubske cilje in ambicije smo potrebovali nekoga, ki bi pomenil ustrezno rešitev v napadu. Menim, da je Roko Baturina pravi izbor, z njim smo bili v resnih pogovorih za prihod že lani. Gre za fanta, ki je zelo ambiciozen, predvsem pa je izrazil veliko željo, da se nam pridruži. Ko smo navezali stike, zanj ni bilo več pomislekov. Želel si je v Maribor. V slovenskem prostoru Roko že ima za seboj uspešno zgodbo pri Bravu, potem ni dobil ustrezne priložnosti in je lačen novega dokazovanja. Sklenjen je dogovor o posoji, z možnostjo odkupa. Drugače bi si ga težko privoščili, saj sodi v višji cenovni rang, a smo našli rešitev tudi po zaslugi njegove želje. Roko je začel priprave na Madžarskem, je zdrav in verjamem, da smo dobili igralca, ki bo pomenil dodano vrednost.”

Po sklenitvi dogovora se je Roko Baturina že pridružil novim soigralcem v prekmurski pripravljalni bazi: “Slovenija mi ni neznanka, tukaj sem doživel številne prijetne trenutke. Seveda pomnim tudi tekmo proti Mariboru v majici Brava, užival sem v ozračju Ljudskega vrta in iskreno verjamem, da se bomo v prihodnje večkrat skupaj veselili ter da bom upravičil zaupanje. Vmes sem zamenjal nekaj mest, tudi držav, prihajam z mladostniško energijo, a tudi izkušenejši, kot sem bil pred dvema letoma. Predvsem pa prihajam z velikim motivom, željo po dokazovanju. Vem, kaj Maribor pomeni v nogometni Sloveniji in kaj klub pomeni ljudem v mestu Maribor. Zavedam se, kakšna so pričakovanja. Prišel sem se borit za naslov prvaka in uvrstitev v skupinski del enega izmed evopskih tekmovanj.”

Za igranje v vijoličastem si je napadalec iz Splita, ki je v hrvaških mlajših reprezentančnih selekcijah zbral 29 nastopov, izbral dres s št. 18.
24.krog LESTVICA
STRELCI
Celje
55
Olimpija
48
Maribor
39
Bravo
37
Luka Koper
34
Domžale
26
DNŠ Mura
26
Aluminij
24
Radomlje
21
Rogaška
19