Članek
Predstavitev novega trenerja, ki bo imel premiero na četrtkovi evropski tekmi v Ljudskem vrtu
DAMIR KRZNAR NA VIJOLIČASTI KLOPI DO 2024
Foto: Miha Vidrih
Začetek novega poglavja v Ljudskem vrtu: naslednik Radovana Karanovića na vijol’čni klopi je Damir Krznar. 50-letni hrvaški strateg, dolgoletni član strokovnega tima zagrebškega Dinama, bo v torek zvečer že opravil prvi trening v Ljudskem vrtu in v četrtek vodil moštvo na prvi tekmi play-offa proti romunskemu prvaku CFR 1907 Cluj.

Izkušnje v evropski konkurenci in z bojem za trofeje je Damir Krznar nabiral že kot igralec, kot dolgoletni član Dinama (1995 - 2004) je šestkrat postal hrvaški prvak ter dvakrat igral v skupinskem delu Lige prvakov. Nato je pri zagrebških modrih opravljal vlogo pomočnika trenerja, vmes pa kot najtesnejši sodelavec prvega trenerja deloval tudi v Savdski Arabiji in Združenih arabskih emiratih (Al Ain, Al Nassr, Al Hilal). Med samostojnim vodenjem Dinama je v sezoni 2020/21 osvojil naslov hrvaškega prvaka in pokalnega zmagovalca, v povprečju z 2,04 osvojene točke na 48 tekmah. Ob premieri na klopi je popeljal moštvo do zmage s 3:0 proti Tottenhamu in uvrstitve v četrtfinale UEFA Europa League, kjer so izpadli proti Villarrealu. Nazadnje je vodil Dinamo II.

“Po tekmi z Domžalami in pogovoru z Radovanom Karanovićem je bila sprejeta odločitev, da moramo poseči po spremembi. Pri odločitvi o novem trenerju ni bilo pomislekov, Damir Krznar je bil glavni izbor in edini kandidat, s katerim sem govoril, saj sva hitro našla skupen jezik. Gre za trenerja, ki je vajen delovanja na visokih obratih in premore veliko nogometnega znanja, obenem pa s karizmo, človeškimi vrednotami, ki navdušijo. Je trener za velike klube in prihaja iz velikega kluba, tako da mu delovanje pod pritiskom ni tuje in je bil brez obotavljanja pripravljen takoj sprejeti izziv. Zaveda se, kam prihaja. Imava podobne poglede glede skupne vizije. Verjame, da ekipa ima kvaliteto in so klubski cilji uresničljivi, v boju za naslov prvaka ter uvrstitvijo v evropske kvalifikacije. Želimo kratkoročno obrniti zadeve in pokazati ekipi, česar je zmožna, kar je pokazala še pred nekaj tedni. Dolgoročno pa peljati naš projekt naprej v želeno smer,” je izbor predstavil športni direktor Marko Šuler.

Z novim trenerjem je sklenjen dogovor o sodelovanju do konca sezone 2023/24.
“Damir je z delom začel takoj, s popolno osredotočenostjo. Z analizo zadnje tekme in naslednjega nasprotnika. Z njim prihajata tudi Mihael Mikić kot prvi pomočnik in analitik Vedran Attias. Delovali bomo v razširjeni sestavi, dogovorili smo se, da naš obstoječi strokovni štab ostane zaradi hitrejšega spoznavanja kadra in izmenjave informacij, saj nas že v četrtek čaka prvi polčas tekme sezone.”

Damir Krznar ob uradni predstavitvi: “Ko vas pokliče Maribor, gre za veliko čast. Za izziv, ki ga moraš sprejeti. Situacija ni rožnata, a menim, da gre bolj za rezultatsko kot za krizo igre. Ogledal sem si nekaj tekem že prej, bilo je nekaj dobrih predstav, vendar je zmanjkalo tudi nekaj sreče. Prejšnja sezona je bila zelo uspešna, zdaj pa se je zgodil predvsem manjši padec. Maribor je v različnih pogledih podoben našemu prejšnjemu klubu, Dinamu, z bremenom rezultata, kjer je samo zmaga tista, ki šteje. To je ozračje, v katerem se ustvarjajo resnični zmagovalci. Vedno je treba letvico dvigniti visoko in verjamem, da bo Maribor znova prišel na nekdanja zmagovita pota. Ti igralci niso pozabili igrati nogometa, ta strokovni štab ni pozabil ustvarjati želene igre. Zgodilo se je negativno obdobje, treba se je pobrati in ustrezno odzvati. Cilj je, da bi sodelovanje bilo dolgoročno. V ligi imamo dovolj časa, da popravimo zadeve, prvi cilj pa bo vse moči usmeriti v boj za evropsko jesen. Spomnim se izjemnega ozračja iz Ljudskega vrta, ki sem ga tudi neposredno doživljal in si želim, da ga bomo kmalu dočakali tudi na naših tekmah.”
32.krog LESTVICA
STRELCI
Celje
35
Olimpija
30
Luka Koper
28
Maribor
24
Bravo
22
DNŠ Mura
18
Domžale
17
Aluminij
15
Radomlje
13
Rogaška
11