Članek
Napovednik dvoboja z moštvom Cluja: naprej v iskanju nove energije in z novim upanjem o evropski jeseni
KAR JE BILO, IZBRISATI IZ SPOMINA
"Zdaj je potrebno stopiti skupaj, pokazati moč"
Foto: Grega Wernig
Obračamo nov list. Popotnica pred spopadom z romunskimi prvaki ni spodbudna, toda nogomet je pogosto izpisal zgodbe o preobratih. Ostajamo v ritmu zaporednih tekem, tako da ni časa za razmišljanje o preteklih zadevah. Gremo naprej v iskanju nove energije. Z novim upanjem v dvoboj z moštvom CFR 1907 Cluj, prvih 90 minut v Ljudskem vrtu v četrtek, ob 20.15. In z novim trenerjem.

“Zavedamo se, da časa ni veliko. Po dveh treningih ni mogoče narediti čudeža, a je treba pohvaliti odziv igralcev. Če se po jutru dan pozna, bo večer prijeten. Pred nami je zadnja stopnica do skupinskega dela. Ne moremo zagotoviti napredovanja, lahko pa obljubimo, da bomo iztisnili iz vsakega posameznika zadnje atome moči. Ko sta količini teka in prizadevnosti na dovolj visoki ravni, se lahko tehtnica prevesi na stran ekipe, ki si bolj želi uspeha. Gre za prvi polčas dvoboja, a verjamem, da bomo prišli do dobrega izhodišča pred potjo v Romunijo,” pravi Damir Krznar v pričakovanju premiere na vijol’čni klopi.

Kakšna so bila prva sporočila igralcem ob prihodu?
“Da imamo le nekaj ur za pripravo in da bomo morali precej sodelovati v tej spoznavni fazi, ob delu na treningih tudi besedno. Več bo uporabe table, različnih animacij in analiz, posamično ter po linijah moštva, saj ne bo veliko možnosti za trening. Najprej bomo skušali utrditi obrambo, izoblikovanje igre v fazi napada je zahtevnejši proces. Toda to so trenutki, ko je potrebna tudi določena mera previdnosti, koliko novih informacij posredovati igralcem. Treba je odmeriti te zadeve, ne smemo preveč v širino. Namen je poiskati novo energijo, kar je ob tovrstnih potezah vodstev kluba, ko se odločijo za zamenjavo trenerja, pogost pojav. Vsi igralci se želijo dokazati novemu trenerju. Moram priznati, da so me ob igralcih, ki sem jih poznal že od prej, pozitivno presenetili mlajši fantje. Sem pa vsem izpostavil, da ne želim omenjati prejšnjih negativnih zadev v igri. Igralcem sem rekel, kar je bilo, moramo izbrisati iz spomina. In se usmeriti le k naslednjim obveznostim.”

Kaj je pokazala analiza nasprotnika?
“Imeli smo dovolj informacij. V mojem prejšnjem klubu smo se pred dvema letoma srečali z moštvom Cluja in jedro ekipe je skoraj ostalo nespremenjeno. Filozofija igre je znana, so agresivni po izgubljeni žogi, s trdno obrambo in imajo Deaca kot posameznika, ki ga velja izpostaviti po kreativnosti. Toda najbolj pomemben bo naš odziv. V Mariboru se moštvo mora postaviti z namenom, da prevladuje na igrišču. Videli bomo, kako uspešni bomo pri tem namenu. A ne bomo le čakali na napako nasprotnika.”

Še ena okoliščina, ki otežuje trenutno stanje: manjkata Watson in Mitrović kot osrednja štoperska naveza v začetnem delu sezone, zaradi treh rumenih kartonov tudi Repas.
“Če bi iskali alibije, bi rekli, da manjka tudi Milec in da smo brez skoraj celotne obrambne vrste. Toda v tem zaporednem ritmu tekem se vse ekipe ubadajo z določenimi primanjkljaji, možnosti poškodb so večje. Pomembno je, da celotna ekipa izpolnjuje obrambni del nalog. Pred tem mora pomagati tudi ofenzivni del. Kadrovsko smo res nekoliko okrnjeni, a ne dvomim, da je vsak igralec, ki je v Mariboru, tukaj z razlogom.”

O odzivu igralcev na spremembo na klopi in sporočilu pred otvoritvijo novega poglavja Sven Šoštarič Karič: “Krivdo moramo prevzeti tudi nase. Res pa nam je vmes tudi sreča obrnila hrbet, bilo je nekaj situacij, ki bi lahko posamezne tekme odpeljale v drugačno smer. A zdaj z novo energijo in z novim trenerjem stopamo na novo pot, storili bomo vse, da bi skušali pokazati drugačno podobo Maribora. Razumljivo je, da pride do padca motivacije, ko ti ne gre. Že na dveh, treh, kaj šele šestih tekmah. Zdaj je potrebno stopiti skupaj, pokazati moč. Motivacije ne sme manjkati. Igramo pred našimi navijači, moramo iti v tekmo z veliko mero samozavesti, da pridemo do zmage in dobre popotnice v Cluj. Tekaško smo v dobrem stanju. Vsi se zavedamo pomena tekme, vemo, da nas čaka zahtevna naloga in da moramo biti zbrani vseh 90 minut.”
8.krog LESTVICA
STRELCI
Celje
17
Olimpija
15
Luka Koper
13
Maribor
11
Bravo
11
Radomlje
7
DNŠ Mura
7
Domžale
5
Rogaška
5
Aluminij
4