Članek
Predstavitev 19-letnega upa: Luka Božičković o svoji zgodbi od Hamburga do prvenca v vijoličastem
DRAGOCENI NASVETI STAREJŠIH SOIGRALCEV
“Od Maribora se vedno pričakujejo zmage, to sem spoznal že v nogometni šoli"
Foto: Grega Wernig
Nedeljska tekma je prinesla več razlogov za zadovoljstvo. Ob nadaljevanju vključevanja mlajših igralcev je kot naslednji debitantski nastop v prvoligaški konkurenci opravil Luka Božičković, ki je ob reviji golov med ognjenim krstom prišel tudi že do prvenca v vijoličastem.

“Dober začetek tekme je olajšal nadaljevanje, hitro smo prišli do vodstva z 2:0 in potem je bilo lažje priti do želenega razpleta. Agresivnost je bila na ustrezni ravni, imeli smo nadzor nad igro vseh 90 minut in lahko gremo zadovoljni na reprezentančni premor,” je nadarjeni 19-letnik, rojen v kraju Reinbek pri Hamburgu, prepričljivo opravil tudi prvi intervju po prvem doseženem zadetku.

“Seveda je prvi gol vedno nekaj posebnega in najlepšega. Zelo sem vesel, da sem na svoji prvi tekmi v slovenski ligi takoj uspel doseči prvi zadetek in upam, da je to komaj začetek. Seveda pa se zavedam, da je pred menoj še veliko dela in nenehnega dokazovanja na nadaljnji razvojni poti.”

Luka Božičković (185 cm, 76 kg) je z nami od januarja letos, najprej kot nova moč za mladinsko ekipo. V spomladanskem delu sezone 2021/22 je v 1. SML zbral 12 nastopov in dosegel dva zadetka, od poletnih priprav pa je priključen k članom.
“Razumljivo je velika razlika med mladinskim in članskim nogometom, toda trudim se, ekipa me je dobro sprejela. Starejši soigralci mi veliko pomagajo z dragocenimi nasveti, dobro sem se znašel, seveda pa se moram še veliko naučiti. Zame in za preostale mlade velja, da imamo srečo, saj imamo v slačlnici igralce za zgled. Na mojem igralnem položaju mi veliko pomeni sodelovanje z Rokom Kronavetrom, ki je zelo izkušen, veliko pomaga meni, a tudi preostalim mladim igralcem.”

Med nogometnim odraščanjem v Nemčiji je prvo postajo pomenila Concordia, nato se je Luka pri štirinajstih letih preselil k mlajšim selekcijam moštva Hamburger SV. Pozimi pa je sprejel odločitev in se preselil v mesto ob Dravi.
“Imel sem veliko informacij o Mariboru. Gre za klub z bogato tradicijo, ki se vedno bori za trofeje in prinaša tudi možnost igranja v evropskem pokalnem tekmovanju. Hkrati pa kot klub omogoča pravo razvojno pot in namenja priložnost mladim igralcem tudi v članski konkurenci.”

Prvič se je v vijoličastem kot del članskega moštva predstavil 4. avgusta, ob vstopu v 87. minuti dvoboja s Helsinki v Ljudskem vrtu. V nedeljo pa je dosedanji član mlajših reprezentančnih selekcij Bosne in Hercegovine, domovine očeta, dočakal večjo minutažo proti Radomljam in dobil le še dodaten motiv za nadaljevanje sezone.
“Od Maribora se vedno pričakujejo zmage in najodmevnejše zadeve, to sem spoznal že v nogometni šoli. Veseli, da smo zmagali dvakrat zapored. Pogled na lestvico je zdaj lepši, je pa zastavljenih še veliko ciljev. Želimo izkoristiti reprezentančni premor na najboljši način in v nadaljevanju prvenstva potrditi, da sodimo višje.”
11.krog LESTVICA
STRELCI
Olimpija
30
Luka Koper
21
Celje
19
Maribor
14
DNŠ Mura
14
Domžale
13
Bravo
10
Radomlje
10
Gorica
8
Tabor Sežana
7