Članek
S športnim direktorjem o vijol'čni jeseni, zimskem prestopnem roku in pogledu proti pomladi
PRVI DOGOVORI ŽE SKLENJENI
Dnevi po koncu jesenskega dela prinašajo trenutke mirovanja, odklopa od nogometa za igralce in trenerski štab, na visokih delovnih obratih pa ostaja športni direktor pri sestavljanju mozaika za leto 2023. Pet dni po zadnji tekmi, 23 dni pred ponovnim zborom moštva so nekatere zadeve že dorečene. V pogovoru za nkmaribor.com je Marko Šuler ocenil doslej storjeno, a hkrati tudi predstavil prve kadrovske informacije.

O vijol’čni jeseni…
“Imeli smo zelo gibljivo, razvejano polovico sezone. Začetek je bil manj uspešen, s številnimi spremembami in kar precej turbulentnim dogajanjem. Zaključek pa takšen, kot bi si želel. S podobo Maribora, ki bi ga radi spremljali tudi v nadaljnjem obdobju. S stabilnostjo v izvedbi na igrišču in tudi z rezultatsko uspešnostjo, kot posledico vsega, kar se je dogajalo. To je bil znova Maribor, kot si ga želimo vsi skupaj, na vseh področjih. Zaključek je bil res zelo uspešen, vseeno pa je ostal grenak priokus zaradi Evrope in začetka prvenstva, ko še nismo bili na tej ravni.”

O pričakovanju zimskega prestopnega roka...
“Upam, da ne bo toliko dogajanja kot v prejšnjem. Večina zadev je namreč že dorečenih, ekipa ima svojo hrbtenico, temelje, na katerih lahko gradimo. Gledano v celoti je kader sestavljen, vsa igralna mesta so vsaj podvojena. V zvezni vrsti imamo največ igralcev, celo nekaj gneče in tukaj bomo iskali rešitve. Vedno se lahko zgodi kakšen odhod, vemo od česa živimo in kako funkcioniramo. Ob tem nas je veliko, nekatere zadeve, vsaj številčno, bomo zmanjšali in našli rešitve, da bi fantje igrali. Predvsem mlajši. Seveda se vedno lahko zgodi kakšen odhod, vemo od česa živimo in kako funkcioniramo. Potem si v odvisnosti od odhodov lahko obetamo tudi kakšen prihod, saj je nekaj fantov zanimivih in so izzvali zanimanje na tržišču. Če se zgodi kakšen prestop, pa imamo zadeve pripravljene in se lahko odzovemo. Morebitni prihodi bodo tako v največji meri odvisni od odhodov, večjih kadrovskih premikov pa ne pričakujem, niti si jih ne želim.”

O prvih kadrovskih potezah...
"Nekateri dogovori so sklenjeni, najprej s tistimi, ki so še imeli odprt status. Uskoković in Bergsen sta podaljšala pogodbi, ki sta bili veljavni do konca sezone. Pogovori o nadaljevanju sodelovanja s Tolićem so v zaključni fazi, preostane le še finalizacija. Lahko potrdim, da Marko ostaja z nami najmanj do poletja, želja je še dlje. Zadeva je dogovorjena tudi s Sikoškom, prav tako kot pri Uskokoviću in Bergsnu še za dodatni dve leti. Sicer ima željo po prestopu v tujino, ampak glede podaljšanja smo zadeve dorekli. Videli bomo, ali nadaljujemo skupaj, ali se morda obeta prestop v tujino. Namen je, da Grega ostane še naprej z nami, saj vemo, da je najlepša možnost za prestop - Evropa. Tam si na velikem odru, na evropskem prizorišču si pod drobnogledom. Fantje, ki imajo potencial, ga lahko na najboljši način izrazijo v evropskem tekmovanju. Tedaj raste cena in kolikor te plačajo, je potem ob sklenitvi dogovora pokazatelj, koliko te cenijo.”

O tem, kako je Damir Krznar prispeval svoj delež, kako se nakazuje potencial moštva...
"Prihod je bil dogovorjen v nehvaležnem času, kjer se je bilo potrebno mobilizirati. Ko pride nov trener, izzove v določeni meri šok-terapijo, kar nam je uspelo, potem pa se je zgodil padec, ko se je očitno nabralo precej zadev. Zgodile so se tudi zadeve, na katere ne moreš vplivati, a smo vztrajali. Vedeli smo, kaj počnemo. Damir je strokovnjak, ki ga redko lahko dobiš tudi izven naših okvirjev. Zadnji rezultati so posledica dela in zadev, ki jih počnemo. Zdaj imamo čas, da se zadeve še nadgradijo in v prihodnje pričakujem Maribor, ki je lahko še močnejši. Imamo ogromno prostora za napredek. Fantje zaupajo, verjamejo v projekt. Kar sem govoril že nekaj časa, se uresničuje. Še vedno zagovarjam stališče, da imamo najmočnejšo ekipo v ligi. Ekipa premore veliko nadarjenosti. Potencial je, treba pa ga je prenašati s treninga na igrišče. Izhodišče za nadaljevanje je dobro, ni pa nobenih zagotovil. Zato je treba zagrabiti in delati še naprej, da ti lahko začne nogomet vračati v ustrezni obliki."

O eksploziji Žana Vipotnika...
“Gre za tipičen primer, dokaz, da je mogoče storiti korak naprej v domačem okolju. Da včasih tudi traja nekoliko dlje, a je izvedljivo. Žanova pot je pokazatelj mladim fantom, da tudi iz naše lastne šole, kljub vsem oviram in vmesnim izzivom, lahko uresničiš želje. Odkar sem prišel, sem spoznal, da ima Žan potencial, ki ga redko vidiš. Je pa včasih treba biti potrpežljiv. Moraš čakati in delati, saj ne gre vedno takoj vse po načrtih. Včasih je treba narediti tudi kakšen korak nazaj skozi posoje, kot jih morda doživljajo nekateri fantje, potem pa se slej ali prej skozi delo, ki ga vlagaš, ob zaupanju, ki ga je Žan imel, z moje in s strani trenerjev, vse povrne. Njegov primer pomeni pot za vse ostale, da preskakovati zadev v nogometu, predvsem pa v življenju, ne gre. Včasih moraš narediti tri korake nazaj, da lahko greš naprej. Je pa treba verjeti, zaupati stroki, ljudem v klubu. Potem se izpišejo takšne zgodbe. Kar nekaj fantov ima podobno izhodišče in lahko naredijo ta naslednji korak. Oni morajo opraviti svoje na treningih, s prizadevnostjo, ponavljanjem, vztrajnostjo. Ko je najtežje, pride do izraza tudi značaj. To je tisto, kar te izstreli v ospredje. Naša naloga pa je, da fante usmerjamo na pravo pot, saj samo obojestransko, z zaupanjem in delom, prideš do želenih rezultatov.”

In o pogledu proti vijol'čni pomladi...

“Posebnih želja nimam. Naj nas spremlja zdravje in naj bo ustrezno poskrbljeno za zadeve, na katere nimamo vpliva. Vse ostalo se bo uredilo na igrišču. Sam verjamem v zadeve, ki jih počnemo. Vmes smo imeli kar precej zadev, ki so se nam nabrale. A smo vztrajali, sprejemali odločitve in se dvignili. Tako da v pogledu proti 2023 velja: naj nas zadeve, na katere nimamo vpliva, uspešno spremljajo. Za vse ostalo bomo poskrbeli mi."


32.krog LESTVICA
STRELCI
Olimpija
48
Luka Koper
35
Celje
34
Maribor
33
Domžale
31
DNŠ Mura
31
Bravo
22
Gorica
13
Radomlje
13
Tabor Sežana
12