Članek
Pogled s klopi na vijol'čno jesen: Damir Krznar o razliki med podobo moštva avgusta in decembra
VEDELI SMO, DA ZMOREMO
"Ko vas pokliče Maribor, gre za veliko čast. Za izziv, ki ga moraš sprejeti. Situacija ni rožnata, a menim, da gre bolj za rezultatsko kot za krizo igre." S temi besedami je 16. avgusta, ob predstavitvi v Ljudskem vrtu, napovedal novo poglavje in se lotil dela. Damir Krznar je prevzel ekipo, ki je v uvodnih petih prvenstvenih krogih enkrat zmagala in štirikrat izgubila. Ob odhodu na zimski premor je razmerje drugačno: v zadnjih petnajstih tekmah je zabeleženih devet zmag, po trije neodločeni rezultati in trije porazi. Med dnevi mirovanja v pogovoru s trenerjem o vijol'čni jeseni in pogledu proti pomladi.

Maribor avgusta in Maribor decembra, razlika je očitna...
"Bil je, kot bi rekli, vroč krompir, ko smo prišli. Toda meni in mojemu timu je to pomenilo velik izziv, enako velja za sodelavce, ki so že bili v štabu. So fajterji in ne priznajo neuspeha, tako da smo se hitro ujeli. Težko je bilo pričakovati, da bomo na prvi tekmi po dveh dneh priprav in potem takoj med serijo nekaj tekem poskrbeli za čudež. Lahko smo poskrbeli predvsem za miselno resetiranje. Prva naloga je bilo povrniti moštvu samozavest, prepričati igralce, da so dobri, kar zares so. Počasi smo to gradili, vmes padli v črno luknjo s tremi porazi proti neposrednim tekmecem v boju za vrh. Imeli smo veliko smole, saj smo vse te tri tekme odigrali z igralcem manj. Ko je tako, je težko pokazati, kaj v resnici zmoreš. Toda prav to nas ni potolklo. Vedeli smo, da zmoremo, da veljamo. Z igralcem manj je težko kaj pričakovati, a smo v obeh tekmah ohranjali najboljši ekipi, Olimpijo in Koper, na redkih priložnostih. Dejansko na ničli do zadnje minute. Prejeli smo zadetke pred koncem, a smo vedeli, da se nam bo ta nesreča nekje vrnila. Vrnila se nam je v zadnjih krogih, ko smo delovali prepričljivo in zelo dobro."

O prebujenju ekipe in približevanju želeni podobi...
"Menim, da vsak naš navijač vidi to povezavo, hitrost podaj, kontinuiran napad. Toliko smo pogumni in prevladujemo v igri, da lahko imamo proti vsakemu nasprotniku žogo v posesti minuto, dve ter povežemo 20, 25 neprekinjenih podaj. To je nogomet, ki smo ga kot štab želeli videti in skušali vpeljati ob prihodu. Zdaj smo prišli do ravni, ko je to izvedljivo. Seveda pa skozi posest in prevlado v igri potrebujete tudi nekoga, ki zabija, trese mreže. In tukaj smo našli rešitve. Vipotnik je eksplodiral in upam, da bo on gonilna sila tudi spomladi. In okoli njega krilni, zvezni igralci, ki so vsi razpoloženi. Ko pripeljemo še Ilićića na raven, da bo lahko začenjal tekme, verjamem, da bomo celo še boljši."

O vzvodih in metodah za preobrazbo na igrišču, a tudi izven igrišča: za še boljše ozračje je poskrbelo spoznanje, da trener "časti" po tekmah, ko mreža ostane nedotaknjena...
"To je ena simpatična zadeva, hkrati pa dodaten zagon, motiv, saj trener plača catering vsakič, ko ekipa zmaga brez prejetega zadetka. To je dobro, ekipi ostaja v podzavesti. Spomnim se iz igralskih izkušenj in potem trenerskih, da nas vsi gledajo skozi denar, avtomobile, ki jih vozimo, toda verjemite, da nikomur ni vodilo denar, ko gre na igrišče ali med tekmo. Večji motiv je, da trenerju izbijejo nekaj evrov iz žepa in da po tekmi nekaj dobrega pojemo."

O načrtu zimskih priprav...
"Načrt najprej vsebuje 10 dni popolnega, pasivnega premora, potem sem fantom priporočil, naj si poiščejo nadomestne športe. Z izjemo smučanja. Videli ste, kaj se je zgodilo Neuerju. Ne motijo me pa aktivnosti, kot so dvoranski nogomet, plavanje, tek... Dobili so načrt, kaj početi v drugi fazi počitka. Nerad namreč vidim, če igralci pridejo na priprave nepripravljeni. Prvi načrt priprav začenja 28. decembra, ko imajo uvodni individualni program, z zadevami, ki jih morajo opraviti sami. Uradni zbor moštva bo 8. januarja, ob večerji, 9. bo prvi trening. V Mariboru, upam ob prijetnem vremenu, bomo do 21. januarja, ko se selimo v Turčijo. Tam bomo ostali 13 dni in odigrali 4 tekme, po vrnitvi pa sledi zaključni del aktivnosti, piljenje forme do tekme s Koprom."

In o pridobljenih novih oz. potrjenih spoznanjih v vijol'čnem domu...
"Veliko sem vedel že prej, zdaj pa sem se le še dodatno prepričal o tem, da gre za fantastično organiziran klub. Ljudje so predani, vsi živijo za klub. Navijači so izjemni, ljudje v mestu vsi pozitivno usmerjeni in se trudijo prispevati nekaj za klub. Seveda so v življenju klubov vzponi in padci. Vmes smo se nekoliko opotekali skozi jesen, toda verjamem, da v pomladi, ki je pred nami, lahko ne glede na zaostanek lovimo šampionski naslov. To je glavni cilj, zakaj sem tudi prišel sem. Bil sem v klubu, ki je vajen boriti se za naslove in jih osvajati, kjer je izjemen pritisk. Toda ta pritisk me ohranja pri življenju, saj prinaša posebno dozo adrenalina. To te vodi skozi življenje in ne maram, ko je lahko."


32.krog LESTVICA
STRELCI
Olimpija
48
Luka Koper
35
Celje
34
Maribor
33
Domžale
31
DNŠ Mura
31
Bravo
22
Gorica
13
Radomlje
13
Tabor Sežana
12