Članek
Božični intervju s kapetanom: Martin Milec o najpomembnejših trenutkih leta in novih izzivih
KO VSI DIHAMO KOT ENO, NAREDIMO NAJVEČ
Foto: Grega Wernig
Dnevi za obdarovanje, praznovanje. Dnevi prijetnih občutkov. Nogometno pa med mirovanjem tudi trenutki za ocenjevanje in razčlenjevanje. Ne samo pod jesenski del, s kapetanom smo v božičnem intervjuju potegnili črto pod celotno leto, ki nam je prineslo vrnitev naslova državnega prvaka po treh letih. Martin Milec najprej o vijol'čnem popotovanju skozi 2022...

"Najlepše se je spomniti trenutka osvojitve, vrnitve naslova. To je tisto, česar si v Mariboru vsi skupaj najbolj želimo. Pokal sodi sem, naslov prvaka je bil vrhunec 2022, nedvomno najlepši dogodek v koledarskem letu. Na pomlad imamo ogromno lepih spominov, manj na jesen, a na koncu smo dokazali in pokazali, da smo sposobni dosegati boljše rezultate, kot smo jih prikazovali na začetku sezone. Grenak priokus ostaja zaradi Evrope, v dveh krogih smo dejansko izpadli zaradi prejetih zadetkov v zadnjih minutah. To je, žal, tista druga plat nogometa... Imamo kar nekaj igralcev v moštvu, ki so prvič tekmovali na tej ravni, se potegovali za naslov prvaka in potem v kvalifikacijah za skupinski del evropskega tekmovanja. Nekje se spoznanje, da posamezniki še nimajo izkušenj v tej konkurenci, mora poznati. Ob tem smo izgubili nekaj igralcev, ekipa se je čez poletje spremenila, nekateri smo bili poškodovani. Spopadali smo se z različnimi izzivi, največ pa pomeni, da smo se po vseh vmesnih preizkušnjah pobrali, povezali na način, kot zmoremo samo v Mariboru."

Kot naslednik Marcosa Tavaresa je prevzel dodatno breme, povečano odgovornost. Vlogo, ki zahteva tudi odziv, ko ne gre po načrtih. Po porazu v Ljudskem vrtu proti Domžalam ni mogel skriti razočaranja, povzdignil je glas, po internem pogovoru v slačilnici pa so se zadeve zasukale. Kaj se je spremenilo, kako do preobrata?
"Težko opišem, kaj se je toliko spremenilo oz. zgodilo. Zavedal sem se, da ne bi smel tedaj na takšen način nastopiti na novinarski konferenci. Ko se ozremo nazaj, pa je nekje prav v tistem obdobju prišlo do določenega klika. Tudi športni direktor in trener sta se odločno odzvala, nasploh je bil opazen odziv s strani vseh igralcev. Vsi skupaj smo spoznali, da tako več ne gre naprej. Že v Celju je bila opazna naša boljša podoba, od takrat dalje lahko rečemo, da je šlo vse navzgor. Vrnili so se poškodovani igralci, kar je vplivalo na drugačno podobo na igrišču, trener je imel večji izbor igralcev za naslednje tekme in vse to skupaj je pripomoglo k temu, da smo prišli do napredka v igri ter rezultatih."

Ob večji učinkovitosti je moštvo zmanjšalo tudi število prejetih golov, kot obrobna zanimivost pa ni skrivnost, da je v teh primerih tudi trener moral seči v žep, saj je poravnal stroške kosila za vse.
"To so tiste majhne zadeve, ki sestavljajo celoten mozaik, pripomorejo k boljši medsebojni povezanosti ekipe. Tudi k boljšemu ozračju v slačilnici. Je pa treba izpostaviti, da že na treningih tekmujemo. Pogosto se dogovorimo, da igramo za nekaj. Vsaka vaja je pomembna, vsak želi zmagati. Je pa res, da je trenerju kaj precej denarja šlo iz žepa zaradi tekem, ko smo ohranili mrežo nedotaknjeno. A verjamem, da je z veseljem poskrbel za plačilo, saj je to pomenilo uresničitev skupne želje. Sam dobro ve, zakaj nam je postavil ta izziv."

Je po tem uspešnem jesenskem finišu še mogoč tudi spomladanski lov na ubranitev naslova prvaka?
"Moram priznati, da smo se pred zadnjimi tremi tekmami pogovarjali med seboj v slačilnici, zakaj se bo prvenstvo sploh nadaljevalo. Ugotovili smo namreč, da smo bili ena redkih držav, kjer se je igralo ligaško tekmovanje v času svetovnega prvenstva. Zdaj ko potegnemo črto, bi bilo dobro, če bi odigrali še kakšen krog. Na najboljši način smo izkoristili končnico, zdaj pa verjamem, da se bomo dobro odpočili in pripravili na napore, ki nas čakajo januarja. Dobro se zavedamo, da bo ta del priprav najpomembnejši za celotno koledarsko leto. Upam, da ekipa ne bo doživela večjih sprememb, morda določene popravke za nove korake naprej. Želim si, da bi nadaljevali, kjer smo ostali. Takoj na začetku nas čaka zahteven razpored, a vem, da bomo kot ekipa, s strokovnim štabom storili vse, da bi razliko še zmanjšali. Ne bo vse odvisno le od nas, a če iztržimo pozitivne rezultate na prvih tekmah spomladanskega dela sezone, se lahko zgodi marsikaj. Vemo, da smo jih v preteklosti že ujeli in ob ponovitvi iger iz jesenskega finiša ne vidim razloga, zakaj jih ne bi znova tudi v tej sezoni."

Kako minevajo dnevi premora, kakšen je osebni načrt do začetka priprav?
"Večino časa bom preživel v domačem okolju, vmes smo predvideli krajši oddih v termah z družino. Odhod smo morali preložiti zaradi sinove bolezni, kar je med otroki kar pogosto za ta čas. Zaenkrat smo nogometno še v fazi mirovanja, potem pa bo že sledil preklop. Vajeni smo, da opravimo določen del aktivnosti že vsak zase doma, pred začetkom skupnih treningov. Verjamem, da bo v prvih dneh vreme naš zaveznik in bomo lahko izpolnili predviden program. Nato pa sledi osrednji del v Turčiji, kjer se že počutimo povsem domače. Trenutno smo tako še na počitnicah, po novem letu pa verjamem, da bomo vsi komaj čakali, da se vrnemo na igrišče in v delovni ritem."

In še kapetanovo božično voščilo, kaj izpostaviti kot glavne želje za 2023 zase, za klub, navijače?
"Želim si, da bi bila podpora takšna, kot smo jo imeli v letošnjem letu. Navijači so veliko prispevali k vrnitva naslova v Ljudskem vrtu, o tem ni dvoma in je treba znova izpostaviti. Nadvse pomembno pa je, da smo kljub slabšim rezultatom čutili podporo najzvestejših tudi med jesenskim delom. Ko smo vsi dihali kot eno, smo lahko nekaj naredili in smo tudi največ naredili. Naj bo to vodilo tudi za leto 2023. Vsem želim vesel božič, lepe praznike, prijetno praznovanje novega leta in komaj čakam, da se v spomladanskem delu spet vidimo v Ljudskem vrtu."
22.krog LESTVICA
STRELCI
Celje
54
Olimpija
44
Maribor
35
Luka Koper
33
Bravo
33
DNŠ Mura
25
Domžale
23
Aluminij
21
Radomlje
20
Rogaška
15