Članek
Novoletni intervju: Žan Vipotnik o jesenski strelski eksploziji in novih izzivih
NI RECEPTA, BOLJ SAMOZAVEST IN ZAUPANJE
Foto: Grega Wernig
Božični intervju s kapetanom, novoletni z najboljšim strelcem v letošnji sezoni. Žan Vipotnik ima za seboj doslej najuspešnejšo polovico sezone v članski konkurenci in bo naš prvi sogovornik v pričakovanju nadaljevanja vijol'čne zgodbe. Za strelca desetih golov deset vprašanj ob vstopu iz 2022 v 2023.

843 minut, 10 zadetkov. Številke so dovolj zgovorne in potrjujejo uspešno golgetersko jesen..
"Seveda, številke so dobre. Lepo je bilo igrati zadnje jesenske tekme in tresti mreže, toda ostajam trdno na tleh ter se zavedam pomena nenehnega dokazovanja. Upam pa, da bo ta forma trajala čim dlje tudi v nadaljevanju sezone."

Čakali smo na preboj obetavnega napadalca na veliko prizorišče, dočakali strelsko eksplozijo. Kaj se je spremenilo, kaj privedlo do takšnega koraka naprej v učinkovitosti?
"Posebnega recepta ni, ne morem razkriti ničesar, kar bi lahko izpostavil kot odločilno. Največja moja sprememba je v miselnosti in samozavesti, priznam, da sem veliko delal na tem. Hkrati čutim zaupanje trenerja in izkoriščam dobro formo celotne ekipe. Zato nerad govorim o osebnih dosežkih, saj brez soigralcev ne bi bilo mojih golov."

Je bila popotnica iz nogometne šole (156 golov v selekcijah U15, U17 in U19) ob potrditvi nadarjenosti morda tudi dodatno breme v obliki vmesnih povečanih pričakovanj?
"Zame ni bilo breme. Morda prej za druge, ki so po številkah v mlajših selekcijah pričakovali, da bom takoj zabijal tudi pri članih. Vedel sem, da potrebujem čas in zaupanje trenerja. Sedaj to imam in želim se oddolžiti na najboljši način."

Koliko dobrodošle so bile na razvojni poti izkušnje, pridobljene na posojah pri Gorici in Triglavu?
"Vsaka dodatna izkušnja je dobrodošla. V Gorici menim, da sem se prilagajal na prvo ligo. Tisto obdobje je bilo zelo pomembno, saj sem tudi prvič živel sam, kar mi sedaj zelo pomaga, sem pa občutil tudi težke trenutke in neigranje. Pri Triglavu pa smo se borili za vrh druge lige, igral sem večino tekem, prišel v tekmovalni ritem tudi do večjega števila zadetkov v članski konkurenci, kar je privedlo tudi do povečanja samozavesti. Z obema posojama sem bil zadovoljen, zato bi takšno pot tudi priporočal vsem mladim igralcem, saj so ob preskoku iz mladinske konkurence v člansko zelo pomembne igralne minute."

Slovenske Konjice-Maribor je pot, po kateri se je Žan doslej vozil največkrat. Nabralo se je kilometrov in ur med potjo do stadiona, vztrajnosti, a tudi odrekanja.
"Velike zasluge na dosedanji poti moram pripisati družini. Oče je bil tisti, ki me je navdušil za nogomet, brez skupnega velikega odrekanja pa ne bi prišel do tega, kar doživljam sedaj. Vsi v družini so me zmeraj podpirali, starša pa sta seveda ogromno svojega časa in denarja porabila za prevoz na treninge ter tekme, za kar sem vsem neizmerno hvaležen."

Si pri mlajših selekcijah želel posnemati koga izmed napadalcev, postati prepoznaven po določenem slogu igre? Koga bi izpostavil kot nogometnega vzornika?
"Menim, da ima vsak posameznik kakšnega vzornika, igralca, ki bi ga rad na določen način posnemal. V mojem primeru bi izpostavil Roberta Lewandowskega, ki je res močan v vseh pogledih. V zadnjem času pa še bolj podrobno spremljam kaj počne Oliver Giroud, ki ne glede na leta ostaja na visoki ravni."

Kaj želiš še izboljšati v svoji igri, na kaj si najbolj pozoren ob spremljanju, med analizo svojih nastopov?
"Zavedam se, da sem šele na začetku nogometne poti in zato vem, da še imam veliko prostora za napredek. Moram izboljšati določene zadeve na različnih področjih, trenerski tim me pri tem odlično usmerja, dragoceni so tudi nasveti izkušenejših soigralcev. Vsak teden skušam popravljati na treningih, kar menim, da bi na tekmi lahko počel boljše."

Kaj počne Žan Vipotnik, ko ni v Ljudskem vrtu?
"Večji del leta so v ospredju treningi in tekme, ampak seveda vmes dobimo kakšen prost dan. Takrat pa se zavedam, da tudi sam nekaj dolgujem najbližjim. Kot se vmes med sezono meni, se jaz v takšnih trenutkih prilagajam družini in punci, tako da izkoristim čas z njimi."

Osebne in klubske želje, za pomlad in za celotno 2023?
"Osebne želje so, da bi nadaljeval v tem ritmu. Ne obremenjujem se s številkami. a bi želel nadaljevati z učinkovitimi predstavami. Klubske želje za pomlad in celotno leto 2023 so podobne, nadgrajevati našo igro in zmagovati. Vsem navijačem želim vse najlepše v novem letu in da bi skupaj proslavili čim več prijetnih trenutkov."

Ko smo že v znamenju številke, ki je po učinkovitosti zaznamovala jesen: kje se vidiš čez 10 let?
"Nerad razmišljam predaleč vnaprej, z mislimi sem samo v Mariboru in nikjer drugje. Želim si, da uspešno oddelamo zimske priprave, zmagujemo v prvenstvu, pokalnem tekmovanju in smo nato čim bolj uspešni v evropskih pokalih. V prihodnjem desetletju pa upam, da se bo kariera razpletla po željah, da bom kdaj občutil igranje v ligi prvakov ali v kateri izmed petih najmočnejših lig v Evropi. Seveda pa se ne obremenjujem s prihodnostjo, zavedam se pomena. Ostajam na trdnih tleh, osredotočen na vsakdanje dokazovanje in bomo videli, kakšna bo moja nadaljnja pot."
32.krog LESTVICA
STRELCI
Olimpija
48
Luka Koper
35
Celje
34
Maribor
33
Domžale
31
DNŠ Mura
31
Bravo
22
Gorica
13
Radomlje
13
Tabor Sežana
12