Članek
Začetek zimskih priprav v Ljudskem vrtu: na trenerjevem seznamu 30 igralcev in 4 vratarji
PRI DEVETIH JE TEHTNICA POKAZALA MANJ
Foto: Grega Wernig
In se je začelo... Ljudski vrt ni več oaza miru. Po štirih tednih vijoličasti spet skupaj, z nasmejanimi obrazi in veliko pozitivne energije ter z velikimi pričakovanji novim izzivom v 2023 naproti. Po načrtu, ki ga je pripravil Damir Krznar, bo uvodni del priprav moštvo opravilo v Ljudskem vrtu, 21. 1. pa sledi selitev na osrednji del v Turčijo. Pred tem bo prvi test za vračanje tekmovalnih občutkov v domačem okolju, 17. januarja proti Aluminiju.

Na seznamu za začetek priprav je 34 igralcev: Jug, Bergsen, Pridgar, Zalokar, Milec, Žinič, Mitrović, Uskoković, Watson, Šoštarič Karič, Sikošek, Guerrico, Koderman, Repas, Pihler, Antolin, Vidaković, Kryeziu, Lorber, Dizdarević, Čuk, Božičković, Kronaveter, Brnić, Božić, Iličić, Tolić, Ishaq Rafiu, Šturm, Laušić, Vipotnik, Baturina, Sirk in Tavares. Pihler in Šturm po dolgotrajnih poškodbah še nista nared za večje obremenitve, Šoštarič Karič pa zaradi lažje poškodbe vadi po prilagojenem programu.

Ob začetku zimskih priprav s trenerjem o prvih vtisih ob ponovnem zboru...
"Premor je bil nekoliko daljši, kar je včasih dobro, da se vrneš nazaj lačen nogometa, dodatno motiviran. Izhodišče je zelo spodbudno. Stanje na tehtnici je bilo zadovoljivo, le dva igralca sta imela kilogram viška. Kar devet igralcev pa je prišlo nazaj s kilogramom ali dvema manj. Tako da smo dobili potrditev, da so zadolžitve, ki so jih imeli, fantje dosledno opravili in se pojavili na pripravah v trenutno dobri pripravljenosti. Prvi cilj je, da med pripravami ostanemo zdravi in se izognemo poškodbam. Le zdrav igralec lahko izpolni, kar zahtevamo od njega. Po prvih testih je opazno, da so bili fantje zelo resni, stoodstotno so opravili načrt individualnega dela med premorom in zdaj sledi oblikovanje moštva."

O trenutni podobi moštva, seznam za uvodni del je 34-članski (30 igralcev + 4 vratarji)...
"Zbrali smo se v velikem številu. Všeč mi je, da je več igralcev na začetku na voljo na zimskih pripravah kot poletnih, a nas je morda celo nekoliko preveč. Predvidoma je v večji meri zdajšnji kader tisti, s katerim bomo vstopili v spomladanski del. Bomo pa najbrž ob skupnem dogovoru seznam kandidatov nekoliko še skrčili. Fantje bodo dobili priložnost za dokazovanje na pripravah, potem pa bomo iskali rešitve, ali bi bilo za koga izmed mlajših igralcev primerno skleniti dogovor o posoji v članski konkurenci."

O prednostih nadaljevanja v nespremenjeni zasedbi...
"Moramo nadaljevati, kjer smo ostali. Končnica jeseni je bila zelo lepa, z dobro povezavo in številnimi napadalnimi akcijami. Zdaj sledi, kar je najtežje, ponavljati takšne izvedbe, skušati se vrniti na tedanjo raven in jo še dvigniti. Ne bo nam lahko, že v prvih petih krogih je pred nami pet derbijev in moramo biti ustrezno pripravljeni že za prvega proti Kopru. Veseli spoznanje, da lahko celoten del opravimo skupaj. Stabilnost izvedbe je eden izmed temeljih namenov, ne želimo si dovoliti napak iz jesenskega dela, ob tem bomo skušali zmanjšati nihanja v igri. Če bomo ostali zdravi, verjamem, da bomo uspešni. S športnim direktorjem sva se pomenila o kadru, zadovoljni smo s kakovostjo ekipe. Imamo nekaj imen na seznamu, ki bi bila zanimiva za nas, a ne bomo rinili brezglavo. Če se bo kaj pojavilo na tržišču, se bomo odzvali. V poštev pridejo igralci, ki so boljši od zdajšnjih. Takšni pa stanejo."

O notranjih rezervah...
"Zagotovo jih imamo. Kar smo že omenili, zdaj bomo imeli možnost več časa preživeti skupaj v delovnem ritmu do uradnih tekem in lahko delamo na individualnih popravkih. Moč ekipe je lahko tudi v tem, da bomo skupaj oddelali celotne priprave. Delo lahko vrže na površje posameznike. Vsi imajo na voljo 4, 5 tednov, da nas prijetno presenetijo."

O Josipu Iličiću...
"Oddelal je že 10 dni vadbe po predvidenem programu. Ob koncu jeseni smo zanj pripravili načrt dela pod vodstvom Željka Filipovića, ki je bil v celoti izpolnjen. Z namenom, da se lahko od prvega dne priprav takoj vključi v delo z ekipo v in da se izognemo tveganju poškodb. Josip je lahko v spomladanskem delu naša velika pridobitev, saj bo njegova prisotnost na igrišču neprimerno večja."
32.krog LESTVICA
STRELCI
Olimpija
48
Luka Koper
35
Celje
34
Maribor
33
Domžale
31
DNŠ Mura
31
Bravo
22
Gorica
13
Radomlje
13
Tabor Sežana
12