Članek
Ob želji po večji minutaži in spremembi okolja odhod 19-letnega branilca
VID KODERMAN SE SELI V KOPER
Foto: Grega Wernig
Zimski prestopni rok, prvo dejanje. Priprave nadaljujemo z enim udeležencem manj, ob ponovnem vijol'čnem začetku je znano, da v spomladanski projekt ne bomo vstopili v enaki zasedbi kot jeseni. Ljudski vrt zapušča 19-letni Vid Koderman, po sklenitvi dogovora med kluboma je njegova naslednja postaja Koper.

"Želeli smo si, da bi Vid naslednji korak, ki verjamem, da ga zmore, naredil v Mariboru, toda želje vedno niso uresničljive. Veliko energije, ne samo na igrišču, ampak tudi izven igrišča, smo v preteklem obdobju vložili v soustvarjanje njegove uspešne razvojne poti, kar pa se v določenih primerih, žal, ne razplete po načrtih. Več dejavnikov vpliva na kariere mladih fantov, dres Maribora ima dodatno težo, letvica je tukaj visoko postavljena, igrišče pa je tisto, ki pove vse. Vid je izrazil željo po odhodu in se odločil za umik iz domačega okolja, kar je včasih lahko dobrodošlo med kariero. Pogajanja so bila zahtevna, vztrajali smo pri določenih zadevah, saj ne dvomim v fantovo nadarjenost. Gre za eno drugačno zgodbo, kot smo predvideli, a jo na koncu še lahko ustvarimo na način, ki bi bil dober za vse vpletene strani. Najslabše je imeti v moštvu nezadovoljnega igralca, smo pa našli ustrezno rešitev in dosegli dogovor. Koper je namreč pristal na delitev vseh prihodkov, ki se bodo zgodili v prihodnje, ne samo ob morebitnem prvem prestopu. Vidu želim vso srečo na nadaljnji poti, pri namenu, da najde nov zagon in se vrne na uspešno pot pa obilo sreče ter zdravja, saj so ga pri nas pestile tudi težave s poškodbami," je pojasnil športni direktor Marko Šuler.

Mladi slovenski reprezentant je bil z nami od poletja 2017, kot up iz nogometne šole, ki je igral za selekcije U15, U17 in U19. Razvojno pot pa zaokrožil z vstopom v člansko moštvo. Po debitantskem nastopu na prvenstvenem gostovanju proti Bravu (24. 4. 2021) jih je do odhoda skupaj zbral 22. Štiri tudi v lanskem poletju v kvalifikacijah za evropske pokale, ob zaostreni konkurenci ob levi stranski črti pa je 19-letni branilec v letošnji sezoni dobil priložnost na dveh tekmah.
"Maribor bo vedno moj začetni klub, zahvaljujem se vsem, ki so mi pomagali po najboljših močeh in omogočili dosedanjo razvojno pot. Tukaj sem po igranju v mlajših selekcijah naredil prve korake v članski konkurenci, prišel v vijoličastem tudi do dresa mlade reprezentance. Debitantski nastop proti Bravu mi bo ostal v posebnem spominu, vse naslednje tekme, na katerih sem dobil priložnost, so pomenile dragocene izkušnje za nadaljnjo kariero. Toda odločil sem se, da sprejmem nov izziv. Prevladala je želja po vidnejši vlogi, večji minutaži, prav tako želja po spremembi okolja. Dosedanjim soigralcem in vsem v klubu želim vso srečo v prihodnje, ko bomo na nasprotnih straneh, a kot nogometni tekmeci in športni prijatelji. Na to ne bo treba dolgo čakati, saj je žreb hotel, da se bomo srečali že na prvi tekmi spomladanskega dela," je ob slovesu dejal Vid Koderman.
32.krog LESTVICA
STRELCI
Olimpija
48
Luka Koper
35
Celje
34
Maribor
33
Domžale
31
DNŠ Mura
31
Bravo
22
Gorica
13
Radomlje
13
Tabor Sežana
12