Članek
Športni direktor Marko Šuler o vijol'čnem kadrovskem načrtu
FANTJE SO TUKAJ Z RAZLOGOM
Foto: Grega Wernig
Na igrišču in v telovadnici je pestro, moštvo v prvem delovnem tednu intenzivno opravlja vse aktivnosti. Strokovni štab narekuje visok ritem, igralci ga dosledno spremljajo. Ob otvoritvi novega poglavja pa ne gre mimo teme, ki vedno izzove povečano zanimanje. Kako je glede kadrovskih zadev, se obetajo še kakšne spremembe v moštvu?

O utripu na nogometnem tržišču športni direktor Marko Šuler: "Kar govorimo že nekaj časa, tudi uresničujemo. Večkrat sem že rekel, da verjamem v kader, ki ga imamo na voljo. Vsi fantje so tukaj z razlogom, ni razloga, da bi moštvo dodatno dopolnjevali. Prestopni rok se šele začenja, lahko se zgodi marsikaj. Nogomet je nepredvidljiv, morebitne spremembe so seveda vedno mogoče, a v našem primeru predvsem v povezavi med prihodi in odhodi. Osebno si večjih premikov ne želim in jih ne pričakujem. Imamo pa velik delovni izziv. Po načrtu smo predvideli nekoliko daljši premor, zdaj pa smo že nazaj na visokih obratih. Namen je, da bi fantje nadgradili, kar so prikazovali ob koncu jeseni. Pričakujem, da bomo spomladi videli boljši Maribor kot jeseni."

O vijol'čnem kadrovskem načrtu... 
"Želim si, da jedro ostane nespremenjeno. Fantje so pokazali, da lahko igrajo na zahtevani ravni. Vsa mesta so zapolnjena, iskati nove rešitve na silo bi bilo nesmiselno. Ali pripeljati nove igralce le, da jih pripeljemo. Boljših igralcev od zdajšnjih glede na naša izhodišča, naša merila in finančne omejitve ob trenutnem raziskovanju tržišča ne gre pripeljati. Seveda pa to ne pomeni, da nismo aktivni na tem področju. Če se bo kaj dogajalo, bomo pripravljeni in se ustrezno odzvali. V poletje bomo šli z drugačnim izhodiščem kot lani. Toda do tja je še daleč, osnova je, da se ekipa dobro pripravi, saj zdaj ne postavljamo temeljev samo za spomladanski del, ampak tudi za nadaljevanje leta. Številčno nas je veliko, največ doslej. Želimo pa imeti v slačilnici fante, ki verjamejo v projekt. Če obojestransko ne gre v enako smer, iščeš drugačne rešitve, ki so najustreznejše za vse, kot je bilo v primeru Vida Kodermana. Vid je iskal spremembo, nov izziv, kar se v nogometu dogaja in včasih je treba upoštevati tudi drugo plat. Izbrali smo možnost, da se fant razvija preko drugega kluba."

O dosedanjih potezah...
"Odzvali smo se s podaljšanjem pogodb s Tolićem in Sikoškem, pred tem sta nov dogovor sklenila Uskoković in Bergsen. Med potezami za prihodnost sta dolgoročno sodelovanje potrdila Čuk, s katerim smo že opravili prvo fazo vključevanja v članski nogomet in Tavares, ki je s svojim delom izzval klub. Pokazali smo, da verjamemo v njega. Nismo pa mogli v obsežno podpisovanje pogodb. Pomembno je, da fantje prepoznajo skupno vizijo in želijo to pokazati na igrišču, finančni del pa pride potem kot nagrada."

O morebitnem prihodu glede na odhod Vida Kodermana...
"Imamo Sikoška in Guerrica, ob levi stranski črti lahko igra tudi Šoštarič Karič. Položaj je zapolnjen, Vidov odhod ne spremeni ničesar glede kadrovanja. Bomo pa medtem pri mlajših selekcijah sočasno pripravljali tudi novo rešitev za v prihodnje."

O izpostavljenosti Žana Vipotnika, najboljšega strelca v jesenskem delu...
"Konkretne ponudbe na klubski naslov ni bilo, je pa ogromno povpraševanja, tipanja, pogovorov. Fantje so tržno zanimivi, tudi naprodaj, a le za pravo ceno. Doslej je bilo tržišče v zatišju, tudi zaradi svetovnega prvenstva, zdaj so se začele zadeve premikati. Žanov primer velja izpostaviti, saj dokazuje, kako se zadeve vmes lahko obrnejo. Hitro je bil vržen v ogenj, po prvih nastopih v članski konkurenci je prišel padec, a se je znova povzpel. Tudi pri njemu bodo še prisotna nihanja, vendar je zaupal v klubski projekt, verjel vase, v zahtevni konkurenci dobil priložnost in jo na najboljši način izkoristil."

O ureditvi statusa Gregorja Sikoška...
"Podaljšal je pogodbo za dodatna 3 leta. Glede na zadeve, ki jih je želel spremeniti, ni našel tistega želenega izziva drugje. Počuti se dobro, zaveda se, kakšen ima status v Mariboru. Vpliv zunanjih dejavnikov vedno obstaja, a je treba presoditi, kdaj iti naprej in kdaj ostati. Odhodi za vsako ceno so nesmiselni. Grega zaenkrat ostaja z nami in veseli nas tudi v njegovem primeru potrditev spoznanja, da fantje vedo, zakaj so tukaj."

O morebitnih dolgoročnejših dogovorih z nogometaši, ki so na posoji (Marko Tolić, Marko Božić, Roko Baturina)...
"Tolić je po vmesnem novem dogovoru do poletja naš član, pogovori so že stekli tudi v smeri, da bi skupna zgodba trajala še dlje. Obstaja možnost, da bi ostal pri nas in bi razvijali zgodbo na enak način kot s Kodermanom v Kopru. Enako je z Božićem. Naša želja je, da ostane. V Ljudskem vrtu se počuti zelo dobro. Gremo po vrsti, to so zadeve za prihodnje tedne. Imamo pa možnost za odziv, saj so bile vse posoje izpeljane z možnostjo, da pozneje tudi odkupimo igralca. Želimo si, da bi bilo posoj čim manj, a včasih ne gre drugače. Baturina je prav tako z nami do poletja, vendar ima besedo tudi njegov klub. Glede nadaljevanja sodelovanja je zgodba nekoliko težje uresničljiva, saj ima Ferencvaros drugačno kadrovsko politiko. Roko ima kakovost, o tem ni dvoma. Čas bo pokazal, kaj lahko storimo v njegovem primeru, bomo pa v vsakem primeru kadrovanje za poletje začeli že zdaj."
32.krog LESTVICA
STRELCI
Olimpija
48
Luka Koper
35
Celje
34
Maribor
33
Domžale
31
DNŠ Mura
31
Bravo
22
Gorica
13
Radomlje
13
Tabor Sežana
12