Članek
Prvi dan ne samo za potovanje, ampak tudi že za prvi trening v turški pripravljalni bazi
TAKOJ NA VISOKE OBRATE
Foto: Grega Wernig
Novo poglavje priprav, premik k turški obali. Z dunajskega letališča zjutraj s hladno popotnico (sneg, ena stopinja pod ničlo), ob prihodu v Turčijo z neprimerno drugačnimi razmerami (+ 15). Ob tem pa še z večjo odločnostjo v namenu, da izkoristimo delovne pogoje na najboljši način.

"Odločili smo se, da gremo v Turčijo v nespremenjeni zasedbi. Priprave nadaljujejo štirje vratarji in 27 igralcev, z nami ostajajo tudi štirje najmlajši, ki so si s prizadevnostjo prislužili vozovnico. Med potniki je ostal tudi Ishaq Rafiu, saj je pregled pokazal, da poškodba stegenske mišice ni resnejše narave. V uvodnih dneh še ne bo mogel vaditi s polno obremenitvijo, nato se bo pridružil moštvu pri vseh vajah. Preostali so na voljo in gredo že po pristanku ter krajšem počitku na igrišče v sobotnem pozno popldanskem oz. večernem terminu treninga," je ob začetku projekta Belek pojasnil Damir Krznar.

Tekmovalni načrt je bil vnaprej določen: Čukarički in Slavia Sofia sta prva tekmeca 22. ter 25. januarja, sledi stopnjevanje zahtevnosti preizkušenj. Zadnja termina sta rezervirana za dvoboja s kijevskim Dinamom (28. 1.) in Šahtarjem (1. 2.), strokovni štab pa bo v program vpisal še dodatnih 90 minut.
"Ob štirih predvidenih se bomo skušali dogovoriti še za eno tekmo, tako da bodo imeli vsi fantje ob treningih tudi tekmovalne minute. Verjamem, da bo to zadostovalo pri namenu, da otvoritev spomladanskega dela v Kopru dočakamo ustrezno pripravljeni. Po sobotnem prihodu imamo prvi test v Turčiji že v nedeljo, tako da se bomo hitro začeli ukvarjati s taktičnimi zamislimi. Forma se, razumljivo, po vmesnem premoru poruši in treba je znova povrnitti zadeve v želene okvirje. Ob nadaljevanju prvenstva nas čaka pet zaporednih zahtevnih tekem, časa za sprotne popravke ne bo in je treba veliko postoriti v turški bazi, zato bomo takoj šli na visoke obrate."

Ker bo premiera v 2023 na sporedu devet dni po vrnitvi iz Turčije, se bo med bivanjem že oblikovala podoba vijol'čne pomladi.
"Vseh 31 kandidatov se bori za mesta v enajsterici. Seveda so posamezniki po prikazanem v jesenskem delu v določeni prednosti, med tekmami v Turčiji bomo že skušali sestavljati ekipo za uradne tekme, vendar ob sprotni komunikaciji z igralci ohranjamo motiv in spodbudno ozračje. Pomembno bo imeti pravo osredotočenost in izvedbo, vsaka preizkušnja bo prinesla določena spoznanja. Lepo bi bilo izpolnitvi načrta na treningih dodati tudi rezultatsko uspešnost, čeprav ta dejavnik ne bo enakega pomena kot med sezono. Glede na zahtevnost nasprotnikov v zaključnem delu bomo proti ukrajinskima velikanoma posegli po določeni prilagoditvi, preizkusili bomo tudi trdnost bloka in uspešnost v tranziciji. Ne bomo pa igrali le na mišice, načrt bo vseboval tudi obdobja, ko bomo vztrajali pri svojem slogu igre. Pred nami je nedvomno pestro, zanimivo dogajanje in verjamem, da nam bo vreme omogočalo, da zastavljene cilje tudi v celoti uresničimo."

Termin prve tekme in prvega neposrednega spletnega prenosa na nkmaribor.com: nedelja, ob 15. uri po našem času (17.00 po turškem). Maribor - Čukarički.
24.krog LESTVICA
STRELCI
Celje
55
Olimpija
48
Maribor
39
Bravo
37
Luka Koper
34
Domžale
26
DNŠ Mura
26
Aluminij
24
Radomlje
21
Rogaška
19