Članek
Josip Iličić na prvih zimskih pripravah po letu 2010 o postavljanju temeljev za uspešno pomlad
UDARCI ME DODATNO PODŽGEJO
Foto: Grega Wernig
Posebna vez, ki se je z vijoličasto barvo spletla leta 2010, je še močnejša v 2023. Ob predstavitvi po spektakularni vrnitvi v Ljudski vrt je Josip Iličić dejal: "Prihajam z dovolj motivacije, da pomagam in da skupaj izpišemo novo uspešno zgodbo." Sredi najintenzivnejšega dela priprav smo ga povabili v Studio Belek, nove aktivnosti nadaljuje še z večjo vnemo.

"Trudim se po najboljših močeh. Precej treningov je za menoj, težko je prestati te napore, a vem, da mi bo vse, kar počnemo, prišlo prav, ko bodo na vrsti prave tekme. Upam, da ne bo poškodb, to je bil moj prvotni cilj. Glede dela pa je pomembno, da vse opravim maksimalno, saj se zavedam, da brez ustrezne pripravljenosti ne moreš igrati nogometa," pravi Jojo, ki je z vsakim dnem naredil korak naprej v pripravljenosti.

Čeprav je 12 let brez zimskih priprav, saj Serie A ni imela vmesnega premora, od prvega dne opravlja vse aktivnosti po predvidenem programu.
"To je zame nekaj novega. Nisem bil vajen, ampak je dobrodošlo zimsko postavljanje fizične baze, saj vemo, da so poletne priprave krajše. Razvoj nogometa gre v to smer, da so vse ekipe dobro pripravljene. Brez tega ne gre, tudi tukaj v Turčiji je opazno, da se gre močno v vsak dvoboj. Če ne odgovoriš z isto mero agresivnosti, imaš majhne možnosti za zmago tudi proti slabšemu nasprotniku."

Poletje 2010 ostaja kot prelomnica v karieri, po tedanji bliskoviti izstrelitvi med elito je kariera dobila dodatno razsežnost.
"Med vprašanji, ki so mi jih postavljali v vseh teh letih v Italiji, so bila med najbolj pogostimi, če sem obžaloval, da nisem igral v najbolj zvenečih klubih. Nisem. Zadovoljen sem s kariero, lahko sem ponosen na dosedanjo pot. Tudi v Maribor nisem prišel, da bi takoj zaključil z igranjem na ustrezni ravni, ampak z namenom, da nadaljujem, kjer sem igral zadnjih 12 let. Srečen sem, da sem se vrnil. To je moje okolje, tukaj se najboljše počutim. Če ne bi bilo prihoda v Maribor takrat, bi se morda zgodil pozneje. Lepo bi bilo več igrati evropskih tekem z Mariborom, ampak velika zadeva je, kar sem doživel takrat in verjamem, da bomo zdaj ob novem poskusu izpisali uspešno skupno zgodbo."

Na uvodnih dveh tekmah je bil že dvakrat med strelci, s pripravljenostjo se stopnjuje tudi učinkovitost. Dvoboj s Čukaričkim je pomenil tekmovalno, na trenutke trdo preizkušnjo, kar je začutil tudi sam.
"Morda tekmeci niso vedeli, da me te zadeve le še dodatno podžgejo. Težko je potrpeti, če je prisotna utrujenost v tej fazi priprav. V fizičnem smislu je bilo težko, a sem vse prestal, šel čez to, kot pogosto rečemo in na koncu se trud obrestuje tudi z rezultatom. Vmes smo morali med tekmo tudi potrpeti, vendar je najbolj pomembno, da smo igrali kot ekipa, teh udarcev pa sem že vajen med kariero. Sem tip igralca, ki se mora soočiti z udarci, veliko jih je bilo med kariero in me ne presenečajo. Zavedam se, da jih ne bo manjkalo niti v prihodnje, a sem pripravljen. Prvi test v Turčiji je uspel, veselimo se naslednjih, ki bodo prinesli nova koristna spoznanja med pripravami na vse, kar nas čaka v spomladanskem delu."

Test št. 2 v Beleku bo v sredo ob 14. uri. Naslednji nasprotnik bo PFC Slavia Sofia, po jesenskem delu petouvrščena ekipa bolgarskega prvenstva. Znova z neposrednim spletnim prenosom na nkmaribor.com.
32.krog LESTVICA
STRELCI
Olimpija
48
Luka Koper
35
Celje
34
Maribor
33
Domžale
31
DNŠ Mura
31
Bravo
22
Gorica
13
Radomlje
13
Tabor Sežana
12