Članek
S trenerjem o zaključku sezone in ugotovitvah, kako spremeniti podobo moštva v prihodnjih tednih, mesecih
PREMALO ZA MERILA MARIBORA
Foto: Drago Wernig
Konec. 36 tekem, 62 točk, tretje mesto. Zadnjih 90 minut letošnje sezone ob zgodnjem vodstvu Celja v Ljubljani ni več imelo dodatnega tekmovalnega naboja. Ivan Brnić je zadel za vodstvo v 62. minuti, gostje so izenačili v 79., dvoboj z Bravom se je končal bez zmagovalca (1:1).

“Psihološko pričakovano zahtevna tekma, ki ni bila po okusu gledalcev zaradi obojestransko majhnega števila priložnosti. Nadzorovali smo dogajanje, onemogočili Bravo do morda enega ali dveh udarcev. Znova pa smo se po vodstvu ustavili. Ko ne želiš prevzeti tveganja in zaključiti tekme junaško, ampak zadržano, s korakom nazaj, vedno preti nevarnost prejetega zadetka in zapleta. Prav to se je zgodilo, nato se nismo več uspeli izvleči,” je zaključno dejanje opisal Damir Krznar.

Sezono 2022/23 smo tako zaključili z remijem in na tretjem mestu. Vedno nestrpno pričakovane kvalifikacije začenjamo v 1. krogu evropske konferenčne lige (termina tekem 13. in 20. 7.).
“Zaznamovali so jo vzponi in padci. Bilo je tukaj precej zadev, ki lahko dobijo pozitivno oznako, a tudi slabših. Kar ni na ravni Maribora, so ti vmesni padci, ki so se prepogosto zgodili med sezono. Ko smo bili v formi, nismo uspeli zadržati tiste stabilnosti. To je nekaj, kar je zelo moteče in bo ostala kot naloga, ki jo moramo prioritetno rešiti v prihodnji sezoni.”

Kot zadnji strelec za naše moštvo v končani sezoni bo ostal zapisan Ivan Brnić, ki je igral z ustreznim navdihom. S svojimi igrami v vijoličastem pa je izzval tudi zanimanje selektorja mlade hrvaške reprezentance, ki jo čaka nastop na evropskem prvenstvu.
“S tem, kar je pokazal, je napovedal kandidaturo. Včasih trenerji upoštevajo tudi prejšnje zasluge, toda nedvomno je Brnić igralec, ki bo kot novo ime na obzorju in si zasluži pozornost. Selektor selekcije U21 me je poklical in se pozanimal o Ivanu, povedal sem mu, kar menim o prizadevnosti ter njegovih zmožnostih.”

Ob prvi analizi storjenega trener ne skriva nezadovoljstva, saj ni šlo le za primanjkljaj točk.
“Ne bi o posameznikih oz. o imenih. Izpostavil bi nekaj, kar je privedlo do pomembnih spoznanj ob koncu sezone. Ne gre za zdajšnje ugotovitve, ampak se s tem ukvarjamo že nekaj zadnjih tednov. Glavno merilo pri izbiri igralcev za Maribor je značaj, da zmoreš delovati pod pritiskom in bremenom rezultata. Predvsem pa, da si pripravljen na tveganje in ne odnehaš. Imamo v slačilnici igralce, ki se težko soočajo s temi zahtevami in bojim se, da se bomo z nekaterimi razšli.”

Kakšen je bil zaključni nagovor v slačilnici?
“Odkrito smo se pogovorili in rekli, da prikazano ne ustreza merilom Maribora. Na različnih ravneh. Igralci bodo morali vložiti in prikazati več. Situacija je takšna, da z nekaterimi smo, z nekaterimi nismo zadovoljni. Treba se bo zelo potruditi, da občutno spremenimo DNK ekipe. Seveda pa ne moreš v enem prestopnem roku zamenjati 15, 20 igralcev. Moramo se obnašati racionalno in upoštevati tudi finančno vzdržnost kluba pri iskanju novih rešitev. Seveda pa s tem ne iščemo albiija. Ko barka ne pluje v želeni smeri, stopim v ospredje. Nisem izključni, sem pa nedvomno prvi krivec jaz, ko imaš igralca, ki ne zmore maksimuma. Morda nismo našli tistega sprožilca, pogonskega goriva, ki bi vsakogar premaknil do višjih obratov. Nekateri fantje izpolnjujejo zahteve Maribora glede na potencial, a niso prispevali deleža, ki bi ga lahko. Sledijo pestri dnevi, športni direktor je že pripravil načrt. V prihodnjih dneh bodo opravljeni pogovori z igralci, ki jim potečejo pogodbe in z igralci, kateri bodo šli na posojo, ali se bomo z njimi skušali dogovoriti o prekinitvah pogodb.”

Premor bo kratek, osnovni namen pa bo zasnovati novo zgodbo na spremenjenih temeljih.
“Znova se bomo zbrali 9. junija. Od 10. bomo trenirali v domačem okolju, med 19. in 27. bo naša baza v Moravskih Toplicah. Predvidenih je pet pripravljalnih tekem. Glede na število igralcev, ni izključeno, da bomo dodali k programu še eno. Nerealno je pričakovati, da bomo imeli že do začetka priprav razjasnjeno podobo moštva, a bomo skušali poskrbeti, da bi do prve pripravljalne tekme kadrovske zadeve uspeli urediti vsaj 90-odstotno. Seveda se bo lahko zgodil tudi kakšen odhod, na to moramo biti pripravljeni in se ustrezno odzvati. V vsakem primeru pa moramo biti v novi sezoni boljši v vseh pogledih.”








52.krog LESTVICA
STRELCI
Olimpija
73
Celje
67
Maribor
62
Domžale
52
DNŠ Mura
52
Luka Koper
50
Radomlje
44
Bravo
36
Gorica
27
Tabor Sežana
24