Članek
Po sezoni 2018/19 kadetski naslov znova v Ljudski vrt: o uspešni zgodbi nogometne šole z Milanom Žurmanom
ZMAGUJE SAMO EKIPA, NE POSAMEZNIK
Prerez dosežkov in aktualnega trenutka nadaljujemo pri nogometni šoli, vse pomembnejšem dejavniku klubskega ustroja. Tokrat je zgodba namenjena selekciji U17, ki je poskrbela za enega izmed največjih vzponov. Sezono prej šesti, zdaj prvi. Po sezoni 2018/19 kadetski naslov znova v Ljudski vrt.

“Pohvale fantom za storjeno, zaradi več dejavnikov. Ko sem sprejel to vlogo, smo se v klubu zelo zavzeli za kadetsko ekipo. Cilj je bil, da kljub majhnim možnostim zaradi stanja na lestvici skušamo obrniti krivuljo navogor. Ohranjali smo upanje o uvrstitvi v Uefa Youth League, obe selekciji sta prispevali delež. Bilo je dramatično, a nam je uspelo,” o uspešni zgodbi vijol’čnih upov Milan Žurman, ki je tretjič popeljal ekipo do državnega naslova v kadetski konkurenci.

Žurmanovi izbranci so v šestnajstih tekmah nanizali trinajst zmag, dva remija, en poraz. Med neustavljivim pohodom do naslova pa kar devet zaporednih zmag.
“Kot trenerju mi je posebno zadovoljstvo, da smo povezali takšno serijo neporaženosti in jo podkrepili z zmagami proti neposrednim tekmecem. Fantje se niso izkazali le zaradi rezultatov, ampak ob spoznanju, da so ob spremembi tekmovalnega koledarja odigrali zadnjih osem dvobojev v ritmu sobota-sreda-sobota. Psihološko in kondicijsko so bili zelo močni, kar se je poznalo pri tem, da so prestali tudi tovrstni izziv. Igralci in vsi v strokovnem štabu smo živeli za ta uspeh. Proslavili smo prvo mesto, v novi sezoni pa sledi nadgradnja, tisti najlepši del, ko imaš priložnost videti primerjavo z vrstniki iz tujine. Prejšnje generacije so že občutile igranje v mladinski ligi prvakov ali v kvalifikacijah, kot klub imamo izkušnje na mednarodni ravni. Zdajšnja ekipa jih še nima, je pa to nedvomno dobra popotnica za naprej.”

Velik izziv je sledil tudi po uvrstitvi slovenske reprezentance na evropsko prvenstvo do 17 let, saj je bilo treba opraviti končnico z zgoščenim koledarjem.
“Največjo težavo te ekipe je pomenil kader. Pri tem mislim na številčnost, saj smo imeli 24 fantov in je bilo vselej treba pustiti nekaj igralcev izven kadra. Imeli smo reprezentante, a sem jih kdaj tudi odpočil in s to kombinacijo, prelivom igralcev, če se lahko tako izrazim, ko smo namenjali priložnost tudi preostalim, smo dosegli namen. Združili smo slačilnico, da so fantje dihali enotno. Postali so prijatelji med seboj, želeli so si ta uspeh. Po nekaj mesecih so videli, da zmorejo, da prevladujemo na igrišču in to se je odražalo pri rezultatih. Tudi določen pritisk, ki se je pojavil, so znali prenesti. Izpostavil bi zadnji krog, ko nam je v dvoboju z Bravom samo zmaga zagotavljala naslov. Premagali smo Celje s 4:1, Olimpijo s 5:1 in odločala je zadnja tekma. Točka je bila premalo, morali smo zmagati, a so fantje zmogli tudi zadnji korak. V prvem polčasu se je poznalo breme rezultata, potem pa so se med tekmo sprostili in uresničili cilj. Ob že omenjenem spoznanju, da dejansko ob tolikšnem številu tekem nismo imeli nobene resnejše poškodbe. Napori so bili primerljivi s članskimi, upoštevati moramo tudi šolske obveznosti in odigrati sedem tekem zapored v 21. dneh. Prilagodili smo proces treninga in nam je uspelo.”

Ne samo k rezultatskim, stremi se tudi tudi k ciljem glede omogočanja ustreznih razvojnih poti igralcev. Priključeni so bili in prispevali svoj delež tudi fantje iz selekcije U15.
“Imamo veliko nadarjenih fantov, toda posameznikov ne bi izpostavljal. Zmaguje samo ekipa, ne posameznik. To je naša osrednja miselnost. Naš cilj je bil skozi delovni proces dvigniti igralce na višjo raven. Izhajam iz napadalne usmeritve, osrednje vodilo je presing s kombinatoriko v igri. Najbolj pa me veseli stanovitnost moštva, zmogli smo brez vmesnih prevelikih nihanj.”

Aktivnosti še niso končane, selekcija U17 nadaljuje s treningi do 16. junija, potem sledijo zaslužene počitnice. Nato pa nov izziv, selitev generacij v višje selekcij, ob pestrem poletju s kvalifikacijami za Uefa Youth League in novimi izzivi na domačem prizorišču.
52.krog LESTVICA
STRELCI
Olimpija
73
Celje
67
Maribor
62
Domžale
52
DNŠ Mura
52
Luka Koper
50
Radomlje
44
Bravo
36
Gorica
27
Tabor Sežana
24