Članek
Ko trener potegne črto ob zaključku kvalifikacijskega popotovanja...
ZDAJ VRNITEV V NAŠO REALNOST
Foto: Drago Wernig
Evropska sezona se je končala z drugim porazom proti turškemu velikanu. Tekma pred polnimi tribunami je postregla z veliko dogajnja, možnosti za povratek in čudežen preboj v naslednji krog, v play-off, pa sta omejila zgodnji zaostanek in zapravljena enajstmetrovka.

“Če povem, da si je napredovanje povsem zasluženo zagotovila boljša ekipa, ne bom izpostavil česa posebnega. Že v začetku je šlo za skoraj nemogočo misijo. Nismo uspeli najti superjunaka, da bi konec bil hollywoodski, a smo v določenem obdobju ohranjali upanje. Tudi v trenutku, ko smo prejeli zadetek, smo se dobro odzvali. Obžalovali bomo nedvomno zaradi enajstmetrovke, to je bil tisti prelomni trenutek, ko bi se lahko dvignili, a nam ni uspelo. Nikdar ne bomo izvedeli, kaj bi bilo, če bi zgodaj prišli do izenačenja. Toda je, kar je. Uspeli smo izvleči, ne bom rekel največ, kar zmoremo, ampak v tolikšni meri, kot smo trenutno lahko konkurenčni takšnim ekipam. Toda iz poraza vedno lahko izvlečeš določena spoznanja. Zagotovo bo ta poraz bolel še nekaj časa, a bomo lahko videli, koliko smo, predvsem glede telesne pripravljenosti in v tehnično-taktično izvedbi, oddaljeni od vrhunskih, kar ta ekipa je ali vsaj namerava biti,” je strnil vtise ob zaključku kvalifikacijskega popotovanja Damir Krznar.

Med nadaljevanjem tekme, ki je bila dolgo prekinjena zaradi vdora turških navijačev na igrišče, ni bilo več prave intenzitete. Kakovostna razlika je prišla do izraza in končalo se je z 0:3.
"Prekinitev je negativno vplivala na obe ekipi, a je bila govorica telesa pri gostih popolnoma drugačna kot pri nas. Poskusili smo spodbujati fante, želeli vztrajati pri tem, da moramo odigrati do konca na najboljši možen način. Na nek način smo relativno dobro stali na igrišču z izjemo zadnjih dvajsetih minut. Imeli smo še takoj po vrnitvi na igrišče priložnost Laušića. Kdo ve, v katero smer bi šla končnica, če bi bilo dovolj zgodaj in po celotnem dogajanju 1:1. Sreča tokrat ni bila naša zaveznica. Toda srečo si je treba tudi zaslužiti in v takšnih dvobojih je ponavadi nekoliko bolj naklonjena kakovostnejšim ekipam.”

Temeljita analiza sledi, prve ugotovitve so povezane z enotnim mnenjem, da se nasprotniku takšnega kova ne more pustiti preveč prostora.
“Ko vstopiš v zaključek z veliko več tveganja, se odpre veliko prostora, kar tako dobra ekipa kaznuje. Če bi podal oceno celotne tekme, lahko rečemo, tako blizu, a tako daleč. Med pozitivnimi spoznanji pa velja izpostaviti tudi naložbo za prihodnost, saj so nekateri mladi igralci prvič občutili takšno tekmo, pred polnimi tribunami in se soočili s tako kakovostnimi posamezniki na nasprotni strani. Poskušali smo nemogoče, obžalovali bomo zaradi določenih situacij, a se ni izšlo. Kolikor smo nezadovoljni, smo lahko deloma tudi zadovoljni. Zapiramo to poglavje, zdaj pa moramo narediti vse v domačem prvenstvu, da bomo v naslednje evropsko tekmovanje vstopili z neprimerno boljšim izhodiščem.”

Kakšna bi bila ocena evropskega poletja?
"Treba je priznati, da nismo blesteli v prvem in drugem krogu, toda takrat je bil najbolj pomemben rezultat. Cilj smo uresničili, v tretjem krogu pa smo imeli smolo z žrebom, ki nam je namenil res zelo zahtevnega nasprotnika. Skušali smo pripraviti presenečenje, a nam ni uspelo. Sprijazniti se moramo s tem, da je naša letošnja evropska pot končana, smo razočarani, a zdaj se moramo vrniti v našo realnost. Ponavljati moramo dobre zadeve, ki smo jih videli danes, hkrati pa odpravljati napake.”

Po treh krogih in šestih zrelostnih preizkušnjah na mednarodnem prizorišču se misli zdaj usmerjajo le k nadaljevanju boja za prvenstvene točke. Po treh zaporednih zmagah sledi gostovanje pri Rogaški.
“Hitro se moramo usmeriti k našemu najpomembnejšemu tekmovanju, državnemu prvenstvu. Evropa nas je veliko stala, ob vmesnih dramatičnih razpletih je tudi terjala davek v obliki utrujenosti. Toda zdaj potrebujemo ustrezen odziv po tem porazu, moramo opraviti hitro, temeljito regeneracijo in se brez izgovorov lotiti novih izzivov. Do reprezentančnega premora moramo biti na najvišji ravni, to je naš osrednji cilj. Verjamem, da bomo. S takšnim pristopom, kot smo ga imeli v tem dvoboju, bi morali biti dovolj učinkoviti in prepričljivi pri namenu, da ostanemo 100-odstotni.”
10.krog LESTVICA
STRELCI
Celje
20
Luka Koper
17
Olimpija
16
Maribor
14
Bravo
14
DNŠ Mura
13
Domžale
8
Rogaška
8
Aluminij
7
Radomlje
7