Članek
Vijol'čna kri za vse ljudi med dvanajsto izvedbo do doslej najvišjih številk: Hvala vsem!
NOV REKORD: 130.050 mL KRVI
Foto: Drago Wernig
Naslednji mejnik vijol'čne humanitarnosti: vsako leto Ljudski vrt postane septembrsko središče krvodajalstva v Mariboru in širši okolici. Vijol'čna kri za vse ljudi, tokrat že dvanajstič zapored! Tradicionalno krvodajalsko akcijo, ki jo v skupnem sodelovanju organiziramo Center za transfuzijsko medicino UKC Maribor, Območna enota Rdečega križa Maribor in NK Maribor, smo pripeljali do uspešnega zaključka in doslej najvišjih številk: imeli smo 309 sprejemov in 289 odvzemov. Skupaj pa zbrali 130.050 mL krvi, kar je nov rekord!

Ob tem pa še en mejnik: z dvanajsto izvedbo smo presegli 1000 litrov (1,03 milijona mL).

Hvala vsem, ki ste pomagali pri namenu dopolnitve zalog krvi v severovzhodnem delu Slovenije v podopustniškem obdobju. V preskrbi s krvjo, v sistemu krvodajalstva, izvajamo dvojno aktivnost. Ob skrbi za nemoteno zdravljenje bolnikov veliko pomeni tudi promocija krvodajalstva, ki je investicija za prihodnost. Znova smo imeli med številnimi tudi nove krvodajalce, ki so se prvič opogumili in opravili plemenito dejanje, vsi pa so prišli z enakim namenom: pomagati pomoči potrebnim!

Med letošnjimi krvodajalci je bil v imenu NK Maribor tudi legendarni nekdanji kapetan Marcos Tavares: “Zelo sem vesel, da lahko pomagam drugim ljudem. Zato smo na svetu, da pomagamo sočloveku, to je najlepši občutek. Še posebej pa sem ponosen, da lahko pomagam v mojem drugem domu, Ljudskem vrtu. Tradicija se nadaljuje, prijetno je spoznanje, da akcija gre naprej in da ljudje vidijo, da je življenje več kot le nogomet. Občutki, ki sem jih imel med darovanjem krvi, so primerljivi s tistimi med aktivno kariero. Kot da bi zabil pomemben gol za NK Maribor.”

Pri tem tokrat velja izpostaviti jubilejnega darovalca. Prav v Ljudskem vrtu je poseben mejnik postavil Žarko Černjavič, ki daruje kri že od leta 1981.
“Doslej sem daroval 99-krat in sem počakal na termin akcije na stadionu, da bi tukaj dosegel ‘stotko’. Dobro je delati dobro. Nikoli ne veš, kdaj bo kdo od tvojih najbližjih potreboval kri. Morda se bomo kdaj tudi sami znašli v takšni situaciji. Veseli me tako množičen odziv, sam se bom krvodajalskih akcij udeleževal tudi v prihodnje, kar priporočam vsem, ki se počutijo zdrave.”
10.krog LESTVICA
STRELCI
Celje
20
Luka Koper
17
Olimpija
16
Maribor
14
Bravo
14
DNŠ Mura
13
Domžale
8
Rogaška
8
Aluminij
7
Radomlje
7