Članek
Pijus Širvys je bil izbran za najboljšega igralca litovske lige v letu 2023
NAGRADO DOBIM OB VRNITVI V MARIBOR
Foto: Grega Wernig
Med bivanjem v Turčiji priznanje iz Litve. Pijus Širvys, ki se nam je pridružil v zimskem prestopnem roku, je dobil dodatno potrditev učinkovitih predstav v domovini. V prejšnji sezoni tamkajšnjega državnega prvenstva je v majici Panevezysa dosegel sedem zadetkov in prispeval šest asistenc, na svečani prireditvi v ponedeljek pa je bil izbran za najboljšega posameznika v ligi.

“Zelo pomemben dan v moji karieri, res lep trenutek. Vesel sem in ponosen, da sem postal najboljši igralec litovske lige. Ko osvojiš takšno nagrado, gre za skupni trud celotne ekipe, saj smo v prvenstvu izgubili le eno tekmo in prejeli le 14 zadetkov, nedvomno pa zame pomeni, da je bilo dosedanje trdo delo poplačano. Hkrati pa prinaša še dodaten motiv, da bi bila tudi moja zgodba v Mariboru zelo uspešna,” je po prejemu nagrade na daljavo dejal 25-letni reprezentant Litve, ki je bil prav tako uvščen v idealno enajsterico lige.

“Zaradi klubskih treningov se, razumljivo, nisem mogel udeležiti podelitve. Smo v zelo pomembnem delu priprav, tako da nisem mogel odpotovati iz naše baze v Beleku. Nagrado bom dobil, ko se vrnemo iz Turčije v Maribor. Prinesli mi jo bodo punca in starši, ko bodo prišli na obisk.”

Pijus Širvys si prizadeva, da bi obdobje prilagajanja na novo okolje čim bolj skrajšal. Mu pa ustreza slog igre, ki bo prepoznaven v trenutkih, ko bo šlo zares.
“Vsak dan se boljše počutim in podrobneje spoznavam zahteve, navodila trenerja. Kot glavno razliko v primerjavi z igranjem v domovini sem opazil širok kader. Imamo veliko konkurenco v moštvu, 30 igralcev, med katerimi so vsi pripravljeni za igranje. To je največja razlika, saj imajo klubi v Litvi ožji kader. Vsak trening v Mariboru zaradi ostre, a zdrave konkurence pomeni novo dokazovanje. Prav tako je opazna razlika v načinu igre, v prejšnjem klubu smo igrali drugače, nismo vztrajali pri začetku napadov od vratarja, obrambna vrsta je višje postavljena. Mi je pa všeč način igre, skušamo imeti čim večjo posest žoge, vršimo pritisk, kar je novost zame, a mi ustreza. Zadnja tekma proti Shakhtarju je pomenila dober obet, dobro smo igrali, bili trdni, zanesljivi v obrambi. Želimo pa dosegati več zadetkov, kar bo cilj v prihodnje in ob večji svežini v zaključnem delu priprav tudi lažje uresničljiv."

Bivanje v Beleku je v zaključni fazi, ob delovnem utripu je tudi dogajanje izven igrišča brezhibno.
“Moj 'cimer' je mladi vratar Vlad Doroshenko, dobro se razumeva. Prav tako z drugimi igralci, res so me vsi lepo sprejeli, kar je olajšalo uvodno fazo. Čeprav sem starejši, ne določam pravil v sobi. Veliko se pogovarjava, Vlad mi pomaga tudi z učenjem slovenščine. Priprave potekajo po predvidenem načrtu, povezujemo se kot ekipa in pripravljamo, da bomo nared za začetek spomladanskega dela sezone.”
24.krog LESTVICA
STRELCI
Celje
55
Olimpija
48
Maribor
39
Bravo
37
Luka Koper
34
Domžale
26
DNŠ Mura
26
Aluminij
24
Radomlje
21
Rogaška
19