Članek
Drugič v Turčiji, prvič kot del vijol’čne odprave: Itsuki Urata
PODOBNO KOT NA OKINAWI
Foto: Grega Wernig
Drugič v Turčiji, prvič kot del vijol’čne odprave. S tukajšnjimi razmerami se je že spoznal, ko je bil član ukrajinske Zorye Lugansk, mu pa dolgoročnejše zimske priprave niso tuje.

Itsuki Urata o povezavi med japonskim otokom in pokrajino Antalya…
“Ko sem igral na Japonskem, smo pogosto imeli pripravljalne kampe na Okinawi, tako da tovrstne aktivnosti zame niso novost. Pogoji so podobni, kot smo jih imeli tam, na voljo je vse, kar potrebujemo v tem obdobju. Predvsem vreme pa je neprimerno lepše, kot je bilo pred potjo v Sloveniji, tako da je turška izkušnja že zdaj zelo koristna.”

O aktivnih dnevih v pripravljalni bazi…
“Prvi teden tukaj je bil res intenziven, prisotna je bila precejšnja utrujenost. Zdaj so manjše obremenitve, posledično imamo tudi več svežine. K sreči nisem imel težav s poškodbami in sem uspešno prenašal dosedanje napore. Za nami je serija treningov, med vadbo smo se še bolj seznanili s trenerjevimi zahtevami. Zelo koristne so bile vmesne preizkušnje, še posebej zadnja proti Shakhtarju. Sploh z vidika obrambe, saj smo dobro onemogočali poskuse zahtevnega nasprotnika, moramo pa dodati še več uspešnejših rešitev v fazi napada.”

O hrani…
“Turška hrana mi ustreza, ponudba je res raznolika in ni težav pri izbiri jedi ter sestavljanju krožnika. Najbolj pogosto posežem po ribi, za nas Japonce seveda ne gre brez riža. Me pa je razveselilo, ko so imeli dvakrat doslej med našim dosedanjim bivanjem v hotelu tematsko večerjo z azijskimi jedmi. Sicer sushi, razumljivo, ni bil takšen, kot bi ga pripravili v japonski restavraciji, a je šlo za dobrodošlo spremembo. Lahko rečem, da je bilo na zadovoljivi ravni.”

O cimru…
“Z menoj v sobi je Marko Kolar, dobro se razumeva. Vstane in zaspi pred menoj, tako da nimava težav pri dogovoru, kdo bo kdaj uporabljal kopalnico, haha. Sam pa si pred spanjem ogledam še kakšno japonsko komedijo. Po kosilu imava ustaljeno navado, da greva na kavo. Sicer pa imam z vsemi soigralci res dobre odnose, ozračje v ekipi je odlično, tudi z vsemi novimi nogometaši smo se hitro ujeli in verjamem, da bomo tudi zaradi te povezanosti v nadaljevanju sezone uspešnejši, kot smo bili jeseni.”

In o temeljih za vijol'čno pomlad...
"Jesenski rezultati niso bili v skladu s pričakovanji, na lestvici smo prenizko. Četrto mesto ne zadostuje merilom Maribora. Zavedamo se, da moramo boljše in storili bomo vse, da nam bo uspelo. Moramo zmagovati, zbirati točke in se povzpeti na lestvici."

P.S. Naš sogovornik je bil v sredo med najbolj zadovoljnimi gosti hotela Susesi. Proste popoldanske trenutke je namenil ogledu tekme, Japonska si je z zmago s 3:1 proti Bahrajnu priigrala uvrstitev v četrtfinale azijskega pokala. 
24.krog LESTVICA
STRELCI
Celje
55
Olimpija
48
Maribor
39
Bravo
37
Luka Koper
34
Domžale
26
DNŠ Mura
26
Aluminij
24
Radomlje
21
Rogaška
19