Članek
Potegnimo črto pod priprave v Turčiji: trenerjeva ocena storjenega
IZHODIŠČE, NA KATEREM LAHKO GRADIMO
Foto: Grega Wernig
Še trinajstič zapored projekt Belek uspešno izpeljan. V petkovem dopoldnevu odhod iz turške baze in popoldne po pristanku na dunajskem letališču nazaj v Maribor. Ocena storjenega ob pogovoru s trenerjem.

Ante Šimundža o prvi tekmi dvojnega programa ob zaključku priprav…
“Skoraj vsem fantom smo namenili po 90 minut, razen Tinetu in Etienneu. Pristop je bil na ustrezni ravni. Zabili smo tri gole, po prikazanem bi lahko še kakšnega več. Zelo pomembno je, da smo bili trdni v obrambi in pozitivno zaključili tekmo. Uzbekistanska liga ima številne tujce, hitrost, kakovost. Toda bili smo na visoki ravni, tekmeci nam niso bili enakovredni, ker smo jim s svojo kakovostjo vsilili naš način igre.”

O strelski formi Arnela Jakupovića, ki je zabil vse tri gole za zmago s 3:0 proti uzbekistanskemu prvoligašu…
“Ko zabiješ tri gole, je v redu. Razumljivo je treba razlikovati med pripravljalnimi in uradnimi tekmami. So pa priprave tiste, ki ti prinesejo samozavest in pokažejo, da je to prava pot. Arnel je bil učinkovit, predvsem pa veseli skupno spoznanje, da smo prihajali v priložnosti. Iskali smo zadeve, ki smo si jih želeli najti v medprostorih. Prihajali smo v pozicije, kjer smo lahko nevarni in lahko izkoristimo našo kakovost. Po drugi strani pa smo bili trdni v fazi obrambi in to je tisto izhodišče, na katerem moramo graditi.”

O drugi tekmi, ki se je končala brez zadetkov…
“Znova smo bili na ravni, na kateri moramo biti. Odigrali smo obe tekmi z mešano ekipo, z namenom, da fantje dobijo tekmovalne minute. Pomembno je, da se nam je izšlo brez večjih težav s poškodbami. Razen Žiničevega vnetja tetive ni bilo zapletov. Tudi po zadnji tekmi so, razumljivo, opazne določene zadeve, ki jih bo treba popraviti. Smo pa nekatere tudi nadgradili, fantje sprejemajo zahteve glede postavitve in navodil. Pomembno je, da nam ni bilo treba deliti treningov v prejšnjih dneh. Fantje so bili na enaki ravni glede obremenitev in potem lahko izpelješ tudi del načrta z dvema tekmama v enem dnevu.”

O odločitvah pri izbiri enajsteric za dvojni program, po katerem še niso razdeljeni dresi za spomladansko premiero…
“Eno enajsterico sem pripravil za prvo, drugo za drugo tekmo. Po vrnitvi domov sledi še tekma z Bistrico. Ko bomo sešteli vse minute, bomo pogledali, kaj smo storili in potem se bo izluščila začetna postava za začetek prvenstva.”

O spoznanju, da je na štirih izmed skupaj petih tekem naša mreža ostala nedotaknjena…
“Glede na prejšnji del sezone je to spoznanje zelo dobro. Pridobili smo nekatere nove igralce, prav tako tudi nekoliko drugačno miselnost. Enako smo željni doseganja, a tudi branjenja zadetkov oz. onemogočanja poskusov tekmecev. To je zelo pomemben preklop, ki mora biti pristoten na vsaki tekmi in tukaj ne smemo popuščati.”

O novem napadalcu, ki je pred odhodom iz Turčije podpisal pogodbo do poletja 2025…
“S športnim direktorjem sva se strinjala, da gre za fanta, ki nam prinaša nekaj drugačnega, novo razsežnost v igri in koristno rešitev v fazi napada. Etienne je potrdil kakovost, zgodba se je razpletla pozitivno in po ureditvi vseh zadev se nam bo priključil tudi v Mariboru ter bomo nadaljevali, kjer smo ostali.”

In o opravljenem na pripravah ter trenutnem stanju moštva…

“Od začetka vadbe, že od 4. januarja do zdaj, gredo zadeve v pozitvno smer. Obšle so nas večje težave s poškodbami, fantje so bili mentalno ves čas prisotni, naredili smo dobre zadeve v taktičnem smislu. Temelji za prvenstvo so postavljeni, so pa to le priprave. Ko se bo začelo tekmovanje, je seveda druga zgodba, toda temelji so dobri. Dosegli smo, kar smo si želeli. Vzpostavili smo red in disciplino, predvsem v taktičnem smislu v fazi obrambe. Imamo postavljene tudi principe v fazi napada, z zavedanjem, kje in kako iskati luknje v postavitvi nasprotnika. Tudi fizično smo dvignili zmogljivosti in smo na dobri ravni, vsaj glede na GPS podatke, a je to še vedno izhodišče. Zdaj prehajamo k ponovnemu prilagajanju na slovenske pogoje. Če bomo v tem delu dojemanja tekmovalnosti v prvenstvu na želeni ravni, so naši obeti dobri. Izhodišče iz priprav, z dojemanjem, kako in kaj moramo delovati, je postavljeno. Celotna izkušnja je bila pozitivna in naj se tako nadaljuje tudi doma.”
24.krog LESTVICA
STRELCI
Celje
55
Olimpija
48
Maribor
39
Bravo
37
Luka Koper
34
Domžale
26
DNŠ Mura
26
Aluminij
24
Radomlje
21
Rogaška
19