Članek
Na zadnjem testu priložnost za 22 igralcev: zamisli izoblikovane, dresi še niso razdeljeni
NIHČE NIMA ZAGOTOVLJENEGA MESTA
Foto: Drago Wernig
Kot se je pripravljalno obdobje začelo, se je tudi končalo. S tekmo proti drugoligašu in zmago s 3:0. Na zadnjem testu je Ante Šimundža poslal na igrišče dve enajsterici, z delitvijo minut na 45, učinkovitejša pa je bila tista iz drugega polčasa.

“Po vrnitvi iz Turčije se je bilo treba privaditi na razmere v domačem okolju, na vreme, pogoje, ki nas čakajo. Gostje so bili osredotočeni na obrambo, nekaj je bilo izjemnih vratarskih posredovanj, a smo si priigrali precej priložnosti in tri izkoristili. Nasprotnik ni zadel, tako da je tekma dobila pozitivno oceno,” je izpostavil trener ob pogledu z roba na dogajanje na igrišču med dvobojem z moštvom iz Slovenske Bistrice.

Med zaključnim delom priprav se delijo tudi dresi za nadaljevanje sezone, kakšni so obrisi predvidene začetne enajsterice?
“Vsi igralci, ki so dobili priložnost, imajo v nogah približno enako minut. Iščem ekipo, katera bo igrala. V mislih so zadeve že urejene in postavljene, toda nihče še nima zagotovljenega mesta v ekipi. Ne obremenjujemo le 15, 16 igralcev. Veliko pomeni, da imamo širino v kadru, ki nam omogoča, da tudi znotraj posameznih tekem stopnjujemo in dvigujemo ritem, tako v napadu kot v obrambi. To je zadeva, o kateri vedno razmišljamo. Glede števila minut smo odigrali 2 x po 90 že v Turčiji, skozi priprave smo preizkušali različne postavitve, naveze, trojke ali četverke v posameznih delih. Ogromno je bilo rotacij v prejšnjih tednih, fantje se zelo dobro poznajo med seboj, veliko je bilo storjenega na treningih in zato je bil načrt za tekmo izpeljan na takšen način. Z dvema različnima enajstericama.”

Med zadnjim testom smo dobili tudi nove tri igralce na seznamu strelcev.
“Ogromno delamo na tem, da se več igralcev vključuje v zaključke napadov. Že med prejšnjimi tekmami smo si ustvarjali priložnost, a bili premalo učinkoviti in le vprašanje časa je, kdaj se bo odprlo tudi drugim igralcem. Veseli pa spoznanje, da se fantje ne izmikajo v trenutkih, ko ne gre po načrtih, ampak poskušajo znova. Vztrajajo, prihajajo v priložnosti in to je spodbudno.”

Koristno je bilo spoznanje, da so novinci oddelali večji del aktivnosti z moštvom. Opazen pa je tudi napredek pri iskanju večje stabilnosti v fazi obrambe.
“Nekateri novinci so se priključili nekoliko pozneje, a pomembno je, da so vsi že nekaj časa z nami. Da spoznavajo avtomatizme in principe v naši igri. Gre za proces, ki je pri vsakem posamezniku različen, toda prinaša ustrezne odgovore. Vsi si želijo igrati in moramo iskati naše zadeve, kar sem pogrešal v jesenskem delu. Zdaj se že kažejo obrisi in razmišljanje, po katerem želimo biti prepoznavni. Seveda pa so pripravljalne tekme ena, prvenstvene pa povsem druga zgodba. Moramo biti ves čas na visoki mentalni ravni, zato veseli tudi spoznanje, da na šestih izmed sedmih pripravljalnih tekem nismo prejeli zadetka. Če bomo trdni v obrambi, bomo uspešni, saj v napadu premoremo dovolj kakovosti."
24.krog LESTVICA
STRELCI
Celje
55
Olimpija
48
Maribor
39
Bravo
37
Luka Koper
34
Domžale
26
DNŠ Mura
26
Aluminij
24
Radomlje
21
Rogaška
19