Članek
V napovedniku spomladanskega dela in izzivov, ki sledijo, Ante Šimundža & Blaž Vrhovec
IGRAL BO, KDOR IZPOLNJUJE MERILA
Foto: Drago Wernig
Čas je, da se začne zares. Po nizu treningov, po skupaj sedmih pripravljalnih tekmah, se vračamo na tekmovalne tirnice. Kar je bilo treba opraviti, je za nami in v nedeljo odpiramo projekt vijol’čna pomlad 2024.

“Želimo napredovati, to je osrednja misel pred nadaljevanjem sezone. Program priprav je bil v celoti izpolnjen, smer, v kateri želimo delovati, je dobro zastavljena, principe v igri smo ujeli, želja po tekmovalnosti je dosežena. Veseli majhno število prejetih golov, verjamem, da bomo izboljšali zadeve tudi v fazi napada. Prihajamo pa v priložnosti, kar je spodbudno. Toda zavedamo se, da so priprave ena, tekmovalne preizkušnje pa povsem drugačna zgodba. Vse, kar smo počeli, želimo prenesti v tekmovalni del sezone s strani celotne ekipe, to bo najpomembnejši izziv. Po prikazanem na pripravah smo v pravi smeri,” v napovedniku spomladanskega dela poudarja Ante Šimundža.

Po vmesnem prihodu med jesenskim delom je bilo zdaj več časa za prenos trenerjevih predvidenih zamisli, priprave so imele večkratni pomen. Glede izbire enajsterice, a tudi utrjevanja obrambe.
“Fante nisem želel preveč obremeniti z zadevami iz jesenskega dela. So pa bile odigrane tekme dobrodošle pri analizi in pripravi smernic za naprej. Pripravljalni del dovoljuje veliko možnosti prenosa informacij, ki jih fantje potrebujejo. Zdaj je pomembno, da jih sprejmejo in udejanjijo na tekmah. Želja je, da se karte premešajo na novo. Od zgodovine se ne živi. Nekateri fantje so si priborili boljši položaj, drugi ne. Kdor izpolnjuje merila Maribora, bo igral. Začenja 11, tekmo jih zaključi 16. Ne gledam le prve enajsterice, ampak vse igralce, ki jih imamo na treningih. Ko govorimo o obrambi, si jo razlagamo različno. Obrambi ni le četverica v zadnji vrsti. Obramba je ekipa, ki nima žoge. Nisem bil nezadovoljen z obrambno vrsto, ampak s celotno ekipo, kako se je odzivala pri prejetih zadetkih. Temu smo med premorom namenili velik poudarek, glede na priprave je doseglo namen, a bo vse skupaj treba potrjevati na uradnih tekmah.”

Prvih 90 minut v nedeljo v Ljudskem vrtu, z začetkom ob 17.30. Prvi izziv pa Aluminij.
“Ne glede na to, kdo igra za njih, je Aluminij vedno neugoden nasprotnik. Vsi se želijo dokazati, kar je pričakovano zaradi bližine. Vsi, ki igrajo tam, si nekoč želijo priti v Maribor. Z naše strani pa je namen, da spoštujemo ves njihov trud in jih pričakamo ustrezno motivirani. Moramo pa razmišljati predvsem o sebi, pokazati naše dobre zadeve, razkriti njihove slabosti in s to miselnostjo moramo v nedeljo na igrišče.”

Blaž Vrhovec o primerjavi med jesenskim delom in želji po spomladanski preobrazbi moštva.
“Pomembno je, da smo po uspešnih pripravah več ali manj vsi na razpolago za uvodno tekmo. To je pozitivno spoznanje, druga zadeva je majhno število prejetih zadetkov. V ofenzivnem delu pa se želimo še izboljšati. Priprave so dobro uspele, toda prvenstvo je drugačna zgodba, tudi nasprotniki. Igra se nekoliko drugače, tokrat bodo nižji bloki postavitve tekmecev, kot smo videli v sredo proti Bistrici. Treba se bo navaditi tudi na slabša igrišča. Prav ta preklop bo izjemnega pomena, a bomo morali ostati osredotočeni na to, kar smo izvajali doslej. Če bomo v ustrezni meri izpolnjevali, kar smo si zadali pred začetkom spomladanskega dela, bomo tudi rezultatsko uspešni. Vsi v garderobi se zavedamo, da jesen ni bila na ustrezni ravni. To se odraža tudi z odnosom vseh med dosedanjim delom. Daleč od tega, da so bile prijateljske tekme, vzeli smo jih kot uradne. Tudi vsi novi soigralci se zavedajo, kje so, da je v Mariboru pomembna tekmovalnost. Moramo zbirati točke in izboljšati rezultate glede na slabše izhodišče jeseni. Z nanemom, da prve tri osvojimo že na uvodni tekmi proti Aluminiju.”
24.krog LESTVICA
STRELCI
Celje
55
Olimpija
48
Maribor
39
Bravo
37
Luka Koper
34
Domžale
26
DNŠ Mura
26
Aluminij
24
Radomlje
21
Rogaška
19