Članek
Igra številk
PODČRTANO Z VIJOLIČASTIM
Premor po koncu prvenstva in v pričakovanju začetka priprav na novo tekmovalno obdobje pomeni primeren čas za različne analize storjenega v preteklih mesecih. NK Maribor, slovenski prvak za sezono 2010/11, je na prvem mestu povsem zasluženo. Poglejmo še statistični prerez v nekaj poglavjih.
Številke so dovolj zgovorne. Naši nogometaši so imeli največ osvojenih točk (75), zmag (21), doseženih zadetkov (65), hkrati pa najmanj porazov (3) in dobljenih golov (25). Tudi tokrat je bilo treba v ligaškem tekmovanju odigrati 36 tekem in na lestvici posameznih krogov je bila 35-krat na vrhu ekipa v vijoličastem. Le po drugem krogu so bili v vodstvu Domžalčani, a že v naslednjem spet predali žezlo izbrancem Darka Milaniča, ki ga do konca prvenstva niso več izpustili iz rok.
Največja moč prvaka za sezono 2010/11 je bila v kolektivu, toda omeniti velja še nekaj posamičnih dosežkov. Če vzamemo kot merilo število nastopov, je na prvem mestu Mitja Viler (35), za njim so se razvrstili Goran Cvijanović (34), Marcos Tavares (33), Robert Berić (30), Aleksander Rajčević, Timotej Dodlek (oba po 29)… Pri seštevku minut so ostali na vrhu Viler (2915), Cvijanović (2849) in Tavares (2753), na mestih od 4 do 6 pa so Rajčević (2543), Aleš Majer (2156) in Matej Radan (2115).
Tavares si je prilastil naziv najkoristnejšega igralca. Po številu zadetkov (16) je zasenčil vse nogometaše v ligi, na klubski lestvici strelcev so za njim Berić (8), Dalibor Volaš (7), ki je vmes odšel k moldavskemu Šerifu, Dejan Mezga, Etien Velikonja (oba po 6), Cvijanović (5)... Kapetan je vodilni tudi po številu asistenc. Prispeval je kar 15 neposrednih podaj za prvenstvene zadetke, v tej kategoriji se je izkazal tudi Cvijanović, ki je na drugem mestu z devetimi, sledita Viler s šestimi, Berić s štirimi...
Za popolno analizo in dopolnitev klubskih šampionskih knjig pa še končni seznam igralcev, ki so vsaj s po enim prvenstvenim nastopom sodelovali pri osvojitvi devetega državnega naslova za NK Maribor: Matej Radan, Marko Pridigar, Aleksander Rajčević, Nejc Potokar, Jovan Vidović, Luka Krajnc, Aleš Majer, Aleš Mejač, Mitja Viler, Mitja Rešek, Aleš Mertelj, Željko Filipović, Timotej Dodlek, Goran Cvijanović, Semir Spahić, Dejan Mezga, Rajko Rep, Joao Gabriel Da Silva, Martin Milec, Tomislav Pavličić, Matic Črnic, Marcos Tavares, Robert Berić, Etien Velikonja in Alen Ploj iz končne zasedbe, med letom pa so pomemben delež k uspehu prispevali še Siniša Anđelković, Elvedin Džinić, Armin Bačinović, Josip Iličić, Dalibor Volaš, David Bunderla, Vito Plut in Dragan Jelić.
Vodil jih je strokovni štab na čelu z Darkom Milaničem, njegova najtesnejša sodelavca sta bila Ante Šimundža in Drago Kondić.
19.krog LESTVICA
STRELCI
Maribor
45
Olimpija
36
Aluminij
30
Domžale
27
Celje
26
DNŠ Mura
24
Gorica
22
Rudar
18
Triglav
16
Krško
15