Članek
Izjava za javnost
NAPAKE IN NAMERNE NAPAKE
Prizor z zadnjega derbija
Foto: Arhiv Večera
Sezona se je komaj začela, a se žal že moramo ukvarjati s temami, ki ne bi smele biti v ospredju. Navijači so se veselili vrnitve nogometašev na igrišče, nogometna javnost z optimizmom napovedala nova dogajanja na iz leta v leto vse udobnejših slovenskih stadionih, že po prvi uradni tekmi pa ostaja temna senca. Superpokal je odšel v Domžale, tekmecem športno čestitamo za zmago, sodniške odločitve med tekmo pa puščajo veliko dvomov.
Pri NK Maribor smo se doslej držali načela, da se ne želimo ukvarjati s sojenjem in smo se izognili komentarjem. Čeprav bi se ob vmesnih nepravilnostih lahko oglasili, se v celotni prejšnji sezoni nismo niti enkrat. Zavedamo se, da se napake dogajajo, so sestavni del športa. Toda prav tako pa ločimo med napakami. In težko je ostati miren, ko se napaka od napake razlikuje. Predvsem pa v trenutkih, ko že prihaja do namere, saj drugače ni mogoče oceniti odločitev g. Mateja Juga na petkovi tekmi superpokala po golu našega moštva za 1:2. Sploh pa ob odločitvi v 82. minuti, ko je »spregledal«, da je domžalski vratar z očitnim prekrškom v kazenskem prostoru zbil na tla Marcosa Tavaresa in ni dosodil enajstmetrovke.
Pritožb na sojenje s podobnimi, argumentiranimi trditvami ni manjkalo tudi v prejšnji sezoni. Spomnimo se najbolj svežih primerov iz letošnje pomladi, ko niso skrivali ogorčenja v vrstah velenjskega Rudarja in CM Celja (povezava s celjskim primerom tukaj, primer Velenje). Pri tem je nadvse zanimivo, da ima njihova zgodba skupni imenovalec – oškodovani so bili v tekmah z Olimpijo. Znamenite roke so se začele vrstiti prav v trenutkih, ko se je Olimpija vmešala v boj za mesta, ki peljejo v evropske pokale. Nizale so se pritožbe, prilagal se je videomaterial kot dokaz, da so bili oškodovani, a se je vse pometlo pod preprogo. Sodniška organizacija, ki daje vse dvomljive situacije v analizo, o tem ni razpravljala. Da je vse skupaj še bolj zanimivo, njihovo analizo smo videli v medijih. Toda znamenitih rok, torej najbolj spornih odločitev v tekmovalnem letu, na sestanku sodniške organizacije – po naših zaupnih, »notranjih« informacijah - sploh niso analizirali. Tudi o tem lahko predložimo dokaze.
Po tekmi superpokala smo se slišali s predstavniki drugih prvoligaških klubov, ki so istega mnenja. Kličejo nas tudi zaposleni na Nogometni zvezi Slovenije, prav tako z Združenja prvoligašev in so zelo zaskrbljeni. Zato želimo opozoriti na nepravilnosti takoj, že na začetku sezone. Če je to napoved vsega, kar se bo dogajalo v nadaljevanju sezone, slovenski nogomet ni na pravi poti. Naj se odloča na igrišču, ne v zakulisju. Sporočila so jasna. Pripravlja se prostor za odpiranje poti proti vrhu Olimpiji…
Ob vsem pa z naše strani visi v zraku predvsem vprašanje: ali se ponavlja primer zgodbe o uspehu, ki jo Slovenci spet želimo zrušiti?
NK MARIBOR
19.krog LESTVICA
STRELCI
Maribor
45
Olimpija
36
Aluminij
30
Domžale
27
Celje
26
DNŠ Mura
24
Gorica
22
Rudar
18
Triglav
16
Krško
15